Άρθρα - απόψεις

Καταστροφικές Εμμονές

Αναστασία Τόλοιου - Το Μονοπάτι της Λησμονιάς - Εκδόσεις Πηγή

Τον γνώρισες σε ένα πάρτι. Μόλις είχες χωρίσει απ’ την πολύμηνη σχέση σου, αισθανόσουν πολύ άσχημα και ήθελες να περάσεις καλά. Σε ξεχώρισε απ’ την πρώτη στιγμή που μπήκες στον χώρο και λίγα λεπτά μετά μιλούσατε ασταμάτητα ο ένας στον τον άλλον. Εκείνος σου χαμογελά ενώ σε κάθε ευκαιρία προσπαθεί να αγγίξει το χέρι ή το μάγουλό σου. Στο τέλος της βραδιάς σου κλέβει ένα φιλί έξω απ’ την πόρτα του σπιτιού σου. Σε μια μόνο εβδομάδα γίνεστε ζευγάρι. Παρόλο που υποσχέθηκες στον εαυτό σου να μην κάνεις βιαστικές κινήσεις, για κάποιον λόγο δεν κατάφερες να του αντισταθείς. Είναι πάντα τόσο περιποιητικός και προλαβαίνει κάθε σου επιθυμία. Οι φίλες σου ενθουσιάστηκαν μαζί του, όχι όμως η κολλητή σου φίλη. Κάτι στο βλέμμα του δεν της άρεσε και σε προειδοποίησε γι’ αυτόν, όμως δεν την πίστεψες. Σίγουρα ζηλεύει την καλή σου τύχη.

Ένα χρόνο αργότερα γιορτάζετε την επέτειό σας. Θέλεις να είσαι αντάξια απέναντί του απόψε, άλλωστε αυτός είναι πάντα τόσο τέλειος. Προσπαθείς να βρεις το ιδανικό φόρεμα και παρόλο που έχεις δοκιμάσει αρκετά, τίποτα δεν σε ικανοποιεί. Σίγουρα κανένα από αυτά δεν θα ενέκρινε ο καλός σου. Πάντα έχει άποψη για όλα και πάντα είναι η σωστή. Τότε συνειδητοποιείς πως τίποτα δεν μπορείς να κάνεις δίχως την έγκρισή του. Πόσο χρειάζεσαι την κολλητή σου αυτή την στιγμή. Μηχανικά ξεκλειδώνεις το κινητό σου για της τηλεφωνήσεις και τότε το θυμάσαι. Έχετε να μιλήσετε τόσους μήνες. Γιατί; Εσείς ήσασταν σαν αδελφές.

Λίγη ώρα αργότερα την πετυχαίνεις τυχαία στο δρόμο με μια άλλη παρέα να γελάνε δυνατά. Πότε ήταν η τελευταία φορά που γέλασες με φίλους; Πότε αισθάνθηκες τελευταία ο εαυτός σου; Είσαι πάντα τόσο συγκρατημένη με τους φίλους του, δεν θέλεις να δώσεις δικαιώματα, δεν θέλει αυτός να δώσεις δικαιώματα. Θυμώνει όταν γελάς δυνατά, όταν είσαι διαχυτική∙ τον εκθέτεις. Νόμιζες πως είχες την τέλεια σχέση. Τι μεγάλο ψέμα!

Το ίδιο βράδυ του ζητάς να χωρίσετε. Τότε βλέπεις έναν άλλο άνθρωπο μπροστά σου. Σπάει ό,τι βρει μπροστά του, σε βρίζει, σε καταριέται αλλά δεν κάνεις πίσω. Για εβδομάδες ολόκληρες σου τηλεφωνεί ασταμάτητα, περιμένει έξω απ’ το σπίτι σου με τις ώρες. Έχεις αρχίσει να φοβάσαι.

«Ή θα είσαι με εμένα ή με κανένα!» σου φώναξε ένα βράδυ μεθυσμένος. Τότε μάζεψες τα πράγματά σου κι έφυγες απ’ το σπίτι. Κρύφτηκες για λίγο καιρό στους γονείς σου μέχρι να καταλαγιάσει η κατάσταση. Μα ούτε αυτό τον σταμάτησε, ήρθε κι εκεί. Μόνο τα περιοριστικά μέτρα και μερικές συστάσεις απ’ την Αστυνομία ήταν ικανά να τον απομακρύνουν. Για πόσο όμως;

Οι εμμονές μπορούν να γίνουν καταστροφικές και μερικές φορές μοιραίες. Τα σημάδια είναι εκεί ακριβώς μπροστά σου, αρκεί να ξέρεις να τα διαβάσεις.

Μέσα στο 2021 δεκατρείς γυναίκες βρήκαν τον θάνατο από τον σύντροφο ή σύζυγο τους. «Είσαι δική μου», «Δεν θέλω να σε μοιράζομαι», «Κανένας δεν θα σε έχει εκτός από εμένα». Η δική τους εμμονή ας μην γίνει η καταστροφή σου. Μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Οι κίνδυνοι στο να μείνεις σε μια σχέση κακοποιητική είναι πολύ αληθινοί.

Το άρθρο υπογράφει η συγγραφέας του κοινωνικού μυθιστορήματος “Το μονοπάτι της λησμονιάς”, Αναστασία Τόλιου.

Αποκτήστε το βιβλίο από εδώ

Αναστασία Τόλοιου - Το Μονοπάτι της Λησμονιάς - Εκδόσεις Πηγή

Αναστασία Τόλοιου – Το Μονοπάτι της Λησμονιάς – Εκδόσεις Πηγή