Άρθρα - απόψεις

Αφιέρωμα: Ντίνος Χατζηγιώργης

Αφιέρωμα: Ντίνος Χατζηγιώργης

Πολύ πρόσφατα, από την λογοτεχνική σκηνή χάθηκε ο Ντίνος Χατζηγιώργης, ένας μεγάλος συγγραφέας στο φανταστικό. Ωστόσο, το έργο του, λογοτεχνικό και όχι μόνο, είναι εδώ, να μας συντροφεύει και να μας υπενθυμίζει το μεγαλείο της ευφυΐας αυτού του τόσο ξεχωριστού και πρωτοπόρου ανθρώπου. Ενός συγγραφέα που χάραξε την δική του πορεία στην φανταστική λογοτεχνία και επέλεξε να εμφυσήσει το άρωμα και την ιστορία της Επανάστασης του 1821 στην νέα γενιά, ώστε να διαβάζει και να μαθαίνει με έναν ρηξικέλευθο τρόπο.

Τον μοναδικό Ντίνο Χατζηγιώργη αρχικά γνωρίσαμε μέσω της τέχνης της σεναριογραφίας, την οποία σπούδασε και στην οποία διακρίθηκε πολλές φορές στην μακροπερίοδη επαγγελματική του πορεία. Αργότερα, μέσω της συγγραφής διηγημάτων, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά και συμπεριλήφθηκαν σε συλλογές ξεχώρισε με το ταλέντο του στην λογοτεχνία και δη στο είδος του φανταστικού.

Στάχτη στα μάρμαρα- Ντίνος Χατζηγιώργης φανταστικό

Ντίνος Χατζηγιώργης- Στάχτη στα μάρμαρα– Εκδόσεις Πηγή

Ο Ντίνος Χατζηγιώργης αγκαλιάστηκε κατευθείαν από το φανταστικό και τον κύκλο του, με το πρωτόλειό του έργο «Στάχτη στα μάρμαρα». Ξεχώρισε για την πρωτότυπη θεματολογία του, μιας και επιχείρησε να ζωντανέψει εικόνες που δεν γνώριζαν ως τότε τα ελληνικά συγγραφικά δεδομένα. Συνδύασε άρτια σε ένα μυθιστόρημα ιστορίας και φαντασίας, την ελληνική επανάσταση του ’21 με τα βαμπιρ και τον Λόρδο Βύρωνα! Διακρίθηκε για τον λυρισμό του, το υφολογικό του ταλέντο και το πλούσιο λεξιλόγιό του. Αυτή αποτέλεσε μονάχα την αρχή στο συγγραφικό του διάβα.

Ο λύκος της θάλασσας- Ντίνος Χατζηγιώργης φανταστικό

Ντίνος Χατζηγιώργης- Ο Λύκος της Θάλασσας– Εκδόσεις Πηγή

Έπειτα, συνέχισε την πορεία του με άλλο ένα βιβλίο στο οποίο πάντρεψε την φαντασία, την ιστορία και τον τρόμο. «Ο λύκος της θάλασσας» καθήλωσε το αναγνωστικό κοινό με την γραφή και την σκοτεινή του αύρα. Βαμπίρ στα παρασκήνια της Επανάστασης του 1821, αλλά αυτή την φορά σε πειρατικές διαμάχες και ανείπωτους έρωτες. Βρικόλακες με δίψα για αίμα και το καταραμένο πλήρωμα μιας τούρκικης κορβέτας, συνέθεσαν ένα μοναδικό μυθιστόρημα φαντασίας και τρόμου.

Ραγισμένα μνήματα Ντίνος Χατζηγιώργης φανταστικό

Ντίνος Χατζηγιώργης- Ραγισμένα Μνήματα- Εκδόσεις Πηγή

Τελευταίο του έργο, τα «Ραγισμένα Μνήματα», το οποίο δυστυχώς δεν πρόλαβε να κρατήσει στα χέρια του. Ένα εξίσου πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα μυθιστόρημα που συνύφανε μοναδικά τον τρόμο και την ιστορία της χώρας μας. Τοποθετημένο χρονικά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, το βιβλίο σκιαγραφεί τον αιματοβαμμένο αγώνα μεταξύ βρικολάκων και Ες Ες, προσδίδοντας ένα ακόμη πιο ανατριχιαστικό σκηνικό στην ήδη ερεβώδη ιστορία.

Με αυτό το αφιέρωμα, με την σειρά μας, θα θέλαμε να αποχαιρετήσουμε τον μεγάλο συγγραφέα και καλλιτέχνη, Ντίνο Χατζηγεώργη και να εκφράσουμε στο σημείο αυτό την μεγάλη μας τιμή που ένας τέτοιος λογοτέχνης υπήρξε κομμάτι του Εκδοτικού μας Οίκου. Ελπίζουμε ότι τα βιβλία του θα αποτελέσουν κάποτε κομμάτι της ιστορίας της λογοτεχνίας του φανταστικού, καθώς και έμπνευση για κάθε συγγραφέα.

 

Συλλεκτικό Box Set: Βαμπίρ στην Ελλάδα

book
44.18 29.00

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *