Booknews

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις για ενήλικες

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις για ενήλικες

Με τις γιορτινές μέρες να πλησιάζουν όλο και περισσότερο, τα στολίδια παίρνουν σιγά σιγά την θέση του στο δέντρο και σε κάθε γωνιά του σπιτιού. Οι μουντές πόλεις γεμίζουν λαμπιόνια και χρώματα κάθε λογής φωτίζουν τον χειμωνιάτικο ουρανό.  Η γιορτινή διάθεση είναι συνώνυμη για εμάς με καλή διάθεση, ξεκούραση και την συντροφιά ενός καλού βιβλίου. Από τον Πρότυπο Όμιλο Πολιτισμού Πηγή σας προτείνουμε λοιπόν τα καλύτερα δώρα για την εποχή, για απαιτητικούς αναγνώστες κάθε λογής.

Πρώτο βιβλίο στην λίστα μας, αλλά και την δική σας, ως υποψήφιοι άγιοι Βασίληδες, είναι το «Παλέρμο», του Σταυριανού Κιναλόπουλου.

Η πλοκή λαμβάνει χώρα τα Χριστούγεννα του 1972 στην κορυφή του Ολύμπου. Έτσι θα συντεθεί η πλοκή μιας μονιασμένης, εκ πρώτης όψεως οικογένειας, μέσα στην οποία ωστόσο καραδοκεί ένας δολοφόνος. Ένα απλό παιχνίδι «Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο» γίνεται μια αιματηρή πραγματικότητα, που κανείς τους δεν μπορεί να ξεχάσει. Συστήνουμε ανεπιφύλακτα το βιβλίο σε λάτρεις τις φαντασίας, του μυστηρίου και τις περιπέτειας αφού καταφέρνει να τα συνδυάσει όλα! «Πλοκή, ήρωες και ατμόσφαιρα του Σταυριανού θυμίζουν τα καλύτερα της Agatha Christie!» έχει πει για το βιβλίο ο πασίγνωστος σκηνοθέτης Πάνος Κοκκινόπουλος και μεις δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε μαζί του.

Επόμενο βιβλίο, άκρως κατάλληλο για την περίοδο, είναι οι «Αδαμάντινες Ψυχές», της Δένα Ραφαέλα.

Πέντε εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες, ο καθένας με τα ενδιαφέροντα και την τελείως διαφορετική ζωή του, έχουν ως κοινό στοιχείο μονάχα σε ένα πράγμα. Την ρουτίνα, την καθημερινότητα που τους κατατρώει και τους στερεί την μαγεία και το όνειρο. Τι θα γίνει όταν αυτοί οι άνθρωποι συναντηθούν τυχαία μια παραμονή Πρωτοχρονιάς σε ένα εστιατόριο; Μέσα από ευτράπελα και περιπέτειες οι ήρωές μας θα οδηγηθούν στην ολική επαναφορά. Αυτή την Πρωτοχρονιά οι «Αδαμάντινες ψυχές» είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζουμε. Μια ιστορία που θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι τελικά η μαγεία και το όνειρο κρύβονται σε απλά πράγματα.

Στην επόμενη πρότασή μας θα κάνουμε μια στροφή στην κλασική λογοτεχνία. Ο Δημήτρης Φιλελές έχει ανθολογήσει κι επιμεληθεί είκοσι τέσσερις ιστορίες, με αφορμή την κατανυχτική ατμόσφαιρα των χριστιανικών γιορτών, στα «Διηγήματα του Δωδεκαημέρου».

Κορυφαίοι Έλληνες κλασικοί λογοτέχνες, όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, η Πηνελόπη Δέλτα και άλλοι, εξίσου γνωστοί και ταλαντούχοι συγγραφείς, έχουν μιλήσει για τις μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, μεταφέροντας μοναδικά έθιμα και ήθη της εποχής τους. Αναβιώνοντας άλλοτε την παράδοση που επικρατεί στα χωριά και άλλοτε το αστικό τοπίο των πόλεων, καταφέρνουν να συναρπάσουν τον αναγνώστη κάθε εποχής και να τον μεταφέρουν στο παρελθόν. Με την συγγραφική τους δεινότητα και τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον καθένα ξεχωριστό, δεν μπορούμε να φανταστούμε καλύτερο δώρο για κάποιον που αγαπά την κλασική ελληνική λογοτεχνία.

Το χειμωνιάτικο τοπίο μας παρασύρει να σας προτείνουμε κι άλλο ένα βιβλίο, το οποίο είναι συλλογικό. «Του χειμώνα ψίθυροι» είναι γραμμένο από την ομάδα του Will o’ Wisps και είναι ιδανικό για την εποχή που διανύουμε.

Αυτό που ενώνει όλες τις ιστορίες, πέρα από το ταλέντο των συγγραφέων τους, είναι το στοιχείο του χειμώνα, άλλοτε των Χριστουγέννων και άλλοτε όχι, της φαντασίας, αλλά και της πραγματικότητας. Οι συγγραφείς του Will o’ Wisps μιλούν ο καθένας με την δική του ξεχωριστή φωνή και μας αφηγούνται ιστορίες για την καρδιά του χειμώνα και των γιορτών. Εν πάση περιπτώσει ιστορίες που ταιριάζει να διαβαστούν δίπλα στο τζάκι, με μια κούπα ζεστής σοκολάτας και με θέα το χιόνι, έξω από παράθυρο.

Αν οι παραπάνω ιστορίες δεν σας φτάσουν (το οποίο είναι εγγυημένο) όσο κάθεστε αναπαυτικά δίπλα στο τζάκι, υπάρχει άλλη μια συλλογή διηγημάτων, την οποία σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Πρόκειται για το βιβλίο «Οι ιστορίες της γιαγιάς ιτιάς».

Η ομάδα του Will o’ Wisps έρχεται ξανά να μας προσφέρει λύση στην ανία των διακοπών και των χειμωνιάτικων μεσημεριών. Ιστορίες από την ονειρική φαντασία, αλλά και βασισμένες στην πραγματικότητα και την λαογραφική παράδοση του τόπου μας, υπόσχονται να μας ταξιδέψουν σε νέους κόσμους. «Οι ιστορίες της γιαγιάς ιτιάς» είναι μια συλλογή διηγημάτων αποτελούμενη από αφηγήσεις των μανάδων, των γιαγιάδων και των φίλων, που παίρνουν δυναμικά την σκυτάλη για να μας μαγέψουν σε έναν κόσμο που η φαντασία βρίσκεται σε νάρκη.

 

Αδαμάντινες Ψυχές

book
16.50 14.85

Διηγήματα του Δωδεκαημέρου (+CD)

book
15.50 14.00

Παλέρμο

book
17.00 15.30

Του Χειμώνα Ψίθυροι

book
14.00 12.60

Ιστορίες της Γιαγιάς Ιτιάς

book
14.00 12.60

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *