// ποιητικά συμπόσια // μεγάλες εκθέσεις // συλλογικές παρουσιάσεις // ποιητικές συλλογές // κρατικά βραβεία // πανελλήνιοι ποιητικοί διαγωνισμοί

Οι Εκδόσεις Πηγή επενδύουν στην Ποίηση, αδιαλείπτως από την ίδρυση τους, προσφέροντας εκδοτικό βήμα σε Έλληνες και ξένους δημιουργούς, προκειμένου να εκφράσουν τις ποιητικές τους ανησυχίες και να δούν το έργο τους στο χαρτί και την τυπωμένη πλέον ποιητική τους συλλογή στα χέρια του αναγνωστικού κοινού.

Στα πλαίσια μίας πολύπλευρης και ολοκληρωμένης προσέγγισης, η εκδοτική μας ομάδα διοργανώνει συλλογικές παρουσιάσεις, διαγωνισμούς ποίησης, συμμετοχές σε μεγάλα φεστιβάλ βιβλίου σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ αναλαμβάνει και τη συμμετοχή των ποιητών μας σε σημαντικά πανελλήνια ποιητικά βραβεία.

Κάπως έτσι, πέρα από έναν πλούσιο εκδοτικό κατάλογο ποιητικών συλλογών, αξιοζήλευτες και καλαίσθητες ποιοτικές εκδόσεις, η ποιητική σειρά των Εκδόσεων Πηγή μετράει ήδη σημαντικές βραβεύσεις, ένα ποιητικό συμπόσιο-θεσμό, εξαιρετικές κριτικές και πλήθος συνεργασιών με πολιτιστικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα με πλούσιο και βαρυσήμαντο έργο!

Στην παρούσα σελίδα, παρουσιάζουμε ενδεικτικά κάποιες από τις δράσεις μας (από το 2010 μέχρι σήμερα), οι οποίες και αποτελούν ένα μικρό μόνο κομμάτι της ολοκληρωμένης μας προσέγγισης απέναντι στη σύγχρονη ελληνική ποίηση.

// Το Ετήσιο
Ποιητικό Συμπόγιο
των Εκδόσεων Πηγή!

Μεγάλη επιτυχία γνωρίζει η διοργάνωση Ετήσιου Ποιητικού Συμποσίου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης από το 2016 και κάθε έτος, μία από τις προωθητικές ενέργειες των Εκδόσεων μας, με την οποία δείχνουμε έμπρακτα το πόσο κοντά βρισκόμαστε στους ποιητές μας.

Δεκάδες μέλη της μεγάλης συγγραφικής μας οικογένειας, οι οποίοι έχουν εμπιστευθεί σ’ εμάς τα ποιητικά τους έργα, και έχουν δοκιμάσει / βιώσει τη συγκίνηση της θέασης των στίχων τους τυπωμένους στο χαρτί των καλαίσθητων εκδόσεων μας, μας τιμούν με την παρουσία τους εκεί τα τελευταία χρόνια.

Άλλωστε, η καθιερωμένη διοργάνωση της Διεθούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι μία ιδανική ευκαιρία για το “βάπτισμα του πυρός” για τους πιο νέους ή πρωτοεφανιζόμενους ποιητές μας, που αποκτούν την ευκαιρία να συστηθούν στο ευρύτερο βιβλιόφιλο κοινό.

Ετσι, οι συναντήσεις αυτές του Συμποσίου έχουν διττό σκοπό: τη γνωριμία όλων των νέων ποιητών των Εκδόσεων μας, αλλά και την επαφή των συγγραφέων μας με το αναγνωστικό κοινό.

// Εκδόσεις Πηγή και
Διεθνές Έκθεση Βιβλίου,
ένα ετήσιο ραντεβού!

Η θερμή υποδοχή που τύχαμε από την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης του Ποιητικού Συμποσίου το 2016 μας ενθάρρυνε να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη και όρεξη. Το πιο πρόσφατο Ποιητικό Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2019, πάντα στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με θέμα “Η Ποίηση, ως λόγος ερωτικός”.

