Κριτικές

“Μία συγκλονιστική περιπέτεια φαντασίας από έναν εξαιρετικά προικισμένο συγγραφέα”

Η τριλογία “Η εποχή των Θρύλων” του Γρηγόρη Δημακόπουλου ξεκίνησε το 2019, με το πρώτο βιβλίο “Η κόκκινη αυγή”, το οποίο κέρδισε το απαιτητικό ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Προσφάτως, εκδόθηκε το πολυαναμενόμενο και χορταστικό δεύτερο βιβλίο της σειράς με τον τίτλο “Ο Δρόμος της Εξορίας”.

Ο αναγνώστης μεταφέρεται σε ένα σύμπαν, όπου ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε έχει καταρρεύσει. Το ανθρώπινο είδος όχι μόνον έχει σταματήσει να εξελίσσεται, αλλά παραδόξως έχει επιστρέψει αιώνες πίσω, σε ένα επίπεδο μεσαιωνικό. Όλα ξεκίνησαν με ένα πραξικόπημα, που ανάγκασε τον Ιππότη Λίαμ με την εγκυμονούσα σύζυγό του να διαφύγουν από την πατρίδα τους και να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο για τους ίδιους και το παιδί τους. Στο πρώτο μέρος παρακολουθήσαμε το αγωνιώδες ταξίδι του πατέρα, ώστε να προσφέρει στην οικογένειά του ασφάλεια. Αργότερα, ο γιος του Λίαμ (που φέρει το συμβολικό όνομα Χόουπ) αποφάσισε ότι η περίοδος της εξορίας έχει τελειώσει για αυτόν. Μαζί με τον πατέρα του ξεκινούν ένα επικό ταξίδι για να ανακαλύψουν τι είναι η “αρχαία” γνώση, γιατί χάθηκε και, κυρίως, αν μπορεί να ανακτηθεί.

Ο Γρηγόρης Δημακόπουλος πλάθει έναν κόσμο, με έναν τρόπο που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μάλλον ζούσε σε αυτόν όλη του τη ζωή, καθώς γνωρίζει τα πάντα στο σύμπαν του. Γνωρίζει κάθε πέτρα, κάθε χαλίκι, κάθε κόκκο άμμου. Έχει και αυτό τη σημασία του, γιατί κινείται μέσα σε αυτό, με άνεση και τόλμη. Οι χαρακτήρες του είναι πολλοί και σημαντικοί. Έχουν δε χτιστεί τόσο άρτια, που κάθε λόγος τους και κάθε πράξη τους βγάζουν απόλυτο νόημα. Από την άλλη, υπάρχουν κεφάλαια που οι πρωταγωνιστές απουσιάζουν και οι δευτερεύουσες ιστορίες παρουσιάζουν το ίδιο (αν όχι περισσότερο) ενδιαφέρον με την κύρια.

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας συνεχίσει από το σημείο όπου σταμάτησε το πρώτο. Δηλαδή, μετά το χτίσιμο του μεστού και αληθοφανούς κόσμου, η ιστορία περνά, πλέον, στη δράση, στην περιπέτεια, αλλά και σε απαντήσεις που καρτερεί ο αναγνώστης. Στα θετικά του πονήματος και το ιδιαιτέρως υψηλό επίπεδο λόγου του δημιουργού, που συνάδει απόλυτα με το επιβλητικό του έργο, χωρίς να προκαλεί. Συνολικά, πρόκειται για μία συγκλονιστική περιπέτεια φαντασίας από έναν εξαιρετικά προικισμένο συγγραφέα, του οποίου τα επόμενα έργα οι αναγνώστες θα περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον. Και η ανταμοιβή τους θα γίνει με το τρίτο και τελευταίο μέρος της παρούσας τριλογίας. Στα θετικά της πολύ προσεγμένης έκδοσης ανήκουν τόσον η αψεγάδιαστη επιμέλεια της Ζωής Τσούρα όσο και το πανέμορφο εξώφυλλο που φιλοτέχνησε ο Αντώνης Καραναύτης.

Άρθρο του Χρήστου Αζαριάδη, για το ένθετο “Βιβλία για το Καλοκαίρι” της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”

Ημερομηνία ένθετου φύλλου: Σάββατο, 10 Ιουλίου 2021

Αποκτήστε σήμερα την συγκλονιστική, επική συνέχεια της τριλογίας του Γρηγόρη Δημακόπουλου “Η Εποχή των Θρύλων-Ο Δρόμος της Εξορίας από τις εκδόσεις Πηγή. 

Το πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο Η Εποχή των Θρύλων-Κόκκινη Αυγή είναι διαθέσιμο από το eshop των εκδόσεων Πηγή. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *