Άρθρα - απόψεις

Γεμάτο “εικόνες πλούσιες και κινηματογραφικές” το νέο μυθιστόρημα του Μανώλη Παλαβούζη

etos-xwris

«Κι ο άνεμος σταμάτησε στ’ αυτιά να ψιθυρίζει,
την καταχνιά συνάντησε, για μάχη προσκαλώντας.
Ο ήλιος έτρεξε ξοπίσω του, το σκότος πολεμώντας,
κι η γης ανάσανε βαθιά στο αστρόφως στολισμένη.»

Γράφει η Ραλλού Σκουλούδη

Λίγο πριν πάρω τα βουνά για να βρω λίγη δροσιά, διάβασα το νέο βιβλίο του Μανώλη Παλαβούζη, αρθρογράφου του Will’o’wisps, με τίτλο Έτος χωρίς Καλοκαίρι, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή. Μπορώ να πω ότι επανεκτίμησα την ζέστη και το Καλοκαίρι (αν και το Φθινόπωρο και η Άνοιξη θα παραμείνουν οι εποχές που αγαπώ!). Μετά την δυστοπική διλογία Ο τέταρτος καβαλάρης που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προφητική αφού πραγματεύεται μια παγκόσμια πανδημία και εκδόθηκε πριν το ξέσπασμα του Covid-19, ο Μανώλης Παλαβούζης επιστρέφει με ένα νέο δυστοπικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας για να μας προβληματίσει εκ νέου. Είναι το πρώτο κλιματικό θρίλερ που έχει γραφτεί από Ελληνα συγγραφέα και –πιστέψτε με– θα σας συνεπάρει.

Η ιστορία μας κυλάει σε δύο χρόνους: ο ένας είναι το Καλοκαίρι του 1815 και ο άλλος το Καλοκαίρι του 2020. Κανένα όμως από τα δύο αυτά καλοκαίρια δεν θα κυλήσει έτσι όπως θα «έπρεπε». Η δύναμη της φύσης είναι τεράστια και η έκρηξη ενός μεγάλου ηφαιστείου μπορεί να είναι καταστροφική τόσο για το 1815 όσο και για το 2020. Εκείνη την χρονιά, λίγο μετά τη μάχη του Βατερλώ, ένα ηφαίστειο εκρηγνύεται, ένας Γάλλος στρατιωτικός και μια νεαρή Αγγλίδα, εχθροί στο πεδίο των μαχών αλλά σύντροφοι στην επιβίωση, ξεκινάν το μακρύ ταξίδι τους για τον Νότο προκειμένου να γλυτώσουν από το ψύχος που εξαπλώνεται. Περίπου 200 χρόνια μετά, ένα ακόμη ηφαίστειο ξυπνάει και η ιστορία επαναλαμβάνεται. Δύο αδέρφια από την Ελλάδα και μία μάνα με τον 12χρονο γιό της βρίσκονται στον ίδιο δρόμο και οι μοίρες τους ενώνονται. Όσο οι τέσσερις νέοι πρωταγωνιστές μας προσπαθούν να επιβιώσουν κατευθυνόμενοι Νότια, ένα ανθρωποκυνηγητό ξεκινάει καθώς οι εχθροί τους είναι περισσότεροι από ότι φαντάζονται. Η καταστροφική μανία της φύσης, τα ανθρώπινα ένστικτα και ένα παλιό χειρόγραφο μπλέκονται όλα μαζί σε ένα road trip επιβίωσης από τη Σκοτία μέχρι τη Μασσαλία σε δύο ταυτόχρονους χρόνους.

Σε αυτό το βιβλίο, ο Μανώλης Παλαβούζης καταφέρνει να θέσει άκρως επίκαιρα κοινωνικά θέματα, από την κακοποίηση των γυναικών, την ενδο-οικογενειακή βία και το προσφυγικό έως και τον βιγκανισμό, και αυτό μου άρεσε πολύ. Ως περιβαλλοντολόγος και ο ίδιος, παρουσιάζει το φαινόμενο της έκρηξης των ηφαιστείων καθώς και των συνεπειών που ακολουθούν πολύ δομημένα, μελετημένα και ταυτόχρονα με ένα απλό και κατανοητό τρόπο, κάνοντας σε να νιώθεις την απειλή που πλησιάζει κάθε στιγμή. Με τα χρονικά μπρος-πίσω στην αφήγηση καταφέρνει να συνδυάσει ένα ιστορικό μυθιστόρημα και μια σύγχρονη περιπέτεια δράσης. Η γραφή του ρέει και οι εντάσεις ισορροπούν πολύ καλά στο κείμενο έτσι ώστε να μην σε αφήνουν να κλείσεις το βιβλίο. Διαβάζοντας, οι εικόνες ήταν τόσο πλούσιες και κινηματογραφικές σε σημείο που αρκετές φορές σκέφτηκα πως άνετα θα μπορούσε να γίνει ταινία. Το ζήτημα της απώλειας μιας περασμένης ζωής, ενός ανθρώπου αλλά και του ίδιου μας του εαυτού όπως τον ξέραμε είναι διάχυτο από την αρχή μέχρι το τέλος. Παρά το κλίμα αγωνίας, κυνηγητού και βίας που διατρέχει το βιβλίο όμως, ο συγγραφέας αφήνει τα θετικά στοιχεία της ανθρώπινης φύσης να φανούν και ενώνει με έναν όμορφο και αισιόδοξο τρόπο τις ιστορίες στο κλείσιμο. Η ελπίδα κινεί κόσμους ολόκληρους άλλωστε.

Έτος χωρίς Καλοκαίρι, λοιπόν για όσους θέλουν ένα βιβλίο γεμάτο δράση, περιπέτεια, προβληματισμό και αρκετή δροσιά.

Καλές αναγνώσεις!

Περίληψη Οπισθόφυλλου:

Καλοκαίρι 1815
Τα κανόνια του Βατερλώ έχουν μόλις σιγήσει. Ο Γάλλος στρατιώτης Πιερ Λεγκέ πιάνεται αιχμάλωτος των Άγγλων, όμως η αιχμαλωσία του παίρνει μια εντελώς αναπάντεχη τροπή. Στη μακρινή Ανατολή ξυπνάει ο τρόμος, με τη μορφή ενός ηφαιστείου. Ο Πιερ θα γνωρίσει τη Φρέγια, θα πολεμήσουν για τη ζωή τους και θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν μέσα σε έναν κόσμο που βυθίζεται συνεχώς στο σκοτάδι.

Καλοκαίρι 2020

Ο Φίλιππος και ο αδερφός του Μάρκος βρίσκονται σε διακοπές στη Σκωτία, όταν ο κόσμος σκεπάζεται από την ηφαιστειακή τέφρα. Η κολοσσιαία ηφαιστειακή έκρηξη καταποντίζει την παγκόσμια θερμοκρασία, φέρνοντας σκοτάδι και θάνατο. Η µόνη διέξοδος, ο θερμότερος Νότος. Τα δύο αδέρφια θα συναντήσουν την Μπεατρίς με τον γιο της. Θα βρεθούνε κυνηγημένοι από μια φονική συμμορία που έχει ως στόχο να τους εξοντώσει, θα διασχίσουν τη μισή Ευρώπη, όμως ο αληθινός τους εχθρός είναι το ίδιο το κλίκα.

Ένα σενάριο που επαναλαµβάνεται ανά τους αιώνες, µε την ίδια φονικότητα, ένα φυσικό φαινόµενο που κλονίζει τα θεµέλια του ανθρώπινου πολιτισµού, οδηγώντας τους ήρωες στα άκρα, εκεί όπου ο χρόνος κυλάει αντίστροφα προς το Έτος Χωρίς Καλοκαίρι.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Μανώλης Παλαβούζης γεννήθηκε στον ακριτικό Έβρο το 1994. Σπούδασε την επιστήµη του περιβάλλοντος στο Πανεπιστήµιο Αιγαίου. Λατρεύει τα βιβλία, τα παζλ και τα ταξίδια, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του, όταν δεν παρακολουθεί ξένες σειρές και ταινίες, σχεδιάζει φανταστικούς χάρτες. Όνειρό του, µια µέρα να χτίσει έναν ολόκληρο κόσµο σε κάποιον από αυτούς. Αγαπηµένοι του συγγραφείς ο Μάρτιν, ο Τόλκιν και ο Κινγκ. Του αρέσει να προβληµατίζεται για τον σύγχρονο κόσµο· έτσι έγραψε τον Τέταρτο Καβαλάρη, την πρώτη διλογία βιολογικού τρόµου από Έλληνα συγγραφέα (Εκδόσεις Πηγή). Τα διηγήµατά του Πέρα απ’ τον τάφο και Η τελευταία υπόσχεση έχουν συµπεριληφθεί στις συλλογικές ανθολογίες Το Έπος της Φαντασίας (ΙΙ) και Μετά το Τέλος αντίστοιχα (Εκδόσεις iWrite). Ανήκει στη συγγραφική οµάδα του ηλεκτρονικού περιοδικού για το φανταστικό, Will o’ Wisps. Το Έτος Χωρίς Καλοκαίρι είναι το τρίτο του µυθιστόρηµα. Ζει µε την οικογένειά του στο Σουφλί, απ’ όπου και κατάγεται, αρθρογραφώντας, κάνοντας το µεταπτυχιακό του και γράφοντας το επόµενο βιβλίο του.

ΠΗΓΗ willowisps.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