FILE PHOTO: Holocaust survivors stand behind a barbed wire fence after the liberation of Nazi German death camp Auschwitz-Birkenau in 1945 in Nazi-occupied Poland, in this handout picture obtained by Reuters on January 19, 2020. Courtesy of Yad Vashem Archives/Handout via REUTERS/File Photo ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Το Ολοκαύτωμα: Έγκλημα και Μνήμη

Το Ολοκαύτωμα, ένα πρωτοφανές έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, χαραγμένο βαθιά στην μνήμη των λαών της Ευρώπης, δεν είναι ένα απλό επεισόδιο στην ευρωπαϊκή ιστορία, δίχως βαθύτερες αιτίες και καταβολές. Ο αντισημιτισμός, ως ιδεολογία που έτεινε να καταδείξει τους Εβραίους ως υπαίτιους δεινών και κινδύνους για τους υπόλοιπους ανθρώπους, έχει ρίζες στην Ευρώπη ήδη από την μεσαιωνική εποχή, όπου και οι ρίζες του μίσους ήταν κυρίως θρησκευτικές.

Περισσότερα

author-roulaki-510x765

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

«Μα τι με νοιάζει εμένα τι έγινε τότε;» μπορεί να σκέφτεται κάποιος στο σήμερα. «Εδώ έχουμε τόσα προβλήματα, το “Ολοκαύτωμα” θα θυμόμαστε;» Ναι, γιατί πρέπει να γνωρίζουμε. Η γνώση φέρνει σιγουριά. Όταν ξέρω, έχω ευθύνη. Σιγουριά και ευθύνη φτιάχνουν δυνατούς ανθρώπους, έτοιμους να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο και να μην είναι έρμαια σε κάθε πολιτικό και στρατιωτικό καθεστώς. Ο άνθρωπος που γνωρίζει, μπορεί να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων. Μπορεί να αγωνιστεί και να κερδίσει.

Περισσότερα

Η Παλιννόστηση του Φωτός

Η μουσικότητα του ποιητικού λόγου

Έχει αναγνωρισθεί ότι ο τρόπος ομιλίας των αρχαίων Ελλήνων ήταν έντονα προσωδιακός, δηλαδή τραγουδιστός. Κάθε μία αρχαία ελληνική λέξη ,αποτελούσε μια αυθύπαρκτη μουσική οντότητα, δηλαδή μια μελωδική φράση.

Περισσότερα

Αναστασία Τόλοιου - Το Μονοπάτι της Λησμονιάς - Εκδόσεις Πηγή

Καταστροφικές Εμμονές

Τον γνώρισες σε ένα πάρτι. Μόλις είχες χωρίσει απ’ την πολύμηνη σχέση σου, αισθανόσουν πολύ άσχημα και ήθελες να περάσεις καλά. Σε ξεχώρισε απ’ την πρώτη στιγμή που μπήκες στον χώρο και λίγα λεπτά μετά μιλούσατε ασταμάτητα ο ένας στον τον άλλον.

Περισσότερα

Η Παλιννόστηση του Φωτός

Το Βίωμα της Ποίησης

Σε μια εποχή που η ζοφερότητα μας περιζώνει από παντού με τον ασφυκτικό της κλοιό, η ανάγκη για ποίηση, όχι μόνο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά είναι και ανάγκη επιτακτική.

Περισσότερα

εκδήλωση 9

Στιγμές των εκδόσεων μας από τη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Θεσμό αποτελεί πλέον το Ποιητικό Συμπόσιο για τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. Για 5η συνεχή χρονιά, διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία, στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με κεντρικό θέμα «Η απουσία ως αίτιο ποιητικό».

Περισσότερα

1-poiitiko

Το 5ο Ποιητικό Συμπόσιο των Εκδόσεων Πηγή στη 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ζώντας σε μια εποχή που οι μάσκες μας αφαιρούν τα πρόσωπα, η Ποίηση εμπνεύεται ξανά από τα βιώματα και καταγράφει την απώλεια στις ανθρώπινες σχέσεις, στο διάλογο με την ψυχή που σίγησε μπροστά στον θόρυβο του κόσμου, αλλά και στη κοινωνία μας με το Υψηλό, τα Ιδανικά και το Θείο.

Περισσότερα

fantasia

Οι Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Κάτω από το πέπλο της μαγείας και του εναλλακτικού, η ζωή και επιβίωση μπαίνουν υπό το πρίσμα του άγνωστου μεταφυσικού και ζωντανεύουν ένα διαφορετικό είδος λογοτεχνίας που λατρεύεται από πολλούς.

Περισσότερα

53

Για όσους χρειάζονται μια ζεστή αγκαλιά | Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS

Στη σημερινή κατάσταση, και με την καινούργια πανδημία, οι οροθετικοί ξεχάστηκαν, όμως εσείς συνεχίστε τον αγώνα και ξεχάστε την αγωνία. Να πιστεύετε ότι είστε σημαντικοί, ότι δε θα περιπέσετε στο περιθώριο.

Περισσότερα

γράμμα σε έναν νέο

«Νέοι πληγωμένοι αντισταθείτε» | Γράμμα σε έναν νέο

Άκου, όμως, φίλε μου, στα πρώτα κιόλας φτερουγίσματα που θα κάνεις στην προσπάθεια σου να αποκολληθείς από τα κοκαλωμένα πόδια του παλιού σου εαυτού θα καταλάβεις την δυναμική που απλώνεται πάνω από τον κόσμο, πάνω από την ανθρωπότητα, όταν τα χέρια ενωθούν, όταν τα όνειρα απελευθερωθούν, όταν η πίστη σε ένα διαφορετικό, καλύτερο μέλλον πάρει μορφή, σταματήσει να είναι απλώς μια νεανική τρέλα, μια παρόρμηση ή οτιδήποτε πρόσκαιρο, μια εκρηκτική ώση της στιγμής.

Περισσότερα

donaljack

Ο ήχος της Τζαζ που ενέπνευσε τον γιατρό Αντωνακάκη να γράψει για έναν έρωτα στη Νέα Ορλεάνη!

Ακόμα και η παραμικρή ιδέα που μπορεί να μας έρθει στο μυαλό δεν είναι δική μας, αλλά το αποτέλεσμα πολλών διαδοχικών συμβάντων, που προκάλεσε η ενέργεια που μας παραχωρεί η ζωή για να μας φτάσει στο σημείο να γεννηθεί αυτή η ιδέα.

Περισσότερα

μαθήματα πτώσης-fb post

«Όταν έκανε βουτιά στα συναισθήματα της»

“Καταπληκτικό βιβλίο, πολύ δυνατό. Ίσως και η καλύτερη απεικόνιση μανιοκατάθλιψης που έχω δει μέχρι σήμερα.” -Ζωή Τσούρα, Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών

Περισσότερα

kokkino-eidwlo

Το δικό της είδωλο, δικό σου ταξίδι…

«Νιώθω εγωίστρια… Σαν μαμά που το παιδί της φεύγει από το πατρικό σπίτι στα δεκαοχτώ για σπουδές και δεν θέλει να το αποχωριστεί». Και μου απάντησε: «Δεν το αποχωρίζεσαι. Αυτό το ρήμα προκαλεί μια αρνητική και βαριά αίσθηση. Το αφήνεις να ταξιδέψει. Και δεν υπάρχει τίποτα βαρύ ή ψυχοφθόρο σε αυτό».

Περισσότερα

Ν327

«Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος, από κείνον που εσφαλμένα πιστεύει πως είναι ελεύθερος»

Δεν ξέρω αν γεννήθηκα για να γράφω ιστορίες, το μόνο που ξέρω είναι πως οι λέξεις, όπως και αριθμοί, έχουν τεράστια σημασία αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα το κρίνει ο συνδετικός κρίκος ή το πρόσημο που μπαίνει αναμεσά τους.

Περισσότερα

για Pressroom-Κολλάζ Λέξεων

Ο κόσμος όταν ακούει τη λέξη «ναυτικός» ο νους τους πάει στα χρήματα και στις γυναίκες των λιμανιών

Η αίσθηση του γυρισμού είναι η καλύτερη για κάθε ναυτικό. Κοιτάς πίσω το πόσους μήνες ήσουν εκεί και είσαι περήφανος που τα κατάφερες. «Αποστολή εξετελέσθη» λες. Έκανες την δουλειά σου, πήρες τα χρήματα σου και ήρθε η ώρα να πας σπίτι σου σώος και αβλαβής. Και η χαρά δε κρύβεται.

Περισσότερα

N370

Στα νοσοκομεία είναι η ζωή! Στα μικρά άσπρα δωμάτια…

Μια αγάπη πάντα θα παίρνει όλα τα δύσκολά μακριά και τα Λόγια Ψυχής είναι ένα βιβλίο που θα σας κάνει να ξεχάσετε τα δικά σας προβλήματα και να δείτε τι έχει πραγματικά αξία στην ζωή…

Περισσότερα

θεωρία των δύο άκρων

Οι Ταλιμπάν και τα δικαιώματα των γυναικών-Η Θεωρία των Δύο Άκρων

«Η ελευθερία είναι απλή, μα δεν είναι εύκολη. Έχει κόστος· θέλει θυσίες, θέλει παλικαριά και κουράγιο. Μα είναι δική μας, αρκεί να το θέλουμε»

Περισσότερα

Ν303

Χρονολόγιο με ιστορικά αποσπάσματα από το βιβλίο «Εγώ θα ζήσω»

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, μέσα από τη μυθιστορηματική ανάπλαση της αληθινής ιστορίας της Ντίνας Πρανίτσεβα, ενός από τους λίγους ανθρώπους που επέζησαν από τη θηριωδία των Ναζί, που επί δύο χρόνια εξόντωσαν ομαδικά και συστηματικά χιλιάδες Εβραίους, Ρομά, αιχμαλώτους πολέμου και άλλες ομάδες στο Μπάμπι Γιαρ (Το Φαράγγι Της Γιαγιάς), στο Κίεβο της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Περισσότερα

παγκόσμια ημέρα φωτογραφίας

Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας

H 19η Αυγούστου είναι η ημερομηνία κατά την οποία η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε την πατέντα του Γάλλου Louis-Jacques-Mandé Daguerre σχετικά με την διαδικασία της εμφάνισης φωτογραφιών, σήμερα γνωστή ως Νταγκεροτυπία ή δαγκεροτυπία (Daguerreotype).

Περισσότερα

παγκόσμια ημέρα φιλίας

Η δύναμη της φιλίας στους δύσκολους καιρούς του Εμφυλίου Πολέμου

Για μένα βέβαια, ένας καλός φίλος πρέπει να είναι πάντα και καλός ακροατής· να προσπαθεί να μπει στη θέση του φίλου του για να τον κατανοήσει και να μην τον κρίνει με βάση τα δικά του δεδομένα αλλά με βάση τις συνιστώσες εκείνου.

Περισσότερα

Ν259 (1)

Η γλώσσα της Ποίησης γεφυρώνει το Χάος της ανθρώπινης επικοινωνίας

Ο «Εἱρμὸς Αἰτιῶν» είναι ένας καλλιτεχνικός κύκλος,που όπως ίσως προδίδει και ο τίτλος του, συνδιαλέγεται ανοιχτά με την κοσμολογία του Στωικισμού.Αυτός ο διάλογος ωστόσο, δεν γίνεται με την ντετερμινιστική, σχεδόν μοιρολατρική, θεώρηση του κόσμου τηςΝομοτέλειας των Στωικών, ούτε όμως και με διάθεση αμφισβήτησής της.

Περισσότερα

πατριαρχία

Το «Θηλυκό» εκφράζεται ως ενέργεια και όχι ως φύλο

Το θηλυκό είναι ο εκπρόσωπος και το αρχέτυπο όλης της ανθρώπινης φυλής. Αντιπροσωπεύει την ανθρωπότητα που ανήκει σε όλους μας, άντρες και γυναίκες.

Περισσότερα

σχέση μητέρας κόρης

Κάθε μητέρα ήταν κάποτε μια κόρη!

Σύμφωνα με το σύνδρομο “Ηλέκτρα” η κόρη προσκολλάται στον πατέρα και προσπαθεί να επικρατήσει στο ενδιαφέρον και την αγάπη του έναντι της μητέρας. Αντιλαμβανόμενη ότι δεν μπορεί να τον «κατακτήσει» μιμείται την μητέρα, την οποία βλέπει ανταγωνιστικά, για να φτάσει στο στόχο της.

Περισσότερα

Κ349

“Μία συγκλονιστική περιπέτεια φαντασίας από έναν εξαιρετικά προικισμένο συγγραφέα”

Η εποχή των θρύλων: Στα θετικά του πονήματος και το ιδιαιτέρως υψηλό επίπεδο λόγου του δημιουργού, που συνάδει απόλυτα με το επιβλητικό του έργο

Περισσότερα