Άρθρα - απόψεις

Να Περπατάς παρέα με τα Όνειρα σου Ταξιδιώτη!

Η θέση των ονείρων στη ζωή μας

Σ’ έναν κόσμο που στερεί από τα «παιδιά» του το δικαίωμα να ονειρευτεί και να πλάσει τ’ όνειρο, σ’ έναν κόσμο που τα οδηγεί να βολεύονται σε μόνιμες θεσούλες και να χάνουν οικειοθελώς τη δημιουργικότητά τους, έχουν άραγε θέση τα όνειρα; Πόση σημασία έχει να ακούμε το εσωτερικό μας κάλεσμα, να μην πετάμε τη ζωή μας στη λήθη της βόλεψης;

Ο Καζαντζάκης έγραψε στην Ασκητική: «Δεν ζυγιάζω, δεν μετρώ, δεν βολεύομαι. Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι!» κι αν θα μπορούσα να δώσω έναν ορισμό στ’ όνειρο, θα ήταν αυτός ακριβώς! Το πιο βαθύ σου χτυποκάρδι! Αυτή είναι η ποιότητά του!

Ένας από τους λόγους που έγραψα «Το μονοπάτι ενός ταξιδιώτη» ήταν γιατί πιστεύω βαθιά πως αυτό το χτυποκάρδι έχει τη δύναμη να θεραπεύσει, να δημιουργήσει έναν δρόμο στον οποίο η ψυχή θα εξελίσσεται και μαζί της θα εξελίσσεται και ο ίδιος ο κόσμος. Γιατί ήθελα να καταρρίψω αυτό που λένε για τα όνειρα, πως είναι τάχα πολυτέλεια των πλουσίων, εκείνων που έχουν ήδη λύσει όλα τα υπόλοιπα στη ζωή τους. Όχι, δεν είναι! Είναι, στ’ αλήθεια, μια υποχρέωση ψυχής! Είναι ένας από τους δρόμους για να συναντηθείς με τον εαυτό σου, να μεγαλώσεις μαζί του. Δεν είναι πάντα ανάγκη όλο αυτό να αφορά ένα τεράστιο, μεγαλεπήβολο, όνειρο. Άλλωστε, η μαγεία κρύβεται στην απλότητα! Σε ένα χτυποκάρδι που σε ωθεί, σαν ελαφρό αεράκι, να δημιουργείς… να εργάζεσαι γι’ αυτό, και με αυτό, που αγαπάς!

Και η αλήθεια είναι πως όσο το ακολουθείς με γενναιότητα τόσο σε ανακαλύπτεις, ωριμάζεις στα χέρια του, ενηλικιώνεις την ψυχή σου περπατώντας το μονοπάτι σου με τη συντροφιά της παρέας του. Αν ένα πράγμα θα ήθελα να πω απαλά στο αυτί κάθε αναγνώστη την ώρα που κλείνει την τελευταία σελίδα από το «Μονοπάτι» αυτό θα ήταν… Ταξιδιώτη, πάρε τώρα στα χέρια σου αυτό που αγαπάς και δημιούργησε τη ζωή σου… Περπάτησε προς τις Ιθάκες σου χωρίς φόβο, και ο δρόμος αυτός θα σου γνωρίσει τον εαυτό σου.

Έτσι σου εύχομαι να περπατήσεις το μονοπάτι σου ταξιδιώτη, κι έτσι να γνωρίσεις βαθύτερα το ποιος είσαι. Να θυμάσαι «…όχι για να πετύχεις έναν βαρυσήμαντο τίτλο, όχι για να βγάλεις απλώς πολλά λεφτά, όχι για να κάνεις απλώς μια δουλειά…» ούτε για να κάνεις κανέναν άλλο περήφανο, μα «…μόνο για να είσαι εσύ καλά μέσα σε αυτή τη ζωή. Παρέα με αυτό που αγαπάς!».

Βασιλική Παπαγιαννάκη

(επαγγελματίας χορεύτρια, δασκάλα και συγγραφέας)

Το Μονοπάτι Ενός Ταξιδιώτη – Βασιλική Παπαγιαννάκη – Εκδόσεις Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *