Συνεντεύξεις

Στάλω Φωτιάδου: “Κάθε λογοτέχνης, είναι η φωνή του τόπου του”

. Στάλω μου, σε καλωσορίζω στην CyprusAlive. Θα ήθελα αρχικά να μας πεις λίγα λόγια για την Στάλω. Πού γεννήθηκε, πού μεγάλωσε και οτιδήποτε άλλο επιθυμείς να μας παρουσιάσεις για τον εαυτό σου.
Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και την φιλοξενία, Κυριάκο μου! Λίγα λόγια για μένα; Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, δημιουργώ. Αν δεν γράφω, καταγράφω και αποθηκεύω εικόνες και ιδέες! Είμαι το ‘όλα ή τίποτα’, το ‘τώρα ή ποτέ’ και το ‘ό,τι δεν λύνεται, κόβεται’! Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Λευκωσία τον Ιούλιο του 1968 σε εποχές με άρωμα, ρετρό που άγγιξαν βαθιά την δημιουργική μου φαντασία γιατί τις κουβαλάω, με συγκινούν και με εμπνέουν. Τις ψάχνω και τις αφουγκράζομαι, αντλώ δύναμη από εικόνες και μελωδίες του ‘τότε’ για να δίνω χρώμα, στο ‘τώρα’! Με λίγα λόγια λοιπόν, η Στάλω ζει στο σήμερα, με οξυγόνο ρετρό!

2. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις και ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσεις;
Ξεκίνησα να γράφω από τότε που έμαθα να γράφω! Ακόμα και οι εκθέσεις για το ‘Πως πέρασα την Κυριακή’ στο Δημοτικό, είχαν μυθοπλασία! Μόνο έτσι μου έδιναν ώθηση και ενδιαφέρον να γράψω. Βέβαια, αυτό το αντιλαμβάνομαι τώρα. Δεν υπήρξε έναυσμα, έγραφα για να εκφράσω και να εκφραστώ. Είχα την ανάγκη να εκτονώσω γραπτώς τα έντονα μου συναισθήματα, κυρίως όταν αυτά ήταν λύπη ή θυμός, για να τα διαβάσω και να τα κατανοήσω. Έναυσμα για την συγγραφή του Μπλε; Η απόπειρα να μετατρέψω σε τηλεοπτικό σενάριο, μια από τις ιδέες που κουβαλούσα πάρα πολλά χρόνια. Σενάριο ήταν το όνειρο και όχι, βιβλίο! Οι ιδέες όμως, είχαν άλλα σχέδια και παρέσυραν την γραφή μου, στο πρώτο συγγραφικό της ταξίδι! Δεν έκανα δεύτερες σκέψεις, δεν τρόμαξα για την άγνωστη διαδρομή που ενεργοποίησε το «μα τι κάνω τώρα»; Έτσι, γεννήθηκε το Μπλε! Οι ‘Κύκλοι από Θρύψαλα’ και η ‘Αλήθεια από Ψέματα’. Οι Εκδόσεις Πηγή του έβαλαν φτερά κι από τότε, ταξιδεύει! Πολύ σύντομα, θα έχουμε και το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας.

3. Ποια θα θεωρούσες μεγαλύτερη σου αγάπη, τη δημοσιογραφία ή τη συγγραφή;
Οπωσδήποτε την συγγραφή! Η δημοσιογραφία δεν είναι αγάπη, ούτε ήταν ποτέ! Ήταν η λύση στο γνώριμο αδιέξοδο ‘τελείωσα το Λύκειο κι ακόμα δεν ξέρω τι θέλω’! Δεν ξέρουν όλοι τι θέλουν σε τέτοια ηλικία κι αν δεν το βρουν, αρπάζουν ό,τι πιο κοντινό στα ενδιαφέροντά τους. Αυτό ήταν για μένα η Δημοσιογραφία, το πιο κοντινό! Ήμασταν στο 1986, μονίμως έγραφα κι ενδιαφερόμουν για την επικαιρότητα και τα κοινωνικά θέματα. Τι είναι; Ο δημοσιογράφος! Κι όσο έπρεπε να βρω τι ήθελα και δεν το έβρισκα άκουγα από παντού να μου λένε ‘αφού έχεις καλή πένα, να σπουδάσεις δημοσιογράφος’! Πήγα κι έμαθα πολλά κι επέστρεψα για να μάθω κι άλλα μα η δημοσιογραφία δεν με κέρδισε ποτέ.

