Συνεντεύξεις

Ο συγγραφέας Ντίνος Χατζηγιώργης αποκαλύπτει τα μυστικά της συγγραφής

staxth

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΤΣΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΙΚΟ SITE LEFALOK

Το τιμώμενο πρόσωπο στην σημερινή μας συνέντευξη είναι ο Ντίνος Χατζηγιώργης, συγγραφέας των βιβλίων «Στάχτη στα Μάρμαρα» και «Νυχτερινή Παράδοση». Συγγραφικά γνώρισα τον Ντίνο μέσα από το βιβλίο του Στάχτη στα Μάρμαρα, το οποίο διάβασα. Μπορώ να πω πως εντυπωσιάστηκα από την ανάπτυξη των χαρακτήρων και την κοσμοπλασία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τον Ντίνο και τα έργα του…

Ντίνο θα ήθελα να σε καλωσορίσω στην παρέα μας. Θα ήθελες να μας πεις μερικά πράγματα για εσένα;
Χαρά μου που με φιλοξενείτε στην παρέα σας. Κατάγομαι από την Κωνσταντινούπολη και από το 1973 ζω στη Χαλκίδα. Σπούδασα κινηματογράφο στην Αμερική και η πρώτη μου επαγγελματική ενασχόληση στην Ελλάδα ήταν το σενάριο. Από εκεί μεταπήδησα στην πεζογραφία. Ο κόσμος του φανταστικού, που για μένα περιλαμβάνει και τις ιστορίες που σκαρφιζόμαστε στο mainstream, ήταν από παιδί το πάθος μου. Και αυτό το παιδί δεν το ξεφορτώθηκα ποτέ. Θεωρώ τον εαυτό μου μέχρι σήμερα παραμυθά.

Από που αντλείς έμπνευση για να γράφεις τις ιστορίες που γράφεις;
Από παντού. Το ζητούμενο είναι να φορτίζω τις μπαταρίες μου διαβάζοντας βιβλία ή κόμικ, ή βλέποντας ταινίες και να μου ανοίγει η όρεξη να δημιουργήσω δικές μου ιστορίες. Δεν βάζω ποτέ στόχο να γράψω κάτι του φανταστικού. Πρωτίστως θέλω να πω μια καλή ιστορία, ακόμα κι αν δεν περιέχει εξωγήινους ή ζόμπι.

Ποια βιβλία έχεις γράψει και τι πραγματεύονται;
Έχω συμμετάσχει σε ανθολογίες με άλλους συγγραφείς, με διηγήματα επιστημονικής φαντασίας και φάνταζυ. Στο «Ονείρων Σκιές» (Συμπαντικές Διαδρομές – 2008),  στο «Εφαρμοσμένη Μυθομηχανική» (sff.gr/press – 2014), και «Αλλόκοσμοι» (Ρενιέρη – 2017). Το 2011 κυκλοφόρησα προσωπική συλλογή από διηγήματα τρόμου, μέσω lulu. Το «Στάχτη στα Μάρμαρα», που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πηγή το 2019, είναι ένα γοτθικό ρομάντζο.

Από τις ιστορίες που έχεις γράψει, ποια είναι η αγαπημένη σου;
Αγαπώ εξίσου όλα μου τα «παιδιά.» Αυτό που εμπεριέχει τις πιο γλυκές μου αναμνήσεις από την συγγραφή του, είναι το πρώτο μου πεζογράφημα. Δεν έχει νόημα να αναφέρω τον τίτλο του τώρα. Δεν το έχω εγκαταλείψει, πασχίζω ακόμα να του βρω σπίτι.

Ποια ήταν η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού μέχρι τώρα;
Θεωρώ τον εαυτό μου καινούργιο στο παιχνίδι. Άσχετα από τα χρόνια που κρύβονται από πίσω. Είτε το έργο μου αρέσει είτε όχι, στον στενό μου κύκλο, όλοι μου οι φίλοι υπήρξαν ευγενικοί. Η «Στάχτη», που αυτή έχω σαν μπούσουλα, ξεμύτισε εφτά μόλις μήνες πριν. Και εφόσον δεν πρόκειται για το επόμενο Χάρι Πότερ, θα περάσει καιρός πριν έχω ετυμηγορία. Πάντως, έχουν γράψει καλά λόγια άτομα που μου είναι άγνωστα και αυτό το βρίσκω ευχάριστα συγκλονιστικό.

Έχεις στα σκαριά κάποια άλλη ιστορία; (αν ναι, τι πραγματεύεται και πότε θα την δούμε στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Αν όχι, τι είναι αυτό που σε εμποδίζει να βγάλεις το επόμενο βιβλίο σου).
Τρία τελειωμένα βιβλία πασχίζουν τα τελευταία δέκα χρόνια να βρουν εκδοτικό. Έχω και αρκετά διηγήματα επιστημονικής φαντασίας, τρόμου και φάνταζυ που γεμίζουν άλλα τόσα βιβλία. Αν είχα την δυνατότητα αυτοέκδοσης, πιθανόν να έκανα μερικά βηματάκια προς τα εκεί. Καθώς λοιπόν αδυνατώ, δεν εξαρτάται από μένα. Το «Στάχτη» πάλεψε 13 χρόνια να βρει σπίτι. Αυτές τις μέρες κοντεύω να τελειώσω ένα βιβλίο που είναι μια άτυπη συνέχεια του.

Περισσότερες πληροφορίες για το “ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ”

Ολόκληρη τη συνέντευξη τη βρίσκετε στο lefalok.gr

Πηγή: lefalok.gr