Άρθρα - απόψεις

Ο Μοναχικός Πολεμιστής και η Κηπουρική του Μυαλού

Μένεις σπίτι; Το απαιτούν οι συνθήκες! Το λένε και οι γιατροί. Ως γιατρός και ο ίδιος συμφωνώ απόλυτα. Επειδή όμως, είμαι και συγγραφέας θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποια βασικά σημεία των βιβλίων μου που ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ να σας φανούν χρήσιμα, μέρες που είναι, μέσα (αλλά και έξω όταν θα βγούμε πάλι) στο σπίτι.

Δυο βιβλία, λοιπόν, μια ουσιαστική γέφυρα που τα συνδέει. Ποια είναι αυτή; Πρόκειται για την Κηπουρική του Μυαλού. Το «Δαμάζοντας τη μεγάλη ροζ αρκούδα» είναι ένας πρακτικός οδηγός, για να γίνεις ηγέτης του εαυτού σου και των άλλων. (Αυτογνωσία, στοχοθεσία, τακτικές, επικοινωνία, διαχείριση χρόνου, αλλαγών, σχέσεων -διαπραγμάτευση- ποιότητα κ.λπ.).

Από την άλλη, το «Ο ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ δεν ήταν καθόλου μοναχικός τύπος» είναι ένα μυθιστόρημα, στο οποίο με φόντο τη Νέα Υόρκη, τον λαμπερό κόσμο της διαφήμισης και της μόδας, αλλά και της πολιτικής, της Μαφίας και μέσα σε κορυφαίες στιγμές της Ιστορίας ένα μοναχικό και φοβισμένο παιδί μετατρέπεται στα χέρια ενός γιαπωνέζου, απογόνου των σαμουράι, σε νικητή της ζωής.

Για να γίνεις ΝΙΚΗΤΗΣ της ΖΩΗΣ σου χρειάζεται ο τρόπος του καλού και επίμονου κηπουρού, ο οποίος τι κάνει;

*ΞΕΧΟΡΤΑΡΙΑΖΕΙ. Άρα:

1) Αμφισβήτησε ό,τι κουβαλάς στο μυαλό σου. Αναρωτήσου: «Αξίζει τον κόπο;». «Με βοηθάει σε κάτι;». «Τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε;». «Μήπως υπάρχει κάτι καλύτερο;».

2) Δώσε γκάζια στη φαντασία σου: Φαντάσου με κάθε λεπτομέρεια σαν να έχει ήδη συμβεί το πώς θα ήθελες να ζεις τη ζωή σου. Παίξ’ το σαν ταινία στην οθόνη του μυαλού σου. Η διέγερση της φαντασίας σου θα τροφοδοτήσει τη ζωή σου με νέα πράγματα. Τέλος, φαντάσου αυτόν που σου προκαλεί φόβο σαν ένα αστείο καρτούν, σαν ένα γελοίο ανθρωπάκι.

3) Εστίασε στη θετική πλευρά των πραγμάτων. Ψάξ’ την, πάντα υπάρχει. Πέτα ό,τι τοξικό κουβαλάς (φόβο, ζήλεια, άγχος, εκδίκηση). Μη μηρυκάζεις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Με τα αρνητικά ασχολήσου μόνο, όταν σχεδιάζεις την εξουδετέρωσή τους.

*ΦΥΤΕΥΕΙ

4) Τροφοδότησε τη ζωή σου με νέα οράματα, νέους στόχους, νέες γνώσεις. Έχε πάντα ένα εναλλακτικό σχέδιο.

*ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ

5) Να βελτιώνεσαι καθημερινά. (Κάθε μέρα και καλύτερος).

6) Επικοινώνησε. Άκουγε προσεκτικά, κάλυψε, όσο μπορείς, τις ανάγκες των άλλων, κάνε νέους φίλους και καλλιέργησε τις παλιές σχέσεις.

*ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ

7) Μάθε να λες όχι. Προστάτευσε τον εαυτό σου βάζοντας κάποια όρια στους άλλους.

8) Έλεγξε τη συμπεριφορά σου. Μην αντιδράς εν θερμώ. Αναγνώρισε στους άλλους το δικαίωμα του λάθους και του διαφορετικού. Δεν σου φταίνε οι τρίτοι. Όχι εγωισμοί.

9) Συγχώρεσε τον εαυτό σου (όχι ενοχές) και τους άλλους.

10) Φιλοσόφησε. (Όσο πιο πολλές πόρτες χτυπάς, τόσο πιο πολλές θα σου ανοίξουν – Μη φοβάσαι την αποτυχία. Δεν είναι παρά μια γέφυρα προς την επιτυχία, αρκεί να μην τα παρατήσεις – Κανένας δεν μπορεί να σε προσβάλει, αν δεν θέλεις να προσβληθείς – Αν δεν μπορείς να αλλάξεις μια κατάσταση, άλλαξε τον εαυτό σου – Μην αφήσεις κανέναν να σου χαλάσει τη μέρα. Είναι δική σου). Φτιάξε με τη φιλοσοφία ένα φίλτρο που θα σε προστατεύει από τα αρνητικά συναισθήματα.

Λοιπόν. Πάρ’ το αλλιώς το τιμόνι της ζωής σου. Στον καταπράσινο κήπο που δημιούργησες παίξε σαν παιδάκι. Πειραματίσου με τα φυτέματα και τις καλλιέργειες. Ακολούθησε τον δρόμο του καλού και επίμονου κηπουρού.

Αλέξανδρος Σταματουλάκης

Ιατρός – συγγραφέας

Διαβάστε τα βιβλία του Αλέξανδρου Σταματουλάκη που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πηγή και τις εκδόσεις iWrite «Δαμάζοντας τη μεγάλη ροζ αρκούδα» και «Ο Μοναχικός Πολεμιστής».