Συνεντεύξεις

Λογοτεχνικές “εξομολογήσεις” της συγγραφέως μας Εύας Μαζοκοπάκη στα “Με αρέσει του βιβλίο αφού”

Η Οργή του Τυφλού Ποταμού, Εύα Μαζοκοπάκη, Εκδόσεις Πηγή - www.pigi.gr

Ξεκίνησα τη συγγραφή του μυθιστορήματος μόλις γεννήθηκε στο μυαλό μου ο τίτλος του. Οι λέξεις είναι εκείνες που επηρεάζουν τη σκέψη μου και καθοδηγούν τα συναισθήματα μου.

Οργή: λέξη σκληρή. Τυφλός: λέξη επώδυνη. Ποταμός: λέξη υγρή με ..ροή. Το μυθιστόρημα μου πηγάζει από την ίδια τη ροή της ζωής. Είναι γεμάτο από τα επώδυνα,τα σκληρά και τα υγρά της ψυχής. Συγκαλύπτει κι αποκαλύπτει αλήθειες και ψέματα, κρίνει και κατακρίνει πάθη και κρίματα, παράγει κι αναπαράγει συναισθήματα και σκέψεις ,οδηγεί και καθοδηγεί γεγονότα,περιγράφει την απτή εικόνα μιας κοινωνίας που άγεται και φέρεται από αγγελικές και δαιμονικές πράξεις ζωής. Και καταλήγει στο τέλος μιας διαδρομής που συναντά την κάθαρση μέσα από τη θυσία της αγάπης.

Μέσα από την εξελικτική πορεία της αρχοντικής οικογένειας ” Σταύρου ” που κατοικεί στο πεδινό χωριό της Κρήτης παρουσιάζεται η λειτουργία και η δυσλειτουργία μιας ολόκληρης κοινωνίας και η ροή του ασπρόμαυρου πίνακα του ποταμού ..της ζωής μας. Ο τίτλος του μυθιστορήματος είναι συμβολικός.

Σκοπός μου είναι ο αναγνώστης να προβληματιστεί με τις πραγματικές έννοιες και αξίες της ανθρώπινης εσωτερικότητας ,να αντικρύσει θαρρετά τους δαίμονες των επίγειων λαθών,να συγκρουστεί με την τυφλότητα των παθών και των ενοχών. Με άλλα λόγια να δηλώσω μέσα από το βιβλίο μου πως δεν φταίνε οι λέξεις και οι εικόνες για τη δημιουργία μιας κόλασης ή ενός παράδεισου, καθώς εκείνες αντανακλούν το ” φαίνεσθαι ” των πραγμάτων αλλά.. το ” είναι ” της ψυχής που κατευθύνει το ” γίγνεσθαι ” της ζωής μας.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο ποταμός του χωριού είναι Τυφλός ή η τυφλότητα ανήκει στη σφαίρα της ανθρώπινης εσωτερικότητας; Ένας οργισμένος Τυφλός ποταμός μπορεί να ξεπλύνει τα κρίματα και να οδηγήσει στην κάθαρση; Να φέρει την όραση στις απαίδευτες ψυχές και να χαρίσει το φως στις λεηλατημένες ζωές; Θεραπεύεται άραγε η τυφλότητα της ψυχής;Σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης, κοντά στα νερά του Τυφλού ποταμού, ξεδιπλώνεται η ιστορία μιας κλειστής, συντηρητικής ανθρώπινης κοινωνίας, πλασμένης από ένα συνονθύλευμα αγγέλων και δαιμόνων επί γης. Κρίματα, ενοχές, ψέματα, πάθη, αναμεμειγμένα με πόθους, όνειρα, ελπίδες, αγάπη… Οι ανθρώπινες ύβρεις αμέτρητες, το σκοτάδι των ψυχών απύθμενο. Η νέμεση καραδοκεί και η κάθαρση πλησιάζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