Κριτικές

Όσο διαρκεί μια κρουαζιέρα

Όσο διαρκεί μια κρουαζιέρα. Είναι δυνατόν να διαρκέσει τόσο κι ένας έρωτας; Στις «Μεθυσμένες Αλήθειες» της Τατιάνας Τζινιώλη δίνεται η απάντηση.

Κάθε χρόνο περιμένω πώς και πώς το νέο βιβλίο της Τατιάνας Τζινιώλη, που είναι για μένα αυτό που οι ξένοι ονομάζουν “comfort read”. Όλα τα βιβλία της είναι αγαπημένα για εμένα και ξέρω ότι δεν θα με απογοητεύσουν, αλλά θα μου χαρίσουν ευτυχισμένες στιγμές παρέα με ένα καλό βιβλίο.

Αυτή τη φορά, επιστρέφουμε και πάλι στην αγαπημένη πόλη της συγγραφέως, τη Νέα Υόρκη, και ξεκινάμε για μια κρουαζιέρα στον Ατλαντικό για επτά υπέροχες ημέρες. Τώρα θα μου πείτε, τι καλό μπορεί να βγει σε μια κρουαζιέρα, στην οποία επί το πλείστον πηγαίνουν κατά βάση μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι, που μπορεί να έχουν ήδη βγει στη σύνταξη, ή οικογένειες. Ε λοιπόν, στη συγκεκριμένη κρουαζιέρα πήγαν και κάποιοι πιο νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν είχαν δική τους οικογένεια. Και κάπως έτσι αρχίζει το ταξίδι του Κόνορ και της Χέιζελ.

Η κρουαζιέρα είναι το δώρο γενεθλίων που κάνει στον Κόνορ η κοπέλα του. Τα εισιτήρια τα είχε ήδη προμηθευτεί εδώ και πολύ καιρό, όχι ότι η σχέση τους κρατά περισσότερους από τρεις μήνες, αλλά αυτό ήταν το δώρο της μόλις έμαθε πότε ήταν τα γενέθλιά του. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι οι δυο τους δεν τα πάνε και πολύ καλά τελευταία και το τελευταίο που θα ήθελε ο Κόνορ ήταν να περάσει επτά ημέρες μαζί της σε ένα κρουαζιερόπλοιο, όμως δεν θα μπορούσε να αρνηθεί ένα τέτοιο δώρο. Έτσι, κάνει υπομονή, μέχρι που ανακαλύπτει ότι υπήρχε απώτερος σκοπός για το συγκεκριμένο δώρο και ότι ο ίδιος δεν ήταν καν ο βασικός παράγοντας της συγκεκριμένης εξίσωσης.

Η Χέιζελ έχει μόλις τελειώσει με τις υποχρεώσεις της στο Πανεπιστήμιο και η κρουαζιέρα είναι το δώρο της γιαγιάς της για το πτυχίο της. Οι δυο τους είναι πολύ δεμένες, καθώς η Χέιζελ μεγάλωσε κατά βάση στα χέρια της γιαγιάς και του παππού της και φυσικά δεν το θεωρεί αγγαρία να πάει με τη γιαγιά Μπέτι επταήμερη κρουαζιέρα. Αντίθετα, είναι πανέτοιμη να περάσει τέλεια και ξέγνοιστα αυτές τις μέρες πριν αρχίσει και επίσημα η «ενήλικη» ζωή. Όταν λοιπόν το πρώτο βράδυ της κρουαζιέρας και αφού η Μπέτι έχει πέσει για ύπνο, η Χέιζελ γνωρίζει τον Κόνορ στο μπαρ του πλοίου, θεωρεί πως απλά θα περάσει ξέγνοιστα τον χρόνο της. Κανένας από τους δύο δεν περίμενε πως θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από επτά ημέρες σε ένα κρουαζιερόπλοιο, όμως όταν φτάνει η ώρα το κρουαζιερόπλοιο αυτό να «δέσει» και πάλι στη Νέα Υόρκη, τίποτα δεν είναι το ίδιο.

Τι υπέροχο ταξίδι ήταν αυτό! Και δεν αναφέρομαι στην κρουαζιέρα. Το σκηνικό στο πρώτο κομμάτι του βιβλίου είναι η απέραντη θάλασσα και ένα κρουαζιερόπλοιο στη μέση του Ωκεανού. Ένα μέρος που όλα επιτρέπονται και οι μεθυσμένες αλήθειες που λέμε όταν το αλκοόλ ή ο έρωτας έχει λύσει τη γλώσσα και το ασυνείδητο βγαίνει στην επιφάνεια. Μια σχέση που βασίζεται στην ήδη προδιαγεγραμμένη μικρή της διάρκεια, δημιουργεί μεγάλη ένταση και ταχύτητα σε όσα συμβαίνουν. Όμως, σε περιπτώσεις που θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια, αφήνουμε τον εαυτό μας πιο ελεύθερο να νιώσει και να αντιδράσει, χωρίς περιορισμούς και άγχη για το αν όλα συμβαίνουν όπως θα έπρεπε και για το τι θα συμβεί μετά. Και καμιά φορά, εκεί που νομίζουμε ότι έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης και είμαστε «ασφαλείς» από οτιδήποτε μπορεί να μας πληγώσει, ανοιγόμαστε περισσότερο από όσο νομίζουμε, ρίχνουμε τους τοίχους πίσω από τους οποίους κρατάμε κρυμμένη την καρδιά μας και η αγάπη τρυπώνει μέσα χωρίς να το καταλάβουμε.

Μου άρεσαν πολύ οι δύο βασικοί χαρακτήρες. Είναι και οι δυο τους πολύ ρεαλιστικοί. Έχουν τον δικό τους χαρακτήρα που τον δικαιολογούν οι αντιδράσεις τους σε κάθε περίσταση. Δεν αλλάζουν με τον χρόνο, ίσως ωριμάζουν λίγο παραπάνω αλλά και πάλι, δεν γίνονται διαφορετικοί από ό,τι θα περίμενε κανείς έχοντας διαβάσει την ιστορία τους κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας. Έχουν όμως τις αξίες τους, οι οποίες δεν αλλάζουν και οι οποίες γίνονται κατανοητές και σεβαστές τόσο από τους ίδιους όσο και από τους αναγνώστες.

Ένα καταπληκτικό βιβλίο από το υπέροχο εξώφυλλο μέχρι την τελευταία λέξη! Διαβάστε το και ταξιδέψτε κι εσείς μαζί του.

Δείτε το βιβλίο εδώ.

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου.

Πηγή Chill ‘n’ Read

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *