Άρθρα - απόψεις

Το «Θηλυκό» εκφράζεται ως ενέργεια και όχι ως φύλο

πατριαρχία

Κάποτε διάβασα μια ρήση του Ντοστογιέφσκι:

«Οι γυναίκες είναι ικανές από το μηδέν να κάνουν το παν»

Μου άρεσε η φράση! Και άρχισα να παρατηρώ τις γυναίκες γύρω μου!  Μαζί και εμένα! Βασάνιζα συνέχεια το μυαλό μου με το ερώτημα: τι να είναι, άραγε, αυτή η θηλυκή ενέργεια και πως σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε  από το μηδέν τα πάντα;

Η θηλυκή ενέργεια, λοιπόν! Το μυστήριο εκείνο της συνείδησης που μας αναγκάζει να συγχρονιστούμε με τη γέννηση και το θάνατο γεμίζοντας ταυτόχρονα τα κενά μας με έκφραση και ζωή. Συνειδητοποίησα την ικανότητα μας να αναδύουμε τρυφερότητα και φροντίδα, διαίσθηση και διορατικότητα, σεξουαλική γοητεία και έλξη, γλυκύτητα και ανεξάντλητο έλεος. 

Διέκρινα όλα όσα μας έχουν προσφερθεί γενναιόδωρα από τα αρχέτυπα μας. Μια καρδιά που αξίζει την αγάπη. Ένα πνεύμα γενναίο. Ένα σώμα που λατρεύεται. Την ευαισθησία μας που είναι η πιο μετασχηματιστική δύναμη στον κόσμο. 

Και κατάλαβα ότι το θηλυκό είναι ο εκπρόσωπος και το αρχέτυπο όλης της ανθρώπινης φυλής. Αντιπροσωπεύει την ανθρωπότητα που ανήκει σε όλους μας, άντρες και γυναίκες. Και ταυτόχρονα, ακολούθησε μια μεγαλύτερη αποκάλυψη: Η θηλυκή ενέργεια δεν είναι γένους θηλυκού. Είναι το τρυφερό, συμπονετικό, ευάλωτο και ισχυρό μέρος μέσα στον καθέναν από εμάς όπου εκεί ξεδιπλώνεται η αγάπη. 

Αναρωτιόμουν όμως, προσπαθώντας να ξεμπερδέψω το κουβάρι των σκέψεων μου, γιατί τα, μέχρι τώρα κυρίαρχα, πατριαρχικά συστήματα ενώ γνώριζαν πως ο κόσμος μας βρίσκεται σε μια δραστική κατάσταση ανισορροπίας, δεν αξιοποίησαν τη θηλυκή ενέργεια για να καλλιεργήσουν νέες μορφές δύναμης; Γιατί καταπιέστηκε και διώχθηκε τόσο πολύ το θηλυκό μισό κομμάτι της ανθρώπινης ψυχής;

Αυτονόητα τα ερωτήματα. 

Και έτσι γεννήθηκε η ιδέα ενός βιβλίου, με ηρωίδα μια χαρισματική γυναίκα. Την Έλλη! Μια γυναίκα με την αρσενική και θηλυκή της δύναμη, σε απόλυτη ισορροπία. Μια γυναίκα που θα βρεθεί στη διαδικασία μάθησης να γνωρίσει και να αποδεχτεί τον εαυτό της σε όλα τα επίπεδα, το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα.  Μια γυναίκα που καταλαβαίνει ότι έχει απεριόριστη ικανότητα να κάνει τη ζωή της όπως τη θέλει, που εστιάζει στην προσωπική ανάπτυξη και βιώνει μια ζωή γεμάτη με ειρήνη, πάθος, χαρά, αγάπη. Μια γυναίκα που εμπνέεται να προσφέρει στους γύρω της, από ευγνωμοσύνη για όσα της προσφέρθηκαν. Μια γυναίκα που είναι τόσο λαμπερή που δε μοιάζει με άλλες γυναίκες στη γη γιατί διαθέτει ένα είδος ασυνήθιστου πνευματικού στοιχείου. 

Μια γυναίκα που μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι ήρθε η ώρα για εξέλιξη, όχι για επανάσταση. 

«Θα μπορούσε άραγε η ανθρωπότητα να επωφεληθεί από μια τέτοια ιδιαίτερη ψυχή;» Ίσως και να μην απαντηθεί ποτέ το ερώτημα, αξίζει όμως τον κόπο μια προσπάθεια να κατανοήσουμε το «επωφελές» μιας συνεργασίας με τα δύο φύλα. 

Ας σκεφτούμε ότι για αιώνες πριν την πατριαρχία, υπήρχαν παγκόσμιες κοινωνίες που ζούσαν σε μια πιο ισότιμη και ειρηνική κουλτούρα, χωρίς πόλεμο, για χιλιάδες χρόνια. Και θα πρέπει πια να ανακτήσουμε τη χαμένη μνήμη αυτών των πολιτισμών φτιάχνοντας μια σταθερή βάση για το μέλλον της κοινωνίας μας. Το σύστημα των πεποιθήσεων μας, το πολιτιστικό ήθος μας, έχει ανάγκη εξισορρόπησης. Είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε στη θηλυκή αγάπη, στη σοφία, στη συμπόνια και στη δημιουργικότητα και να σεβόμαστε τη σεξουαλικότητα ως φυσική. Να ξυπνήσουμε και να δυναμώσουμε. Να διδάξουμε τα παιδιά μας και να εκπαιδεύσουμε τους άντρες μας.

Ένας «μητριαρχικός» κόσμος δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα θα κυβερνήσει τον κόσμο. Σημαίνει απλά ότι οι θηλυκές αρχές και αξίες θα αναλάβουν ρόλο καθοδήγησης. Το θηλυκό δεν κυβερνά τον κόσμο! Είναι ο κόσμος! Και είναι εκδηλωμένο σε κάθε έναν από εμάς, άντρες και γυναίκες, σε όλη την υπέροχη ποικιλομορφία του. 

Ας κατανοήσουμε ότι η θηλυκότητα είναι ένα αρχέτυπο και η εξισορρόπηση της με το αρσενικότητα  βοηθά να προσδιορίσουμε την πορεία της ζωής μας, των φυσικών τάσεων και του τρόπου που επιλέγουμε να ζήσουμε. 

Με την ανθρώπινη, κατανοητή έννοια, να τιμήσουμε το θηλυκό σημαίνει να εκτιμήσουμε την έμφυτη αξία του μυαλού, του σώματος και της ψυχής μιας γυναίκας, καθώς και τις θηλυκές ιδιότητες σε έναν άνδρα. Να κατανοήσουμε πάνω από όλα ότι το «θηλυκό» εκφράζεται ως ενέργεια και όχι ως φύλο. 

Και να καταλάβουμε, όσο πιο γρήγορα μπορούμε ότι, είμαστε προορισμένοι για εξαφάνιση ως ανθρώπινη φυλή, εκτός αν  η θηλυκή καρδιά, ο πυρήνας της ύπαρξης, αναλάβει την αλλαγή της φιλοσοφίας της ανθρωπότητας.

 

Το παρόν κείμενο υπογράφει η Έλενα Δεκάζου, συγγραφέας του κοινωνικού μυθιστορήματος “H Ιέρεια”.