Κριτικές

Όταν οι μαθητές γίνονται… ξεναγοί

Από τις Εκδόσεις Πηγή κυκλοφορεί το μυθιστόρημα της εκπαιδευτικού και συγγραφέως Ευαγγελίας Πέτα «Κάστρα, Πύργοι και Υπόγειες Στοές της Ρόδου». Απευθύνεται σε ηλικίες 10+.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Με αφορμή μια σχολική εργασία που αναλαμβάνουν οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου σε ένα σχολείο της Ρόδου στο μάθημα της Ιστορίας, με θέμα τα Τείχη και την Τάφρο της μεσαιωνικής πόλης στο νησί, η συγγραφέας παρουσιάζει πολλές πληροφορίες για όλα τα αξιοθέατα του νησιού στους αναγνώστες της.

Οι ήρωές της, μαθητές του Γυμνασίου, συλλέγουν πληροφορίες για την εργασία τους και γίνονται ξεναγοί μας στο νησί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συγγραφέας έχει κάνει πολύ προσεκτική έρευνα και σίγουρα διήρκησε μεγάλο χρονικό διάστημα, για να καταφέρει να συλλέξει όλες αυτές τις πληροφορίες.

Κατά την ταπεινή μου άποψη όμως, οι πληροφορίες καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου και τα παιδιά που θα διαβάσουν το βιβλίο θα αισθανθούν ότι μελετούν σχολικό μάθημα.

Ένα λιοντάρι κι ένας γύπας, ορθωμένα στα πίσω τους πόδια, κρατούν τον θυρεό του d’ Aubusson. Μια επιγραφή που υπάρχει κάτω από την ανάγλυφη παράσταση αναφέρει ότι ο Μ. Μαγίστρος P. d’ Aubusson, «ένδοξος νικητής των Τούρκων», έχτισε το προτείχισμα μπροστά από τον πύργο της Παναγίας κι έδωσε την τελική μορφή στην πύλη του Αγίου Αθανασίου.

Ενώ λοιπόν το κείμενό της είναι πλούσιο σε πληροφορίες, αισθάνομαι ότι του λείπει η φρεσκάδα, η ζωντάνια που πρέπει να διαθέτει ένα παιδικό βιβλίο για να κερδίσει το ενδιαφέρον των παιδιών. Η δράση που διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ότι θα συναντήσουμε, δυστυχώς εμφανίζεται στα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου. Και πραγματικά, είναι μια όαση για τους αναγνώστες, που έχουν κουραστεί από τις καταιγιστικές πληροφορίες που παρέχει η συγγραφέας. Πληροφορίες που μετά την ανάγνωση του βιβλίου, σίγουρα δεν θα θυμούνται οι αναγνώστες.

Στο προτείχισμα της Τάφρου υπάρχουν εντοιχισμένα τα οικόσημα του J. de Milly, δείγμα της επέμβασης του Μ. Μαγίστρου στο συγκεκριμένο σημείο. Επίσης τα οκτώ οικόσημα του F. del Carretto, στην εσωτερική πλευρά του τείχους, δείχνουν ότι στην εποχή του το τείχος ενισχύθηκε εσωτερικά.

Η συγγραφέας, εκτός από την παροχή πληροφοριών σε αφθονία, δεν παραλείπει να μας θυμίσει ήθη και αξίες που ενδεχομένως έχουμε ξεχάσει με το πέρασμα των χρόνων. Έντονο είναι και το θρησκευτικό στοιχείο στο κείμενο. Το βιβλίο περιέχει επίσης πολλές φωτογραφίες από τα μνημεία που αναφέρονται, ενώ και η ποίηση έχει μια σημαντική θέση στο κείμενο.

Ηλιογέννητη πατρίδα

Όπου κι αν ταξίδεψα, όσα μέρη κι αν είδα, εσένα πάντα

Λαχταρώ, ηλιογέννητη πατρίδα.

Μια πατρίδα θάλασσα, του Αιγαίου ως πέρα,

Μια θεά, μια μάγισσα του ήλιου και τ΄ αγέρα.

Σμιλεμένα αγάλματα με λευκούς χιτώνες

Ιερών χαλάσματα στέκουν στους αιώνες.

Των κυμάτων σκίρτημα, του νοτιά ταξίδι,

Των αρχαίων μήνυμα, των θεών παιχνίδι.

Θάλασσα νησόσπαρτη και στεριά ανθισμένη, με ελιές

ολόφυτη, στο κρασί λουσμένη.

Η κυρία Πέτα είναι φανερό ότι αφιέρωσε πάρα πολύ χρόνο για να γεννηθεί τούτο το βιβλίο. Κατά την ταπεινή μου άποψη, πέτυχε να δημιουργήσει περισσότερο έναν οδηγό με όλα τα μνημεία και την ιστορία της Ρόδου, παρά ένα μυθιστόρημα που θα κερδίσει το ενδιαφέρον των παιδιών. Αν οι πληροφορίες μειώνονταν στο μισό και η δράση λάμβανε τη θέση τους, τότε θα είχαμε ένα πολύ ενδιαφέρον παιδικό μυθιστόρημα.

Περίληψη: Ο Αλέξανδρος, ο Λάµπης, η Χριστίνα και ο Χόρχε, είναι µαθητές της Β΄ Γυµνασίου και αναλαµβάνουν εργασία στο µάθηµα της Ιστορίας µε θέµα τα Τείχη και την Τάφρο της Μεσαιωνικής Πόλης στη Ρόδο. Διαβάζουν βιβλία, αντλούν πληροφορίες από το Διαδίκτυο και βιντεοσκοπούν τα αξιοθέατα της περιοχής. Μέσα από την εργασία, γνωρίζονται καλύτερα µεταξύ τους και εκτιµούν την αξία της φιλίας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της αγάπης.

Σε µια επίσκεψή τους στην Τάφρο αποφασίζουν να εξερευνήσουν τις υπόγειες στοές. Εκεί, εντελώς συµπτωµατικά, βρίσκουν έναν χάρτη µε γρίφους και σχέδια. Τι είναι αυτός ο χάρτης και πού θα τους οδηγήσει; Το τελευταίο σχέδιο δείχνει έναν “Ήλιο”. Επιστρατεύουν τις γνώσεις τους και όλοι µαζί αρχίζουν να αποκρυπτογραφούν έναν έναν τους γρίφους, προχωρώντας έτσι, όλο και πιο βαθιά, στις υγρές και σκοτεινές σήραγγες. Ο αέρας λιγοστεύει, το νερό τελειώνει και κάποιοι τραυµατίζονται. Όµως, θέλουν να φτάσουν µέχρι το τέλος. Πιστεύουν ότι θα βρουν κρυµµένους θησαυρούς… Τι θα ανακαλύψουν τελικά και πώς θα καταφέρουν να βγουν ζωντανοί από τις στοές;

Ένα παιδικό µυθιστόρηµα για τη Ρόδο, βασισµένο στην ιστορία της.

Ένα λογοτεχνικό-εκπαιδευτικό εγχειρίδιο µε πλούσιο φωτογραφικό υλικό των ιστορικών µνηµείων. Ένα σύγχρονο παραµύθι για το νησί του Ήλιου, που απευθύνεται σε παιδιά, από 9 έως… 99 ετών.

ΠΗΓΗ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΣΤΡΑ, ΠΥΡΓΟΙ & ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΣΤΟΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *