Συνεντεύξεις

Ιστορία, συγκίνηση και φαντασία σε ένα μυθιστόρημα για τον Πόντο

neraides_tou_pontou

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο στο βιβλιοφιλικό site matobookalo η συγγραφέας Αγγελική Παμπουκίδου. Παρακάτω μιλά για τη διαδικασία της συγγραφής, την πλοκή του μυθιστορήματός της “Οι Νεράιδες του Πόντου”, καθώς και για την Ιστορία του Πόντου.

1) Καταρχάς θα ήθελα να μας μιλήσετε για εσάς,για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.Πως και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή ?

Η αλήθεια είναι ότι με τη συγγραφή ασχολούμαι από παιδί. Ξεκίνησα να γράφω παραμύθια και ποιήματα από τα 9 μου χρόνια. Αργότερα, στα 10 έγινα «αρχισυντάκτης» του δικού μου προσωπικού περιοδικού κι έπειτα, στα εφηβικά μου χρόνια έκανα τις πρώτες μου προσπάθειες να γράψω θεατρικά έργα.

2)Συστήστε μας με  λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΟΙ ΝΕΡΑΙΔΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» . Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;

Ξεκίνησα να γράφω τις «Νεράιδες του Πόντου» το καλοκαίρι του 2016 και μου πήρε 6 μήνες να τις τελειώσω. Όπως κάθε ιστορικό μυθιστόρημα, χρειάστηκε πολλή έρευνα, όχι μόνο για τα καθαρά ιστορικά στοιχεία, που έπρεπε να είναι με ασφάλεια επιβεβαιωμένα από έγκυρες πηγές. Σε ένα ιστορικό μυθιστόρημα οφείλεις να γνωρίσεις και να «ζήσεις» την εποχή που περιγράφεις. Έτσι χρειάστηκε να μελετήσω λεπτομέρειες της λαογραφίας, ήθη, έθιμα, παραδόσεις,φαγητά, υφάσματα, οικονομία, φυτολογία, γεωγραφία, αρχιτεκτονική
κι ό,τι άλλο πρέπει να περιγράψει κάποιος με λεπτομέρειες σε μια άλλη εποχή, σε έναν άλλο τόπο…

3)Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο?Αν ήσασταν  ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία? 

Η ιδιαιτερότητα του βιβλίου σε σχέση με τα υπόλοιπα αντίστοιχα βιβλία, είναι ότι ενώ πραγματεύεται κάτι τόσο τραγικό όσο η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το τέλος του είναι τόσο ελπιδοφόρο… Και βέβαια η σχέση του βιβλίου με τα παιδιά: Το θεώρησα υποχρέωσή μου να προβληματίσω τους μαθητές και τα παιδιά μου σχετικά με ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, της ποντιακής, που ενώ είναι τόσο ηρωικό, δυστυχώς δεν το διδάσκονται στο ελληνικό σχολείο.

4)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας.

Ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή ενός ανθρώπου, όσο τραγικό κι αν είναι αυτό, κάπου βαθιά στην ψυχή του θα βρει τη δύναμη να σηκωθεί στα πόδια του!

5)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου ,υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?

Ο τίτλος αντικατοπτρίζει τα στοιχεία μυθοπλασίας που περιέχει, τα δυνατά στοιχεία και στοιχειά, τις Νεράιδες, που στήριζαν την ηρωίδα στις δύσκολες στιγμές της και βέβαια την ιστορική πατρίδα της καρδιάς μας, τον Πόντο.

6)Αν σας ζητούσα να μας αναφέρετε ένα τραγούδι και να το συνδέσετε με το βιβλίο σας ποιο θα ήταν αυτό?

Το τραγούδι που εκφράζει όσο κανένα άλλο τις «Νεράιδες», είναι ένα Βυζαντινό δημώδες άσμα του Πόντου, που καταλήγει με τη φράση «Η Ρωμανία κι αν ‘πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο», που σημαίνει ότι η Ρωμιοσύνη ό,τι κι αν έχει περάσει, ανθίζει και φέρνει πάντα καρπούς!

7)Ποια σειρά ή φράση θα θέλατε να υπογραμμίσει κάποιος που διάβασε το βιβλίο σας και γιατί?

Φοβάμαι ότι έτσι θα αδικήσω αρκετές δυνατές φράσεις του βιβλίου… Επειδή όμως πρέπει να επιλέξω μία, αυτή θα είναι η εξής: «Κι έρχονται μέρες, που έξω απ’ το παράθυρό μου, μαζεύονται οι παλιές μου γνώριμες, οι Νεράιδες του Πόντου και στροβιλίζονται, τραγουδούν, χορεύουν και γελούν, γελούν… Πάντοτε γελούν!»

8)Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς .Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας   συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ?

Η αλήθεια είναι ότι ο τίτλος «συγγραφέας» είναι βαρύνουσας σημασίας και χρησιμοποιείται ευρέως από όλους όσους κάνουν μια απόπειρα – πετυχημένη ή όχι – συγγραφής βιβλίου. Προσωπικά το θεωρώ και λίγο αλαζονικό να δηλώνω «συγγραφέας». Πάντως κάθε επίδοξος συγγραφέας, προκειμένου να φτάσει στην επιτυχία, πρέπει εκτός από το χάρισμα, να διαθέτει και την απαραίτητη υπομονή και ωριμότητα, να κατανοήσει πότε είναι έτοιμος να «έχει να μας πει κάτι».

9)Τι σκέφτεστε όταν σας ασκούν αρνητική κριτική για το βιβλίο σας (μπορεί να μην συμβαίνει αυτό ,η ερώτηση είναι υποθετική)  και πως αντιδράτε? 


 Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα αρνητικές κριτικές ακόμη, αλλά ακόμη και με τις πολύ ενθουσιώδεις κριτικές γενικά προσπαθώ να είμαι προσγειωμένη


10)Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;

«Οι Νεράιδες του Πόντου» είναι το πρώτο μου βιβλίο, αλλά έχω γράψει πολλά ποιήματα, στίχους που μελοποιήθηκαν και δύο θεατρικά έργα που ανέβηκαν σε θεατρικές σκηνές. Το σίγουρο είναι ότι αυτό το διάστημα ασχολούμαι με μία σημαντική στιχουργική συνεργασία, αλλά έχω ξεκινήσει παράλληλα και κάτι καινούριο σε ιστορικό πάλι μυθιστόρημα

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα  να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας?

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πηγή» σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, καθώς και στις μεγάλες αλυσίδες Ιανός, Public, Πρωτοπορία, Μαλλιάρης. Βέβαια μπορεί κανείς να το προμηθευτεί και από την ηλεκτρονική σελίδα των εκδόσεων και της επίσημης σελίδας μου στο Facebook Αγγελική Παμπουκίδου-Angeliki Pampoukidou.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και σας εύχομαι καλή συνέχεια στο όμορφο έργο σας!

ΠΗΓΗ: beautydaysbymary.blogspot.com
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: ΟΙ ΝΕΡΑΙΔΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