Άρθρα - απόψεις

Ναζισμός και η κοινωνία της Θούλης

Ναζισμός και η κοινωνία της Θούλης

Κάθε καθεστώς που σέβεται τον εαυτό του, είτε πρόκειται για δημοκρατία, μοναρχία ή δικτατορία (ακόμα και το μη-καθεστώς της αναρχίας), εποφθαλμιά να εδραιώσει την κυριαρχία του πάνω στους υπηκόους του και δια μέσω της γλώσσας των συμβόλων, καθότι η συμβολική γλώσσα παρέχει μοναδική πρόσβαση στο ατομικό και συλλογικό ασυνείδητο του ανθρώπου. Κανένα καθεστώς στην παγκόσμια ιστορία όμως δεν το έπραξε σε τόσο γενικευμένο και απόλυτο βαθμό όσο ο Ναζισμός κατά την διάρκεια του Τρίτου Ράιχ. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό δε του Τρίτου Ράιχ ήταν η οικειοποίηση διαφόρων εσωτεριστικών και αποκρυφιστικών συμβόλων, όπως η Σβάστικα για παράδειγμα. Ένα πανανθρώπινο και πανάρχαιο σύμβολο, που η χρήση του χάνεται πίσω στην αυγή του πολιτισμού και συναντάται ευρέως από την Ινδία μέχρι ολόκληρη την Ευρασιατική ήπειρο και το οποίο στην σύγχρονη εποχή μας κατάντησε να συσχετίζεται με τον μαύρο  ολοκληρωτισμό του ναζισμού. Άλλο παράδειγμα συναντάμε στην χρήση του Ρούνικου αλφαβήτου από την παραστρατιωτική οργάνωση των SS. Το ίδιο το έμβλημα των SS είναι ο ρούνος Siegrune. Τα παραδείγματα είναι ανεξάντλητα. Από που προκύπτει όμως αυτή η εμμονή του Χίτλερ και του Τρίτου Ράιχ με τον αποκρυφιστικό συμβολισμό;

Για να το διαπιστώσουμε αυτό θα πρέπει να αναζητήσουμε τις ρίζες του ναζιστικού κόμματος το οποίο ξεπήδησε από τα σπάργανα της Κοινωνίας της Θούλης, όταν oρισμένα μέλη της δημιούργησαν το 1919 ένα πολιτικό κύκλο συνομιλιών που τον ονόμασαν Κόμμα των Γερμανών Εργατών (Deutsche Arbeiterpartei, DAP) το οποίο ένα χρόνο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1920 μετονομάστηκε σε Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα, το γνωστό σε όλους μας ναζιστικό κόμμα. Ο Αδόλφος Χίτλερ υπήρξε μέλος του κόμματος ήδη από τον Ιούνιο του 1919.

 

Τι ακριβώς όμως ήταν η Κοινωνία της Θούλης;

Το αποκρυφιστικό τάγμα της Θούλης ήταν μια μυστική εταιρία από τις πολλές που ξεπήδησαν ως απόρροια της αναβίωσης του αποκρυφισμού, που έλαβε χώρα ανάμεσα στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου στην Γερμανία και την Αυστρία. Δημιουργήθηκε το 1918 από τον Ρούντολφ φον Σεμπότεντορφ και εστίασε  βαθειά στις ρίζες και τις μυστικές παραδόσεις της Άριας Φυλής, όπως αυτή περιγράφεται από το παραθρησκευτικό, νεοπαγανιστικό δόγμα της Αριοσοφίας, πνευματικό τέκνο των αποκρυφιστών και συγγραφέων Γκουίντο φον Λιστ και Γιεργκ Λαντζ φον Λίμπενφελς. Επηρεαζόμενοι από την Θεοσοφική κοσμοθεωρία της Ελένα Πέτροβνα Μπλαβάτσκι, οι Αριοσοφιστές ανέπτυξαν ένα  ρατσιστικό και αντισημητικό δόγμα περί ύπαρξης μιας πνευματικά και γενετικά ανώτερης Άριας Φυλής οι οποία όμως ξέπεσε εξαιτίας προσμίξεων με κατώτερα φύλα, όπως οι Εβραίοι, και έχασε την δύναμή της.

Μέσω της Θούλης, οι παραπάνω φιλοσοφίες βρήκαν διέξοδο και στην πολιτική δράση, καθώς μέλη της υπήρξαν οι Άλφρεντ Ρόζεμπεργκ, Ντίριχ Έκαρτ, Ρούντοφ Ες και φυσικά ο μελλοντικός Φύρερ, Αδόλφος Χίτλερ.

Όσον αφορά τις πρακτικές των μελών της, αυτές περιλάμβαναν τους ρούνους, την ραβδοσκοπία και φυσικά την αστρολογία.

Καθώς όμως το καθεστώς των Ναζί άρχισε να εδραιώνεται, οι μυστικές, εσωτεριστικές οργανώσεις και οι πρακτικές τους έπεσαν σε δυσμένεια. Ο Φύρερ δεν μπορούσε να ανεχθεί ισχυρούς άντρες να συναντιούνται μυστικά σε στοές και να συνωμοτούν εναντίον του και έτσι το 1935 ψηφίστηκε νομοθεσία που απαγόρευε την λειτουργία μυστικών οργανώσεων ανεξαρτήτως πεποιθήσεων. Υπολογίζεται πως στις διώξεις που ακολούθησαν 80.000 με 200.000 ελευθεροτέκτονες δολοφονήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το Τάγμα της Θούλης, επισήμως τουλάχιστον, διαλύθηκε και ο ιδρυτής του Σεμπότεντορφ εξορίστηκε στην Τουρκία.

