Συνεντεύξεις

Ο συγγραφέας Mark C. da Costa στο μικροσκόπιο…

lio_siopi

Mark C. da Costa: Ο συγγραφέας του βιβλίου Λύω, σιωπή!” από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, μας μιλάει για εκείνον και την συγγραφή, μέσα από τη mini ανάκρισή του.

Στις mini ανακρίσεις, συγγραφείς γνωστοί αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι, έχουν τη δυνατότητα να μας συστηθούν εν συντομία με περίπου 30 λέξεις ανά απάντηση. Διαθέτοντας μόνο λίγα λεπτά ανάγνωσης, μαθαίνουμε για εκείνους βασικές πληροφορίες. Μέσω αυτής της διαδικασίας ανακαλύπτουμε νέους συγγραφείς και βιβλία που ίσως να μην γνωρίζαμε.

Πριν ξεκινήσουμε, θέλουμε να μας πεις λίγα λόγια για εσένα.

Ονομάζομαι Mark Christopher da Costa. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα προερχόμενος από Ιρλανδό-Πορτογάλο πατέρα και Ελληνο-Αυστραλή μητέρα. Χαρακτηριζόμενος ως γνήσιο προϊόν παγκοσμιοποίησης, πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου ν’ αναζητά τις ρίζες της καταγωγής, της ύπαρξης και του “ανήκειν” μέσα σε οτιδήποτε μπορούσε να μου το προσφέρει.

Κάπως έτσι, με οδηγό την αγάπη μου για την ελληνική μου καταβολή και την τέχνη του λόγου, τα ακαδημαϊκά μου βήματά οδηγήθηκαν στην φοίτηση στον Κλάδο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Τμήμα Φιλολογίας. Εκεί η επαφή με την λογοτεχνία, ενίσχυσε τον προϋπάρχοντα ζήλο για αυτήν, που συνεπαγωγικά κατέληξε σε συμμετοχές και διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

3η θέση σε διαγωνισμό Πρωτόλειου Διηγήματος – Κληροδότημα Αικατερίνης Λασκαρίδη [2012]. Βράβευση και έκδοση Διηγήματος σε Λογοτεχνικό Διαγωνισμό των εκδόσεων iWrite [2017]. 3η θέση στο ΦantastiCon του Hellenic American College (HAEC) στην κατηγορία του Horror [2018]. Βράβευση και έκδοση στο λογοτεχνικό διαγωνισμό των εκδόσεων Γράφημα, διάκριση και βράβευση στο Bonsai Stories [2018]).

Αυτές οι συμμετοχές και οι βραβεύσεις ήταν και εκείνες που μου έδωσαν την απαραίτητη ώθηση για να προχωρήσω στην έκδοση ενός ολόδικού μου έργου που δεν είναι άλλο από το “Λύω, σιωπή!”

Πως αποφάσισες να ξεκινήσεις τη συγγραφή;

Η συγγραφή ποτέ δεν ξεκίνησε σαν κάποια ενσυνείδητη απόφαση, παρά σαν αναγκαιότητα επιβίωσης, όπως η ίδια η αναπνοή. Σαν το μοναδικό μέσον επιβολής της τάξης σε σκόρπια συναισθήματα και σκέψεις.

Τι αποτελεί για εσένα πηγή έμπνευσης; Έχεις κάποιο γούρι, αγαπημένο μέρος, ώρα, εποχή, αντικείμενο κλπ;

Πηγή έμπνευσης στα περισσότερα γεγραμμένα μου αποτελεί η ζωή και κυρίως το ίδιο το βίωμα. Είτε το προερχόμενο από άμεσα πρωτογενές ίζημα, είτε έμμεσα από ιστορίες άλλων.

Τι θα ήθελες να ήσουν εκτός από συγγραφέας; Ασχολείσαι και με κάτι άλλο;

Θα ήθελα και προσπαθώ να εντρυφήσω σε κάθε μορφή εικαστικής έκφανσης λόγου και εικόνας. Είτε αυτό λέγεται στιχουργία, σεναριογραφία, δραματουργία, σκηνοθεσία ή φωτογραφία. Θεωρώ πως οι τέχνες κοινωνούν και αλληλεπιδρούν.

Πως περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Προσπαθώ να επενδύσω τον ελεύθερο χρόνο μου στο να ικανοποιώ όσα περισσότερα «θέλω» και λιγότερα «πρέπει» μπορώ. Κοινωνικές συναναστροφές, άθληση, γράψιμο, φωτογραφίες, ταξίδια μέσα από βιβλία, σειρές, τραγούδια, είτε κυριολεκτικά.

Κατά τη διάρκεια της συγγραφής θέλεις φασαρία/μουσική, ή προτιμάς την ησυχία;

Κατά τη διάρκεια της συγγραφικής ιεροτελεστίας λειτουργώ σχεδόν εμμονικά. Ακουστικά, το εκάστοτε επίλεκτο τραγούδι τέρμα, σε μόνιμη επανάληψη να δίνει το ρυθμό, μέχρι που εν τέλει μετατρέπεται σε λευκό θόρυβο.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έγραφες ασταμάτητα;

Όταν μια σπίθα έμπνευσης έρχεται, συνήθως την αφήνω να αναμοχλευτεί μέσα μου κι έπειτα όλη η προσπάθεια έγκειται στη χαλιναγώγηση αυτής. Τέτοια sessions έχουν κρατήσει εως και 10 ώρες ενίοτε.

Σε ποια εποχή και τοποθεσία -υπαρκτές ή μη- θα ήθελες να ζούσες έστω και για λίγο;

Αν κατάφερνα τελικά να λειτουργήσει η χρονομηχανή μου –παντού θα πήγαινα- αλλά επειδή εν μέσω καραντίνας έλιωσα το Assassin’s Creed Odyssey σίγουρα θα ξεκινούσα από την Αρχαία Ελλάδα.

