Άρθρα - απόψεις

Λόγια της Ψυχής

Ο Καθρέφτης της Ψυχής , Κώστας Μεταλλίδης - www.pigi.gr

Λένε πως ο δρόμος προς τον Θεό είναι γεμάτος ταπεινώσεις και στερήσεις. Αν είναι έτσι, φοβάμαι πως δεν είμαι έτοιμος να τον ακολουθήσω. Είναι αμαρτία αυτό;
– Δεν είναι αμαρτία να μην είσαι έτοιμος. Ο Θεός είναι το Παν το υπαρκτό! Ζεις μέσα του! Κατοικεί μέσα σου! Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να διαβείς κανένα δρόμο, αφού βρίσκεσαι ήδη εκεί. Πάντα ήσουν και για πάντα θα είσαι με τον Θεό! Δεν υπάρχει τόπος ούτε τρόπος που να μην είστε μαζί. Η έλλειψη αυτής της γνώσης ευθύνεται για την αίσθηση της απουσίας του, που τη βιώνεις με πόνο στην καρδιά. Όταν αυτή η γνώση γίνει η μεγαλύτερη αλήθεια σου, τότε οι λέξεις στέρηση και ταπείνωση θα σβηστούν απ’ το λεξιλόγιό σου. Γιατί ο δρόμος προς τον Θεό δεν είναι το μονοπάτι της στέρησης. Την αληθινή Θεϊκή εμπειρία θα τη γνωρίσεις στην πιο απολαυστική διαδρομή!
Μην ψάχνεις λοιπόν την αμαρτία πάνω σου, αγαπημένε μου… Μην τη γυρεύεις πουθενά στο Σύμπαν. Δεν θα βρεις καμιά αμαρτία στον Θεό. Γιατί είναι φτιαγμένος από Αγάπη μόνο!
Και πάλι, θα ρωτήσει κάποιος… Πως είναι δυνατόν να νιώθεις τον Θεό μέσα σου, ζώντας σε έναν κόσμο που βασιλεύει η βία, οι συγκρούσεις και η ανασφάλεια;
– Είναι επικίνδυνο να ζεις με ασφάλεια! Επικίνδυνο και θανάσιμα ανιαρό.
Μα, δεν καταλαβαίνω… Τόση αδικία στον κόσμο… Θα μπορούσε πολύ απλά, με μια κίνηση, όχι να τιμωρήσει… αλλά να εξαφανίσει κάθε σκέψη που φέρνει το κακό, πριν δημιουργηθεί καν στο μυαλό κάποιων. Μια απλή μεσολάβηση θα ήταν αρκετή για να γίνει αυτός ο κόσμος πιο ανθρώπινος.
– Είναι λογικό να μην καταλαβαίνεις κι εσύ αλλά και η πλειοψηφία των ανθρώπων, αφού αρνείστε πεισματικά τη φύση του Θεού. Όμως ακόμα κι έτσι, ακόμα κι αν πιστεύετε πως ο Θεός είναι ένα τρίτο πρόσωπο, έξω και μακριά από εσάς. Πάλι πρέπει να γνωρίζετε πως έχει μεσολαβήσει εξαρχής, δίνοντάς σας τη δύναμη να σταματάτε καθετί που θεωρείτε κακό, όταν και όποτε το θελήσετε. Για να συμβεί αυτό, βέβαια, χρειάζεται μια αντίδραση μεγαλύτερη της δράσης που προκαλεί το κακό.
Το ζήτημα είναι το πόσο χρόνο αφήνετε να περάσει μέχρι να αντιδράσετε, και το μέγεθος του κακού που επιτρέπετε να συμβεί κάθε φορά, μέχρι να το αποφασίσετε.

Κώστας Μεταλλίδης

Συγγραφέας

Αναζητήστε το βιβλίο του εδώ