Άρθρα - απόψεις

Για όσους χρειάζονται μια ζεστή αγκαλιά | Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS

Πρώτη Δεκεμβρίου. Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.

Στο μυαλό μου αναδεύεται το θέμα του τελευταίου μου μυθιστορήματος: ”Η Μετάσταση της Αγάπης” από τις εκδόσεις Πηγή. Νιώθω την επιθυμία να πω δυο λόγια παραθέτοντας δυο μικρά αποσπάσματα.

«Καλά είμαι, μάνα, προς το παρόν. Παίρνω την αγωγή και ακόμη έχω μόνο τον ιό. Βρήκα και δικηγορικό γραφείο, να κάνω την εξάσκησή μου. Θα ζήσω και θα ευτυχήσω, μάνα, τ’ ακούς; Θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις. Δεν μπορώ να ξοφλήσω, χωρίς ν’ αφήσω τα ίχνη μου. Έχω όνειρα και κανείς δε θα με σταματήσει από το να τα πραγματοποιήσω. Οι μεταγενέστεροι θα με θυμούνται για πολλά πολλά χρόνια».

“Εκείνος χορτασμένος τρυφερότητα μπροστά στο μεγαλόπρεπο μεγαλείο της αγάπης της, αφουγκραζόταν περήφανος και γεμάτος έκσταση τις μικροφωνές της φύσης, παρακολουθούσε τη μεγαλόπρεπη πορεία της σελήνης, μετέτρεψε τη θλίψη του σε πανανθρώπινη αγάπη. Ρουφούσε λαίμαργα τη μυρωδιά της και του ήρθε η φρενήρης επιθυμία να την τρομάξει τη ζωή, να την καταβροχθίσει εκείνος κι όχι εκείνη αυτόν, να μονομαχήσει μαζί της και να νικήσει. Ένιωθε να καταλαγιάζει η σκόνη του τρόμου και του φόβου και ν’ ανοίγεται ο ορίζοντας της επιλογής του. Συντροφικά, όλα γίνονται πιο εύκολα”.

Και στα δύο αποσπάσματα κοινός τόπος είναι η τρομακτική θέληση να ζήσει, πολεμώντας την τρομερή απειλή της ζωής του από τον ιό του Έιτζ. Στο πρώτο συνομιλεί με τη μάνα του και στο δεύτερο με την αγαπημένη του που, αν και ξέρει ότι εκείνος φέρει τον ιό, δέχεται να τον παντρευτεί. Εδώ  θέλω να σταθώ για λίγο. Πέρα από την επιστήμη, φίλτατοι φορείς, αυτοί που θα σας υποστηρίξουν στο ξεπέρασμα του φόβου και της θλίψης από το άκουσμα του φορέα και στη συνέχεια από την αγωγή, είναι η οικογένεια και η αγάπη του\της συντρόφου σας. Μη διστάσετε να τους εμπιστευθείτε. Όταν και στις δυο περιπτώσεις υπάρχει η αγάπη, τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το δόσιμό της. Δώστε τα όλα να ερωτευτείτε, ν’ αγαπήσετε και η θέληση θα χαλυβδοθεί και θα σας οδηγήσει σε μονοπάτια μετάστασης, ανάτασης και αισιοδοξίας.  Μπορεί να πονέσατε και να πονάτε, όμως, συνήθως, ο πόνος όταν αντιμετωπίζεται με περίσκεψη, επιφέρει αλλαγές στη ζωή. Η καλή ψυχολογία σας, κι αυτή θα εξαρτηθεί από την απόφασή σας να παλέψετε, η καλή διατροφή και η συνειδητή αγωγή είναι τα τρομερά σας όπλα για να νικήσετε και θα νικήσετε, να είστε σίγουροι. Έτσι και ο ήρωας του μυθιστορήματος, αν και στην αρχή λύγισε, δεν τσακίστηκε. Πολύ γρήγορα μεταμορφώθηκε· η δυστυχία του και ο πόνος μεταπλάστηκαν σε ευτυχία και χαρά. Εξέδωσε μια νέα έκδοση του εαυτού του και στο τέλος έγινε ένα σύμβολο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Υπέδειξε στη γενιά του Έιτζ το μονοπάτι που θα τους οδηγούσε όχι στον θάνατο, αλλά στη χαρά, στην ευτυχία, στη ζωή.

Στη σημερινή κατάσταση, και με την καινούργια πανδημία, οι οροθετικοί ξεχάστηκαν, όμως εσείς συνεχίστε τον αγώνα και ξεχάστε την αγωνία. Να πιστεύετε ότι είστε σημαντικοί, ότι δεν θα περιπέσετε στο περιθώριο και να αφήσετε απραγματοποίητα τα όνειρά σας. Αλλάξτε τη ζωή σας, δώστε χώρο στην αγάπη και όλα θα πάνε καλά.

Χρειάζεται βέβαια να υποστείτε σημαντικές θυσίες, όπως τη γλύκα του ελεύθερου έρωτα, την ιερή μητρότητα, αλλά αξίζει τον κόπο, επειδή θα ζήσετε, θα ζείτε, θα χαμογελάτε, θα χαίρεστε, θα αγαπάτε, θα συμμετέχετε στη χάραξη της ανθρώπινης ιστορίας.

Το κείμενο υπογράφει ο συγγραφέας του μυθιστορήματος “Η Μετάσταση της Αγάπης” και διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κίμων Τσατσάκης, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.