Ποιος ήρωας βιβλίου θα ήθελες να είσαι, να έκανες παρέα ή να συναντούσες;

Σίγουρα θα ήθελα να συναντήσω τη Lisbeth Salander. Την πρωταγωνίστρια της σειράς “Το Κορίτσι με το Τατουάζ” του Stieg Larsson. Είναι αναμφίβολα μία από τις πιο πολυσχιδείς προσωπικότητες αστυνομικής λογοτεχνίας.

Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διάβασες και σου άρεσε ή γενικότερα ποια μας προτείνεις;

Τζίλιαν Φλιν: Αιχμηρά Αντικείμενα, Σκοτεινός Τόπος / Στίβεν Κινγκ: Κάρι,Λάμψη / Ουίλιαμ Γκόλντινγκ: Ο άρχοντας των μυγών / Stieg Larsson: Millenium Trilogy / Natsuo Kirino: Out

Τι στοιχεία του χαρακτήρα σου δε θα ήθελες να είχε ο ήρωας/ηρωίδα σου;

Είμαι ατελής με χίλιους και έναν τρόπους, αλλά όσο αποδέχομαι τα μειονεκτήματά μου, άλλο τόσο απλόχερα κοσμώ τους ήρωές μου με αυτά. Είναι ευκολότερο να συνδεθούμε με την ατέλεια.

Γιατί να διαβάσουμε το βιβλίο σου;

Το βιβλίο δεν είναι παρά 222 σελίδες, ωστόσο η βαρύτητά του ξεπερνάει κατά πολύ την έκτασή του. Απευθύνεται σε όσους αισθάνθηκαν μόνοι σε οριακές καταστάσεις της ζωής, ψάχνοντας για φως.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι, συγκρότημα ή είδος μουσικής που να το έχεις συνδυάσει με το βιβλίο σου;

Μόνο στο διήγημα “Λύω, σιωπή!” αναφέρεται το “Into My Arms” σε εκτέλεση Ane Brun μιας και αυτό ήταν και το συγγραφικό soundtrack, ωστόσο κάθε διήγημα αντίστοιχα είχε το δικό του.

Γιατί διάλεξες αυτόν τον τίτλο;

Ο τίτλος οφείλει αρχικά την υπόστασή του στον σκύλο μου τον Λύω και τη φράση που χρησιμοποιώ όταν γαβγίζει και δεύτερον στην πραγμάτωση της πρώτης συγγραφικής λύσης της σιωπής μου.

Εάν το βιβλίο σου γινόταν ταινία ή σειρά, ποιος/-α ηθοποιός θα ήθελες να συμμετέχει και στο ρόλο ποιου ήρωά σου;

Dream huge, αλλά… Emma Stone στην «Ταινία Χωρίς Όνομα», την Eva Green στο «Αύριο, πάλη», τον Joaquin Phoenix στα «Βαφτίσια» και τον Jared Leto στο «Δώδεκα».

Ετοιμάζεις επόμενο βιβλίο ή κάτι άλλο;

Πολλά… Προτεραιότητα τώρα ωστόσο έχει η μεταφραστική μου απόπειρα και η κυκλοφορία του βιβλίου σε ebook στ’ αγγλικά, ενώ ταυτόχρονα έχω ήδη ξεκινήσει το επόμενο βιβλίο, «σύντομα κοντά σας!» -ελπίζω-.

Για το τέλος, πες μας μια ερώτηση που δεν σου έχουν κάνει αλλά θα ήθελες.

-Ποιος υπερ-ήρωας θα ήθελες να είσαι και γιατί;

-Ο Dr. Strange για να μπορώ να ταξιδεύω στο χρόνο, αποτρέποντας τον εαυτό μου απ’ όλες τις βλακείες που έχω κάνει χαχα!

Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι άλλο, χωρίς να σε περιορίζει το όριο λέξεων;

Φυσικά. Ένα πράγμα που θα ήθελα να αναφέρω μιας και μου δίνεται η ευκαιρία, είναι κάτι με το οποίο και εγώ παλεύω συχνά. Και συγγραφικά και υπαρξιακά, και αφορά σ’ αυτό ακριβώς που είναι και ο τίτλος του βιβλίου.

Η σκέψη πίσω απ’ αυτό, αναλύεται σε 2 βήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την παραδοχή μιας όποιας κατάστασης περνάμε. Το να μπορούμε να την ονοματίσουμε και να την αξιολογήσουμε γι’ αυτό ακριβώς που είναι. Και κατά δεύτερον στο να προβούμε στο άλμα του να μιλήσουμε για αυτές τις καταστάσεις που έχουμε μέσα μας. Καλές ή κακές. Εύκολες ή δύσκολες. Υπάρχει μια πανέμορφη μορφή ίασης στο να μοιραζόμαστε τις αποσκευές μας με τους αγαπημένους μας και κάνει το ταξίδι ευκολότερο. Εξάλλου η αγάπη είναι για να πολλαπλασιάζεται και η κακία για να διαιρείται.

Κλείνοντας, πες μας που μπορούμε να σε βρούμε, social media, email κλπ.

Σαν θύμα και θύτης των καιρών, μοιράζομαι σκέψεις και εικαστικές ανησυχίες, παντρεύοντας την φωτογραφία με τη συγγραφή στον λογαριασμό μου στο Instagram και στο Facebook.

Ευχαριστούμε πολύ τον Mark C. da Costa για τον χρόνο του και ευχόμαστε καλή επιτυχία στη συγγραφική του πορεία!

ΠΗΓΗ: matobookalo.com
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: Λύω, σιωπή!