Ενδεικτικά, ορισμένοι από τους ποιητές μας που συμμετείχαν στα Ποιητικά Συμπόσια ήταν οι Τριαντάφυλλος Σερμέτης, Ελένη Βεζύρογλου, Πέτρος Σπίνος, Χρυσούλα Κεχαγιά, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Ξανθίππη Ζαχοπούλου, Δημήτρης Οικονόμου, Κατερίνα Ζυγούρα, Ευάγγελος Ρήγας, Αγγέλα Μάντζιου, Ευάγγελος Δεληλάμπου, Ευφροσύνη Θεοφανίδου, Ξανθίπη Ξανθοπούλου, Ανδρέα Αντωνίου.

1o-Poihtiko-Simposio-1-333x500
1o-Poihtiko-Simposio-2-333x500

// Ποιητικοί διαγωνισμοί

Από τις απαρχές της λειτουργίας τους, οι Εκδόσεις Πηγή είχαν αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα της διοργάνωσης διαγωνισμών και συλλογικών εκδόσεων, καθώς αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν έμπρακτους τρόπους στήριξης της ευρύτερης συγγραφικής κοινότηταςΚάπως έτσι, το 2014 υλοποιήθηκε ο εξαιρετικά επιτυχημένος “Πανελλήνιος Ποιητικός Διαγωνισμός για τη Θεσσαλονίκη” σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, των Εκδόσεων Πηγή και των Εκδόσεων iWrite.

Ο διαγωνισμός σημείωσε τεράστια επιτυχία, με 160+ συμμετοχές ποιητών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικόΕίχαμε τη χαρα και την τιμή να λάβουμε έργα από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πειραιά, Ηράκλειο, Χανιά, Λάρισα, Πάτρα, Γιάννενα, Σέρρες, Δράμα, Βόλο, Λακωνία και Αρκαδία, Μεσολόγγι, Θάσο, Ελασσόνα, Αλιβέρι και άλλες περιοχές της Ελλάδας, ενώ υπήρξαν διεθνείς συμμετοχές από Κύπρο, Καναδά, Γερμανία, Αυστρία, Σερβία και Ιταλία.

Τα ποιήματα κρίθηκαν από πενταμελή επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους πανεπιστημιακούς καθηγητές Ε.Β. Τσιριμώκου και Γ. Κεχαγιόγλου, την Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Θεοδώρα Λειψιστινού, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδας Χ. Μπαρμπουνάκης και τον Πρόεδρο της Εταιρείας Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος Αλέκο Δαφνομήλη.

Καρπός όλης αυτής της πρωτοβουλίας υπήρξε η έκδοση της σπάνιας ποιητικής συλλογής “100 Χρόνια Ελεύθερης Θεσσαλονίκης”, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες ελληνόφωνοι ποιητές!

// Διακρίσεις & βραβεύσεις ποιητών μας

Δεν θα μπορούσαμε παρά να είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τα μέλη της οικογένειάς μας που διακρίνονται σε ποιητικούς διαγωνισμούς ανά την Ελλάδα και τον κόσμο!

Ο εκδοτικός μας οίκος αναλαμβάνει και υποβάλλει ποιητικά έργα σε μεγάλους και καταξιωμένους διαγωνιστικούς θεσμούς, όπως τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας και τα Βραβεία Κοινού Public. Με τον τρόπο αυτό, βρισκόμαστε στο πλευρό των δημιουργών μας, υποστηρίζοντάς τους σε κάθε βήμα του εκδοτικού τους ταξιδιού προς την αναγνώριση και την καθιέρωση.

Oρισμένοι από τους ποιητές μας που διακρίθηκαν για τα έργα τους και τιμήθηκαν με βραβεία είναι η Νίκη Ταγκάλου, ηΑναστασία Παπαδάκη, ο Κωνσταντίνος Μπούτος, η Δέσποινα Κονταξή κ.ά. Μάλιστα, πρόσφατα ο Φίλιππος Παναγιώτου πέρασε στη λίστα των 10 καλύτερων ποιητικών συλλογών στα Bραβεία Κοινού Public 2019!

Πλέον, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι υποβάλλουμε και σε διεθνείς διαγωνισμούς ποίησης τα μεταφρασμένα στα αγγλικά ποιητικά έργα των συγγραφέων μας!