4. Στο πρώτο σου βιβλίο, όπως και στο δεύτερο μέρος της συγκεκριμένης τριλογίας, συναντάμε μία πληθώρα από πολλούς και διαφορετικούς χαρακτήρες. Χαρακτήρες οι οποίοι ζουν το καθημερινό τους δράμα και εξελίσσονται μέσα από αυτό, ο καθένας με διαφορετικό και μοναδικό τρόπο. Δημιούργησες τους συγκεκριμένους χαρακτήρες βάσει ανθρώπων που σε περιτριγυρίζουν ή είναι καθαρά προϊόν φαντασίας;
Η συγγραφική μου έμπνευση, είναι ένας παράλληλος κόσμος όπου ζω μαζί με τους ήρωες μου και δημιουργώ την ιστορία τους. Το μοναδικό στοιχείο που συνδέει τους ήρωες μου με την δική μου πραγματικότητα, είναι τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά. Εμπνέομαι από υπαρκτά πρόσωπα. Παρατηρώ αντιδράσεις, κινήσεις, φωνή κι όλα αυτά, γίνονται έμπνευση. Θα μπορούσα να πω, ότι η δική μου πραγματικότητα ενεργοποιεί την μυθοπλασία και με οδηγεί στην δημιουργία μιας άλλης πραγματικότητας. Εκείνης που ανήκει στους ήρωες μου και υπάρχει μόνο μέσα στο βιβλίο.

5. Μιας και η CyprusAlive παρουσιάζει και προωθεί οτιδήποτε έχει να κάνει με την όμορφη Κύπρο μας, ποιους θα χαρακτήριζες σαν κορυφαίους προορισμούς στο νησί μας; Ποια τρία μέρη θα σύστηνες σε κάποιον που έχει στη διάθεση του μόνο μια μέρα για να εξερευνήσει την Κύπρο;
Επειδή λατρεύω την Μυθολογία, θα τον έστελνα στην Πάφο! Να δει την Πέτρα του Ρωμιού, τον βράχο που έριξε σύμφωνα με τον μύθο ο Διγενής Ακρίτας στους Σαρακηνούς Άραβες, εμποδίζοντάς τους να φτάσουν στον κόλπο και να λεηλατήσουν την Κύπρο! Φημισμένος για την δύναμη του ο Ακρίτας, λέγεται ότι ακούμπησε με την παλάμη του στην οροσειρά της Κερύνειας και σχημάτισε τον Πενταδάκτυλο ενώ με το άλλο χέρι, άρπαξε τον βράχο και τον έριξε στην θάλασσα! Για να βλέπουμε εμείς την Πέτρα του Ρωμιού και να πλημμυρίζουμε περηφάνια και δύναμη! Στο σημείο εκείνο, θα του πω ότι αναδύθηκε η Θεά Αφροδίτη λουσμένη στο μπλε του ουρανού και της θάλασσας. Και φυσικά θα ήταν παράλειψη να μην πάει στα Λουτρά της Αφροδίτης, να δει το σπήλαιο όπου έκανε το μπάνιο της η Θεά. Και να μάθει πως ο Θεός Άδωνης την ερωτεύτηκε πίνοντας νερό στο σπήλαιό της.

6. Ποιους Κύπριους καλλιτέχνες – από οποιαδήποτε μορφή τέχνης – θαυμάζεις;
Θα αναφέρω αυτούς που αγγίζουν πολύ βαθιά την ψυχή μου και λυπάμαι πολύ που δεν θα έχω ποτέ την ευκαιρία να συζητήσω μαζί τους. Κώστας Μόντης και Μάριος Τόκας.

7. Πόσο σημαντική είναι η εγχώρια λογοτεχνία ενός κράτους και τι ρόλο διαδραματίζει, κατά την άποψη σου, για την πνευματική άνθιση του εν λόγω κράτους;
Κάθε λογοτέχνης, είναι η φωνή του τόπου του. Επεξεργάζεται την δημιουργική του έμπνευση και μέσα από το έργο του εκφράζει το συναίσθημα και τον παλμό του τόπου που του έδωσε ζωή. Η λογοτεχνία, είναι η ταυτότητα της ιστορίας, της κουλτούρας, του πολιτισμού, διαχρονικά. Είναι σημαντικό να γίνεται γνωριμία των μαθητών στα σχολεία και στο σπίτι από μικρή ηλικία με την εγχώρια λογοτεχνία. Να γνωρίσουν την ιστορία και τις πολιτιστικές διαδρομές της Κύπρου, μέσα από τους Κύπριους λογοτέχνες. Για να έρθουν οι επόμενες γενιές να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα, ανεβάζοντας ακόμα πιο ψηλά το επίπεδο της εγχώριας λογοτεχνίας. Μέσα από τα βιβλία, ανοίγουν με μαγικό τρόπο οι πνευματικοί ορίζοντες των παιδιών αλλά και η δημιουργική τους φαντασία! Είναι πολύ όμορφο να βοηθάμε τα παιδιά να αναπτύσσουν την φαντασία τους και αν εντοπίσουμε ότι κάποια έχουν ταλέντο, θα μάθουν να το επεξεργάζονται. Η φαντασία, θα είναι πάντα πολύτιμο εργαλείο στο να κατανοούν τα συναισθήματα τους γνωρίζοντας τον εαυτό τους κι αποκτώντας εν συναίσθηση. Στην εποχή της τεχνολογίας όπου μεγαλώνουν, τα βρίσκουν όλα έτοιμα με το πάτημα ενός κουμπιού… Είναι κρίμα να αφήσουμε να αδρανήσει η δημιουργική έμπνευση και η σωστή χρήση του λόγου αλλά να τα ενισχύσουμε ώστε ένα παιδί να μάθει να επικοινωνεί με τον πνευματικό του εαυτό και να δημιουργεί! Το διάβασμα, είναι διέξοδος και καταφύγιο!

8. Σε ποιο επίπεδο πιστεύεις ότι βρίσκεται η εγχώρια λογοτεχνία στο νησί μας; Ποια είναι τα όνειρα και οι πεποιθήσεις σου, όσο αφορά το μέλλον της λογοτεχνίας στην Κύπρο;
Είναι πολύ ευχάριστο να διαπιστώνω ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι μοιράζονται τις συγγραφικές τους δημιουργίες με το αναγνωστικό κοινό. Αν δεις τις λίστες με τις συμμετοχές στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2019 θα έχεις μια αντιπροσωπευτική εικόνα! Παλιοί και νέοι συγγραφείς καταθέτουν ψυχή, σφραγίζοντας την λογοτεχνική ταυτότητα του τόπου μας με τα έργα τους. Ο πολιτισμός είναι ο πνευματικός μας πλούτος! Όνειρα και πεποιθήσεις; Το λογοτεχνικό κύμα να συνεχίσει να πλημμυρίζει με εμπνεύσεις το νησί κυρίως όμως, να προβάλλεται και να εκτιμάται η προσφορά και τα έργα των Κύπριων λογοτεχνών, στον τόπο τους.

9. Τι να περιμένουμε από τη Στάλω Φωτιάδου στο προσεχές μέλλον;
Συγγραφικά ταξίδια όπου οι ήρωες και τα συναισθήματα τους έχουν άλλα χρώματα γιατί, στον δημιουργικό της κόσμο, δεν είναι όλα Μπλε!

10. Αν είχες μία και μοναδική ευχή, ποια θα ήταν αυτή;
Να εξαφανιστούν οι ¨άρρωστοι¨ που καταστρέφουν τον κόσμο κι οι αρρώστιες που καταστρέφουν την ζωή μας.

ΠΗΓΗ; cyprusalive.com

Δείτε τα βιβλία ΜΠΛΕ Ι και ΜΠΛΕ ΙΙ