Άρθρα - απόψεις

Ο λοιμός

Το Άγνωστο, Γιώργος Παπαλέξης, Εκδόσεις Πηγή - www.pigi.gr

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΛΕΞΗ

Από τα βιβλία που διαβάζω κατά καιρούς στη ζωή μου, εκείνα που μου κεντρίζουν περισσότερο το ενδιαφέρον και εξάπτουν τη φαντασία μου, είναι όσα ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Πρόκειται για μια ανεξάντλητη δεξαμενή εξαιρετικά καλογραμμένων κειμένων που λόγω της ιδιαίτερης φύσης τους, επιτρέπουν στον συγγραφέα τους να ξεφεύγει από πιθανούς περιορισμούς στη θεματολογία, το ύφος ή την πλοκή τους, ανοίγοντας κάθε φορά νέους ορίζοντες στον αναγνώστη.

Είναι άπειρα τα παραδείγματα των έργων που αγαπήθηκαν από το κοινό τόσο πολύ ώστε να μεταφερθούν ακόμα και στη μεγάλη οθόνη, σημειώνοντας τεράστια απήχηση και απολαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές. Και από όλα τα έργα επιστημονικής φαντασίας που έχω διαβάσει ποτέ μου, εκείνα που με στιγμάτισαν περισσότερο και που με έκαναν να τα αποτυπώσω βαθιά μέσα στο μυαλό μου, είναι όσα είχαν και τη μεγαλύτερη πιθανότητα να βγουν κάποια στιγμή αληθινά.

Νομίζω πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η ικανότητα του συγγραφέα να επενδύει μια τελείως φανταστική και εξωπραγματική ιστορία με τον κατάλληλο μανδύα που θα της επιτρέπει να παρεισφρήσει στην πραγματικότητα της σημερινής εποχής. Μόνο τότε ο αναγνώστης μπορεί πραγματικά να ταυτιστεί με τον ήρωα (ή τον αντιήρωα), να βιώσει την ιστορία που διαβάζει σαν αληθινή και να νιώσει όλα όσα ο συγγραφέας με κόπο και προσπάθεια θέλει να τον κάνει να αισθανθεί.

Αυτός ήταν και ο σκοπός μου όταν έγραψα το Άγνωστο· να αποτυπώσω μια εικόνα ενός πιθανού μέλλοντος και να γράψω τις επιπτώσεις του στη σημερινή ανθρώπινη κοινωνία. Ακόμα κι εγώ δυσκολεύομαι να πιστέψω τις τρομακτικές ομοιότητες που έχει η σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα που ζούμε με το κεφάλαιο «Ο Λοιμός» του βιβλίου μου. Σε αυτό γράφω για μια ασθένεια που ξεκίνησε στην ηπειρωτική Κίνα και που μοιάζει πάρα πολύ με την κοινή γρίπη, αλλά με εξαιρετικά βαρύτερη συμπτωματολογία και μεγαλύτερη θνητότητα. Επίσης ότι οι φορείς εκδηλώνουν σχετικά αργά τα συμπτώματά τους, κάτι που βοηθά στην ταχεία και παγκόσμια εξάπλωσή της. Δεν περίμενα η ματιά που είχα ρίξει στο μέλλον μας να ήταν τόσο ακριβής. Τρομάζω στην ιδέα να είναι και τα υπόλοιπα κομμάτια της ιστορίας μου τόσο πιθανά να πραγματοποιηθούν.

Μάθετε περισσότερα για ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