Παρόλα αυτά η ελίτ του ναζιστικού κόμματος ποτέ δεν έκοψε τις αποκρυφιστικές της συνήθειες. Ένθερμος θαυμαστής της αστρολογίας, ο νούμερο δύο του κόμματος Ρούντολφ Ες, όταν πληροφορήθηκε πως ένας Ελβετός αστρολόγος ονόματι Καρλ Ερνστ Κραφτ είχε στείλει επιστολή προειδοποιώντας τον Χίτλερ για την βομβιστική απόπειρα που έγινε στις 8 Νοεμβρίου του 1939, κατά την διάρκεια μιας ομιλίας του σε μπυραρία του Μονάχου, έσπευσε να καλωσορίσει τον αστρολόγο κάτω από την προστασία του. Ήταν τέτοια η επιρροή που άσκησε ο Κραφτ που σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των εθνικών αρχείων που ήρθαν στο φως το 2008, η Βρετανική ΜΙ5 αναγκάστηκε να προσλάβει τον δικό της αστρολόγο, ονόματι Λούις ντε Βολ, σε μία προσπάθεια να «μαντέψει» τις κινήσεις του Χίτλερ, υπό την καθοδήγηση του αστρολόγου του! Αλλά και ο αδίστακτος αρχηγός των Ες -Ες , Χάινριχ Χίμλερ, συμβουλευόταν  τον δικό του αστρολόγο και μάλιστα του είχε αναθέσει να εντοπίσει την τοποθεσία που κρατούσαν τον Μουσολίνι οι Σύμμαχοι το 1943. Ο αστρολόγος ονομάζονταν Βίλχελμ Βουλφ, ο οποίος εξιστορεί τις σχέσεις του με τους Ναζί στο βιβλίο του Zodiac and Swastika (1968).

Τα πράγματα πήραν μια απρόσμενη τροπή προς το χειρότερο για τους αστρολόγους όταν στις 10 Μαΐου του 1941, ο Ρούντολφ Ες μπήκε σε ένα αεροπλάνο και πραγματοποίησε μια εντελώς απροειδοποίητη πτήση στην Σκωτία. Ειπώθηκε πως σκοπός του ήταν να διαπραγματευτεί μια μυστική συμφωνία ειρήνης με Βρετανούς φιλοναζιστές. Όποιος  και αν ήταν ο λόγος, ο Ες φυλακίστηκε και ο Χίτλερ εξοργίστηκε με αυτό που εξέλαβε ως προδοσία του παλιού του συντρόφου σε τέτοιο βαθμό, που ένα μήνα μετά, στις 9 Ιουνίου, εξαπέλυσε την “Action Hess”- Κίνηση κατά των  Μυστικών Διδασκαλιών και των λεγόμενων Μυστικών Επιστημών. Ακολούθησε ο απόλυτος, τελειωτικός διωγμός αστρολόγων, αποκρυφιστών και κάθε μορφής εσωτερισμού. Ο Καρλ Ερνστ Κραφτ υπήρξε μόνο ένας από τους χιλιάδες ομοϊδεάτες του που φυλακίστηκε και τελικά, πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ στις 8 Ιανουαρίου 1945.

Κατά μία ειρωνεία της μοίρας, το 1941 σήμανε και την αρχή του τέλους για το ίδιο το Τρίτο Ράιχ, καθώς η Γερμανία έμπαινε στην μακρόσυρτη αιματοχυσία με την Σοβιετική Ένωση, ενώ σύντομα οι ΗΠΑ θα συμμαχούσαν με τους Βρετανούς και Γάλλους σε μία προέλαση εκ δυσμάς.

Άραγε τι γνώριζε ο Ρούντολφ Ες που τον ανάγκασε να κάνει μία τόσο απονενοημένη κίνηση, που δεν χωρά σε καμία λογική; Ποτέ δεν δόθηκε εξήγηση για τα πραγματικά κίνητρά του, ενώ οι Βρετανοί, παρόλο που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την σύλληψή του για λόγους προπαγάνδας, παραδόξως προτίμησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για τα κίνητρα πίσω απ’ το μυστήριο συμβάν. Οποίο κι αν ήταν το μυστικό του, ο Ρούντολφ Ες το πήρε μαζί του στον τάφο όταν αυτοκτόνησε σε ηλικία 93 ετών στις 17 Αυγούστου του 1987 στις φυλακές Σπαντάου στο Βερολίνο. Ένας θάνατος, ο οποίος δημιούργησε περισσότερα  ερωτήματα. Γιατί και πώς κατάφερε να κρεμαστεί με ένα σύρμα ένας καχεκτικός και αδύναμος 93χρονος Ες; Υπήρξαν υπόνοιες για δολοφονία που φυσικά δεν αποδείχθηκαν ποτέ.

Άραγε, πίσω από τη ακατανόητη φυγή του στη Σκωτία ένα μήνα πριν την έναρξη της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα , κρύβεται κάποια τελεσίγραφη προφητεία του Καρλ Ερνστ Κραφτ πως η μοίρα του Τρίτου Ράιχ θα σφραγιστεί με την επίθεση του Χίτλερ στην Ρωσία; Κανένας ιστορικός δεν πρόκειται να τολμήσει μια τέτοια υπέρβαση και εμείς ποτέ δεν θα μάθουμε την αλήθεια. Αρκεί μόνο να θυμόμαστε πως, πολύ συχνά, η πραγματικότητα είναι απείρως πιο παράδοξη από οτιδήποτε κρατά η  λογική ως δεδομένο.

Ο Αστρολόγος του Χίτλερ

book
18.60 16.75

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *