Ναζισμός και η κοινωνία της Θούλης

Ναζισμός και η κοινωνία της Θούλης

Κάθε καθεστώς που σέβεται τον εαυτό του, είτε πρόκειται για δημοκρατία, μοναρχία ή δικτατορία (ακόμα και το μη-καθεστώς της αναρχίας), εποφθαλμιά να εδραιώσει την κυριαρχία του πάνω στους υπηκόους του και δια μέσω της γλώσσας των συμβόλων, καθότι η συμβολική γλώσσα παρέχει μοναδική πρόσβαση στο ατομικό και συλλογικό ασυνείδητο του ανθρώπου.

Περισσότερα

Καταραμένα αντικείμενα

Καταραμένα αντικείμενα ΙΙ

Έπειτα έρχεται ο δυνατός άνεμος. Αναρωτιέσαι αν θα αντέξει το μεταλλικό κουβούκλιο κάτω από το οποίο έχεις την ψευδαίσθηση ότι προστατεύεσαι από τη μανία του καιρού. Συν το βουητό του αέρα, και μόλις απέκτησες έναν ακόμα αντίπαλο για τους μελλοντικούς, βραδινούς σου εφιάλτες: Τον άνεμο που κάποια μέρα μπορεί να σε αποκεφαλίσει με τη λαμαρίνα που θα αποκολληθεί από τα τοιχία της στάσης του λεωφορείου. Μέσα σε αυτά βάλε και το σταθμαρχείο πίσω σου, να ‘τος ο τρόμος!

Περισσότερα

Νέες ποιητικές συλλογές

Νέες ποιητικές συλλογές

Τέσσερις νέες ποιητικές συλλογές έχουν προστεθεί στην αγκαλιά των εκδόσεων Πηγή, αναδεικνύοντας τη δυναμική των λέξεων και λίγων μόνο στίχων οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν βαθιά την ανθρώπινη ψυχή και να φέρουν στην επιφάνεια έντονα συναισθήματα και σκέψεις που φώλιαζαν ως τη στιγμή της ανάγνωσης κάπου βαθιά στον νου μας.

Περισσότερα

Καταραμένα αντικείμενα

Καταραμένα αντικείμενα

Βρίσκεσαι στη στάση του λεωφορείου και περιμένεις. Κανένας άλλος δεν βρίσκεται εκεί. Είναι νύχτα και βρέχει. Δυο βρόμικες λάμπες φωτίζουν το σημείο που στέκεσαι, από τις γωνίες του δρόμου στα δεξιά και στα αριστερά σου. Χειμώνας τώρα, καλή ώρα. Τα βραδινά δρομολόγια της αστικής συγκοινωνίας είναι αραιά. Ειδικά τα Σάββατα. Πιθανόν να χρειαστεί να περιμένεις για ώρα. Όμως δεν έχεις άλλη επιλογή.

Περισσότερα

arthro-liontaria-pigi

“Τα λιοντάρια πεθαίνουν στο Μόναχο από χοληστερίνη” στην Δημοτική Βιβλιοθήκη- Πινακοθήκη Θέρμης

Όμορφες στιγμές διαδραματίστηκαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη Θέρμης όπου παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα «Τα λιοντάρια πεθαίνουν στο Μόναχο από χοληστερίνη» του φιλολόγου Μιχάλη Κεσσόπουλου, την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου.

Περισσότερα

γυναίκα σήμερα

Η γυναίκα στο σήμερα και στο χθες

Σήμερα η γυναίκα έχει κατακτήσει πολλά δικαιώματα κυρίως στον δυτικό κόσμο. Εργάζεται, αυτονομείται, ανεβαίνει στην κοινωνική ιεραρχία κατακτώντας θέσεις ευθύνης σε επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανισμούς, αλλά και στην πολιτική αρένα.

Περισσότερα

Το δεσποτάτο της Λίμνης στο Ζώγια

“Το Δεσποτάτο της Λίμνης” στο Ζώγια

Στον φιλόξενο πολυχώρο “Ζώγια” πραγματοποιήθηκε η δεύτερη παρουσίαση του βιβλίο της παιδιάτρου και συγγραφέως Φωτεινής Παπαδημητρίου, με τίτλο “Το δεσποτάτο της λίμνης” και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Περισσότερα

Δουλεία στην Αρχαία Ελλάδα

Ο θεσμός της δουλείας στην Αρχαία Ελλάδα (Ι)

Στο διάβα της ιστορίας και των αιώνων, μόνιμη υπήρξε η ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η δουλεία, θεσμός πανάρχαιος, έχει τις ρίζες της στις απαρχές της ιστορίας και για χιλιετίες όχι μόνο διαιωνιζόταν, αλλά θεωρούταν φυσιολογική και αναμενόμενη κατάσταση, αφού οι  λαοί όχι μόνο της αρχαιότητας, αλλά και το Μεσαίωνα δεν γνώριζαν, ούτε μπορούσαν να φανταστούν κοινωνία μόνο ελεύθερων ανθρώπων.

Περισσότερα

Το μυστήριο της χαμένης Ατλαντίδας

Το μυστήριο της χαμένης Ατλαντίδας

Το μυστήριο της χαμένης Ατλαντίδας αποτελεί τον πιο πολυσυζητημένο μύθο. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αποδείξει ότι υπήρξε και πού ακριβώς βρισκόταν. Παρόλα αυτά, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού και της αρχαίας Θήρας ταυτίζεται με τη χαμένη Ατλαντίδα.

Περισσότερα

Ο εξαρτημένος καλλιτέχνης

Ο εξαρτημένος καλλιτέχνης

Φέτος είχα την χαρά να καταθέσω σε όλους την αγάπη μου για την ποίηση και την ψυχοθεραπεία μέσω της εργασίας μου πάνω στο έργο «Το Κοράκι» του μεγάλου καταραμένου Edgar Allan Poe. Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τον δημιουργό κοιτάζοντας τον από ψυχοθεραπευτική οπτική. Τα περισσότερα έχουν αναφερθεί στο παρελθόν και ίσως και να υπάρχουν και κάποια τα οποία δεν έχουν ακουστεί ακόμη μόνο και μόνο εξαιτίας της συνεχούς εξέλιξης στο γνωστικό πεδίο της επιστήμης της ψυχοθεραπείας.

Περισσότερα

Ο Πυθαγόρας Ελευθεριάδης στο ΑΠΘ

Ο Πυθαγόρας Ελευθεριάδης στο ΑΠΘ

Ο Πυθαγόρας Ελευθεριάδης, συγγραφέας του βιβλίου “Τι θυμάσαι από τον θάνατό σου” παρευρέθηκε σε μια διάλεξη της Φιλολογίας του ΑΠΘ, στην οποία τέθηκαν επί τάπητος σύγχρονα θέματα λογοτεχνίας, όπως η ΛΟΑΤΚΙΑ συμπερίληψη, καθώς και η αναπηρία. 

Περισσότερα

παρουσίαση βιβλίου φαντασίας

Από την παρουσίαση του βιβλίου φαντασίας “Η Τελευταία Ευκαιρία”

Ο αγώνας ενός ανθρώπου ενάντια στη διαφθορά, με όπλο την αδάμαστη επιθυμία του για την ελευθερία. Η παρουσίαση του βιβλίου φαντασίας “Η Τελευταία Ευκαιρία” του Γιάννη Παπαμίχου, μυθιστορήματος με εξαιρετικά επίκαιρες προεκτάσεις και συναρπαστική πλοκή, η οποία έλαβε χώρα στην ΕΣΗΕΜΘ στις 19 Δεκεμβρίου, δεν μπορούσε παρά να μαγνητίσει τα βλέμματα!

Περισσότερα

η κοινωνία σε 100 χρόνια

Πώς θα μοιάζει η κοινωνία σε 100 χρόνια;

Παρόλο που η ερώτηση του πώς θα μοιάζει η κοινωνία σε 100 χρόνια εκ πρώτης όψεως φαντάζει παράλογη, δεν είναι λίγοι αυτοί που ασχολούνται σοβαρά με το θέμα.

Περισσότερα

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις για ενήλικες

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις για ενήλικες

Με τις γιορτινές μέρες να πλησιάζουν όλο και περισσότερο, τα στολίδια παίρνουν σιγά σιγά την θέση του στο δέντρο και σε κάθε γωνιά του σπιτιού. Οι μουντές πόλεις γεμίζουν λαμπιόνια και χρώματα κάθε λογής φωτίζουν τον χειμωνιάτικο ουρανό.  Η γιορτινή διάθεση είναι συνώνυμη για εμάς με καλή διάθεση, ξεκούραση και την συντροφιά ενός καλού βιβλίου. Από τον Πρότυπο Όμιλο Πολιτισμού Πηγή σας προτείνουμε λοιπόν τα καλύτερα δώρα για την εποχή, για απαιτητικούς αναγνώστες κάθε λογής.

Περισσότερα

Τα ημερολόγια λένε πάντα την αλήθεια

Η βία και ο πολιτισμός

Υπάρχει τελικά διαπολιτισμική πρόοδος;  Αν ναι, τότε γιατί η βία αυξάνεται σταθερά, χρόνο, τον χρόνο και πώς επηρεάζεται ο πολιτισμός; Οι στατιστικές είναι άκρως απογοητευτικές και ανησυχητικές. Τα στοιχεία δείχνουν ότι διανύουμε μια εποχή κοινωνικής αγριότητας, που απέχει κατά πολύ, από την εξέλιξη, που υποστηρίζουμε πως έχουμε ως είδος. Ποια είναι τα αίτια που η βία αυξάνεται ραγδαία και επικίνδυνα;

Περισσότερα

Αφιέρωμα: Ντίνος Χατζηγιώργης

Αφιέρωμα: Ντίνος Χατζηγιώργης

Πολύ πρόσφατα η λογοτεχνική σκηνή έγινε πολύ πιο φτωχή, έπειτα από την απώλεια του Ντίνου Χατζηγιώργη τον περασμένο Απρίλιο. Ωστόσο, το έργο του, λογοτεχνικό και όχι μόνο, είναι εδώ, να μας συντροφεύει και να μας υπενθυμίζει το μεγαλείο της ευφυΐας αυτού του τόσο ξεχωριστού και πρωτοπόρου ανθρώπου.

Περισσότερα

χαρακτ. εικόνα

Τι ενδυναμώνει μια σχέση;

Αποδοχή, ενσυναίσθηση και αγάπη χωρίς ανταλλάγματα και προσδοκίες, αλλά με την συνειδητή ανάπτυξη μιας δυναμικής ισορροπίας ανάμεσα στην οικειότητα και την απόσταση. Αφιερώνοντας ποιοτικό χρόνο στο ταίρι μας, αναπτύσσουμε μια γνήσια σχέση που βασίζεται στη παραδοχή ότι είμαστε δύο ξεχωριστά όντα με διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες.

Περισσότερα

274789803_1875252942675635_6578504145682746399_n

Δύο συγγραφείς μιλούν για το Πολυτεχνείο

Η Εξέγερση στο Πολυτεχνείο απετέλεσε κομβική στιγμή της πολιτικής ιστορίας της Σύγχρονης Ελλάδας. Έχοντας ξεκινήσει ήδη από τις 14 Νοεμβρίου του 1973, η κατάληψη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από σπουδαστές ως διαμαρτυρία έναντι της Επταετούς Δικτατορίας των Συνταγματαρχών πνίγηκε στο αίμα.

Περισσότερα

5+1 Αισθηματικά μυθιστορήματα για τον χειμώνα

5+1 Αισθηματικά μυθιστορήματα για τον χειμώνα

Με τον Νοέμβρη να δείχνει το πιο παγερό του πρόσωπο, μας δημιουργείται η ακατανίκητη επιθυμία να χουχουλιάσουμε στον καναπέ ή σε μια αναπαυτική πολυθρόνα. Φυσικά από την όλη κατάσταση δεν θα μπορούσε να λείπει το αγαπημένο μας ρόφημα και φυσικά ένα καλό βιβλίο. Την τιμητική τους αυτή την εποχή έχουν τα αισθηματικά μυθιστορήματα!

Περισσότερα

Άρθρο για το Halloween

4+1 διηγήματα για το Halloween

Γλυκά και ζαχαρωτά όλων των ειδών, φάρσες, ανατριχιαστικές στολές και περίτεχνα σκαλισμένες κολοκύθες! Μούμιες, μάγισσες και στοιχειά που χορεύουν σε ξέφρενους ρυθμούς. Η εποχή του Halloween (Χάλογουιν) καταφτάνει!

Περισσότερα