Συνεντεύξεις

Μαρία Γεωργίου: «Περνώντας στη μυθοπλασία, οι πρόγονοι μου, έγιναν παιδιά μου»

Μαρία Γεωργίου, Σπασμένο Ακορντεόν, Εκδόσεις Πηγή - www.pigi.gr

Ακροβατώντας ανάμεσα στην αλήθεια και τον μύθο, το βιβλίο της Μαρίας Γεωργίου μας φέρνει κοντά σε ιστορικά γεγονότα της Κύπρου, όπως τα βίωσαν οι πρωταγωνιστές της. Το μυθιστόρημά της στηρίζεται σε αφηγήσεις του πατέρα της, ωστόσο δεν πρόκειται για βιογραφία. Οι ιστορίες που της αφηγήθηκε, τόσο εκείνος όσο οι άλλοι ήρωές της, που είναι υπαρκτά πρόσωπα, φιλτραρίστηκαν και μεταπλάστηκαν έτσι ώστε να εξυπηρετούν την αφήγηση, κάτι που κάνει το βιβλίο της πολύ ενδιαφέρον για τους αναγνώστες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. «Περνώντας στη μυθοπλασία, οι πρόγονοι μου, έγιναν παιδιά μου», λέει στο Vivlio-life, η συγγραφέας, καλώντας μας ν’ ακολουθήσουμε τα βήματα και τα συναισθήματά τους μέσα όμως σ’ ένα ιστορικό πλαίσιο.

Γιαννάκης και Κωσταντής. Εγγονός και παππούς που έχουν να μας πουν πολλά. Ποιος από τους δυο είναι ο βασικός πρωταγωνιστής του «Σπασμένου ακορντεόν»;
Ξεκάθαρα ο βασικός πρωταγωνιστής του Σπασμένου Ακορντεόν είναι ο Γιαννάκης. Ο Κωσταντής είναι ο αγαπημένος και αυστηρός παππούς. Τα λίγα μετρημένα λόγια του και η βαριά σκιά του καθορίζουν βέβαια τον τρόπο που ο Γιαννάκης μεγαλώνει. Έχει όνειρα για τον εγγονό του, θέλει να μάθει γράμματα. Σε μια εποχή φτώχειας κι αγραμματοσύνης, η μόρφωση είναι ο δρόμος για μια καλύτερη ζωή, όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό. Ο Κωσταντής όπως και άλλοι ήρωες του Σπασμένου Ακορντεόν έχουν κι ένα συμβολικό ρόλο μέσα στο μυθιστόρημα. Ο Κωσταντής ύστερα από μια περιπλάνηση από την Πόλη στην Αίγυπτο φθάνει στην Κύπρο που είναι τόπος Ελληνικός. Όπως λέει κι ο Παλαμάς: Εσύ κρυφοζωντάνεψες, ωραίο νησί, και φύλαξες, εσύ τα προσκυνάς, της Ρωμιοσύνης τα είδωλα, της Ομορφιάς το είδωλο και της Παλληκαριάς. Για τον Παλαμά, όπως και για τον Κωσταντή, η Κύπρος ήταν η ελπίδα του ελληνισμού. Αν επαληθεύτηκαν ή όχι οι ελπίδες τους, είναι στην κρίση του καθενός μας.

Το βιβλίο σας βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και στηρίζεται σε αφηγήσεις του πατέρα σας. Μιλήστε μας γι’ αυτά τα γεγονότα.
Το Σπασμένο Ακορντεόν, στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα όπως είναι η εξέγερση του 31, η φτώχεια, η μιζέρια, η αγραμματοσύνη της εποχής, το όνειρο για Ένωση, η δημιουργία του κυπριακού συντάγματος το 40, ο αγώνας του 55-59, τα ανθρωπομαζώματα, τα κέρφιου, οι απαγχονισμοί. Το κείμενο όμως παραμένει πάντα προϊόν μυθοπλασίας. Είναι ένα μυθιστόρημα. Στηρίζεται σε αφηγήσεις του πατέρα μου σχετικά με τη ζωή του, τα παιδικά του χρόνια και την εμπλοκή του στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Δεν είναι όμως μια βιογραφία, μια ακριβής καταγραφή της ζωής του. Οι ιστορίες και οι ήρωες που πέρασαν απ’ αυτόν σε μένα, φιλτραρίστηκαν και μεταπλάστηκαν έτσι ώστε να εξυπηρετούν την αφήγηση κι έτσι ώστε η αφήγηση να ρέει γύρω από ένα κεντρικό νήμα, να έχει ένα σκοπό. Το Σπασμένο Ακορντεόν, ακροβατεί ανάμεσα στην αλήθεια και στον μύθο. Κι έτσι ενώ όλοι οι ήρωες στηρίζονται σε υπαρκτά πρόσωπα, είναι όλοι ξαναπλασμένοι από μένα. Περνώντας στη μυθοπλασία, οι πρόγονοί μου, έγιναν παιδιά μου. Εγώ βρήκα την ιστορία που ήθελα να πω, όταν βρήκα μέσα στις αφηγήσεις του πατέρα μου, συμβολισμούς και δύο αφηγητές. Αυτοί καθόρισαν την οπτική, το ύφος και τη γλώσσα του κειμένου.

Διαβάστε ολόκληρη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη της συγγραφέως μας εδώ

Αποκτήστε το βιβλίο “Σπασμένο Ακορντεόν”