Booknews, Συνεντεύξεις

Αδελφική αγάπη και Φιλίες που γεννιούνται και διαλύονται!

H Συνέντευξη της συγγραφέως Μαρίας Αλεξοπούλου για το βιβλίο της “Η Θλίψη που φωλιάζει μέσα μου”, στο Booksharbor και την Αντιόπη Κουφού!

 

  • Ερώτηση 1η: Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε από την πιο προφανή ερώτηση, πώς μπήκε η συγγραφή στη ζωή σου;

Αντιόπη μου, καλώς βρεθήκαμε! Λοιπόν, πάντα ένιωθα πιο ελεύθερη να εκφράζομαι μέσω του γραπτού λόγου. Την τελευταία τριετία ξεκίνησα να γράφω πιο συστηματικά αλλά όταν ολοκλήρωσα το τωρινό πόνημα οπλίστηκα με θάρρος για να το στείλω σε εκδοτικούς οίκους. Ευτυχώς ο λογοτεχνικός κόσμος αγκάλιασε την πρώτη μου συγγραφική απόπειρα.

  • Ερώτηση 2η: Ήταν πολύ δύσκολο να ξεκινήσεις την συγγραφική σου πορεία με ένα τόσο βαθιά προσωπικό βιβλίο;

Ήταν επώδυνη η διαδικασία της συγγραφής γιατί έπρεπε να ξαναζήσω αγχογόνες καταστάσεις αλλά δεν ήθελα να αναφέρω ούτε επιφανειακά ούτε ωραιοποιημένα το ζήτημα. Ήθελα να εμβαθύνω-στο βαθμό του εφικτού-για να ταυτιστούν όσοι αναγνώστες βιώνουν παρόμοιες δυσκολίες. Γενικά από τη διαδικασία της συγγραφής μέχρι το τελικό στάδιο της σελιδοποίησης φτάνεις στο σημείο που ξέρεις απ’ έξω και ανακατωτά το βιβλίο. Επομένως με κάθε επαναληπτική ανάγνωση βουτούσα πάλι στον ωκεανό της θλίψης.

  • Ερώτηση 3η: Νιώθω πως ζούμε σε μία εποχή όπου τα ψυχολογικά τραύματα δυστυχώς είναι συνηθισμένα. Πολλοί φοβούνται να αναδείξουν την πληγωμένη πλευρά του εαυτού τους, όπως μέχρι ενός σημείου και η ηρωίδα σου. Ποια είναι η συμβουλή που μπορείς να μας δώσεις πάνω σε αυτό;

Όπως ακριβώς αναφέρεις, ζούμε σε μία περίοδο όπου το άγχος έχει συσσωρευτεί σε βαθμό που αποτελεί τροχοπέδη τόσο για την καθημερινότητα όσο και για τα όνειρά μας. Η Μελίνα αντικατροπτίζει τους ανθρώπους που ντρέπονται να παραδεχτούν πως ενσταλάζεται η θλίψη μέσα τους. Μέχρι να κυκλοφορήσει το βιβλίο κι εγώ σκεφτόμουν σαν τη Μελίνα αλλά πλέον έχω αποδεχτεί αυτό το κομμάτι του εαυτού μου. Η μόνη συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι να μην επιρρίπτει κανένας την ευθύνη στον εαυτό του και να αντικαθιστά τις απρόσφορες σκέψεις με θετικές μέχρι να επικρατήσουν εκείνες με το θετικό πρόσημο.

  • Ερώτηση 4η: Προσωπικά δεν έχω διαβάσει κάτι παρόμοιο και έχω διαβάσει πολλά βιβλία, όπως ξέρεις! Υπήρχε κάποιος συγγραφέας πρότυπο σε αυτό σου το ταξίδι;

Το γνωρίζω ότι είσαι αδηφάγα αναγνώστρια γι΄ αυτό χαίρομαι διπλά που ξεχώρισες το βιβλίο. Σίγουρα με έχουν επηρεάσει πολλοί συγγραφείς είτε άμεσα είτε έμμεσα αλλά δεν μπορώ να διακρίνω ομοιότητα με κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο. Το αφήνω πάνω σου ή στον υποψιασμένο αναγνώστη. Όμως οφείλω να μνημονεύσω την συγγραφέα που μου έδωσε την ώθηση για να αποτυπώσω την αλήθεια μου και αυτή είναι η  Αλίσια Παρσεκιάν με το συγγραφικό ντεμπούτο της ‘’Πουέντ’’.

  • Ερώτηση 5η: Εκτός από υπέροχη συγγραφέας γνωρίζω πως είσαι και δεινή αναγνώστρια, ποια βιβλία ξεχωρίζουν ανάμεσα στα αγαπημένα σου;

Όταν μου δοθεί η ευκαιρία-όπως τώρα-προτείνω συγκεκριμένα μυθιστορήματα που στροβιλίζονται ακόμη στην ψυχή μου. Eκτενέστερα, ‘’Η σκιά του ανέμου’’ του Carlos Ruiz Zafón, το ‘’November 9’’ της Colleen Hoover, η ‘’Κόκκινη Ανατολή’’ του Pierce Brown, ‘’O χιονάνθρωπος’’ του Jo Nesbο, ο ‘’Μισός Κόσμος’’ του Joe Abercrombie και οι ‘’Δαιμονικές Μηχανές’’ της Cassandra Clare. Όπως οι περισσότεροι, την περσινή χρονιά ξεχώρισα το πρώτο μυθοπλαστικό έργο της Delia Owens ‘’Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες’’ και εντυπωσιάστηκα με την αφηγηματική της δεινότητα. Eυελπιστώ και η χρονιά που διανύουμε να είναι πλούσια σε αναγνωστικές συγκινήσεις.

  • Ερώτηση 6η: Το βιβλίο σου και ιδιαίτερα ο τρόπος γραφής σου έχει γίνει θέμα σε πολλές συζητήσεις μου. Μένει να μας πεις αν αυτή η ιερή σου εξομολόγηση θα συνεχιστεί κι σε άλλα βιβλία.

Σ΄ ευχαριστώ ολόψυχα που εκτιμάς τον τρόπο γραφής γιατί είναι και υποκειμενικό στοιχείο. Μέχρι τώρα μπορώ να γράφω μόνο ορμώμενη από την πραγματικότητα και άθελά μου όλα τα γραπτά κινούνται σε δραματικό ύφος. Ίσως όσο μεγαλώνουμε έχουμε και μεγαλύτερη επίγνωση του κινδύνου που ελλοχεύει. Το επόμενο συγγραφικό μου βήμα θα είναι μία ποιητική συλλογή που η πλειοψηφία των ποιημάτων στηρίζονται πάλι σε αληθινά βιώματα. Όμως επιθυμώ να γράψω και ιστορίες που είναι αποκλειστικά αποκυήματα της φαντασίας μου.

 

Βρείτε το βιβλίο “Η Θλίψη που φωλιάζει μέσα μου” πατώντας εδώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *