Booknews

3+1 Νέες Συλλογές Διηγημάτων για το 2022!

συλλογές διηγημάτων 2022

Οι συλλογές διηγημάτων είναι διαχρονικά ένα από τα δημοφιλέστερα λογοτεχνικά είδη στην Ελλάδα κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Εκκινώντας ήδη από την λεγόμενη ”κλασική εποχή” της νεοελληνικής λογοτεχνίας, με τους δεξιοτέχνες της έκφρασης Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και Γεώργιο Βιζυηνό να αφήνουν το στίγμα τους στο λογοτεχνικό παλίμψηστο της γλώσσας μας, η άνθηση του είδους συνεχίστηκε και κατά την Μεταπολεμική περίοδο, όπου μεσουράνησε ο γνωστός χρονογράφος και σεναριογράφος Νίκος Τσιφόρος. Έχοντας σαφή έποψη της λογοτεχνικής αξίας του είδους του διηγήματος και πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητες των Ελλήνων συγγραφέων του παρόντος, οι Εκδόσεις Πηγή επιλέγουν και σας παρουσιάζουν 3+1 εκλεκτές συλλογές διηγημάτων για να διαβάσετε κατά το 2022!

Αόρατα Μέλη

συλλογές διηγημάτων 2022

Χριστόφορος Νικολάου – Αόρατα Μέλη – Εκδόσεις Πηγή, 2022

Ένας νέος που χάνει τη ζωή του στον Ισπανικό εμφύλιο, για να επιστρέψει σαν φάντασμα στη γενέτειρα πόλη του, και μια νέα γιατρός που πασχίζει να βρει τον βηματισμό της στην κλινική όπου μόλις διορίστηκε αποτελούν τους πρωταγωνιστές σε δύο μόνο από τις δώδεκα ιστορίες που συμπεριλαμβάνονται στη συλλογή διηγημάτων ”Αόρατα Μέλη”. Οι δώδεκα ιστορίες της συλλογής απλώνονται στον χώρο και στον χρόνο ενώ ακροβατούν μεταξύ ιστορίας και μυθοπλασίας, καθημερινότητας και φανταστικού. Στο τέλος συμπλέουν σε μία κοινή κοίτη, τη μόνη αναπόφευκτη αλήθεια, σύμφωνα με την οποία ”όποιος χάνεται, όλα τα χρέη ξεπληρώνει”. Αυτοί που μένουν πίσω καλούνται να υπομείνουν την απώλεια με το σθένος και τη λαχτάρα με την οποία οι ακρωτηριασμένοι νιώθουν ένα αόρατο μέλος στη θέση του χαμένου άκρου.

Ο βραβευμένος συγγραφέας Χριστόφορος Νικολάου μας παραδίδει μια συλλογή από δώδεκα διηγήματα, απλωμένα στον χώρο και τον χρόνο, τα οποία μας προσφέρουν δεξιοτεχνικά μια διεξοδική διερεύνηση του πανανθρώπινου συναισθήματος της απώλειας.

Η Ματωμένη Φλογέρα και Άλλες Ιστορίες

συλλογές διηγημάτων 2022

Γιώργος Σαββανάκης – Η Ματωμένη Φλογέρα και Άλλες Ιστορίες – Εκδόσεις Πηγή, 2022

Ιστορίες οι οποίες περιδιαβαίνουν το σύνολο του ελλαδικού χώρου, από τα ορεινά βλαχοχώρια της Ηπείρου και της Θεσσαλίας ως τις Κυκλάδες. Ιστορίες όπου πρωταγωνιστούν φιγούρες του περιβάλλοντος που περνούν απαρατήρητες στις μέρες μας, αποτραβηγμένες και λησμονημένες σε ένα παρελθόν το οποίο μοιάζει ταυτόχρονα μακρινό και οικείο. Ο ερημίτης, ο προδότης, ο περιπλανώμενος μουσικός, το μέλος της αίρεσης, ζωντανεύουν μέσα στις σελίδες της παρούσας συλογής διηγημάτων, σαν να έχουν παρασυρθεί από τις απόκοσμες νότες μιας ματωμένης φλογέρας στα χέρια ένας λογοτέχνη – αυλητή.

Ο Γιώργος Σαββανάκης, έχοντας πηγαίο λογοτεχνικό ταλέντο που ενισχύεται από τις σπουδές του πάνω στην Αρχαιολογία και Ανθρωπολογία, καθώς και τις εκτεταμένες έρευνες του, μας εμπιστεύεται οκτώ διηγήματα που αναμειγνύουν τον ρεαλισμό με τη φαντασία, με έντονο το στοιχείο της λαογραφίας.

Οι Εκδόσεις Πηγή επιλέγουν και σας παρουσιάζουν 3+1 εκλεκτές συλλογές διηγημάτων για να διαβάσετε το 2022!

Σταγόνες

Γιώργος Κασαπίδης – Σταγόνες – Εκδόσεις Πηγή, 2022

Είκοσι οκτώ μικρές ιστορίες συναπαρτίζουν τη νέα συλλογή διηγημάτων ”Σταγόνες”. Ιστορίες που αφορούν ανθρώπους και στιγμές από τις ζωές τους, αξιομνημόνευτες είτε επειδή ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες είτε ακριβώς επειδή τις περιγράφουν επιγραμματικά μέσα στη φυσιολογικότητά τους. Ιστορίες στις οποίες η φαντασία του συγγραφέα πλέκεται με τις μνήμες, τις διηγήσεις και τις εμπειρίες του από τη ζωή του στη Νάουσα, προκειμένου να μας δοθεί ένα πολύχρωμο και πολυεπίπεδο σύνολο.

Ο πολυτάλαντος και διακεκριμμένος συγγραφέας Γιώργος Κασαπίδης υπογράφει μια συλλογή διηγημάτων, με λυρικό ύφος και περιεχόμενο αντλημένο από την καθημερινότητα, με το αποτέλεσμα να αποπνέει ένα άρωμα οικείο και συνάμα νοσταλγικό σαν το οικογενειακό γλυκό της Κυριακής.

Η Συμφορά του να Φαντάζεσαι

Η Συμφορά του να φαντάζεσαι

Μαριθένια Τερεζάκη – Η Συμφορά του να Φαντάζεσαι – Εκδόσεις Πηγή, 2022

Τι μπορεί να ενώνει έναν ιερέα που συνομιλεί με μια παράξενη γυναίκα εν μέσω μιας φουρτουνιασμένης θάλασσας με έναν νεαρό υπηρέτη στο κάστρο του μυθικού Κάμελοτ που συναντά μια διψασμένη για εκδίκηση μαυροφορεμένη γυναίκα και δύο νεαρούς, έναν που επιθυμεί να επανασυνδεθεί με την παιδική του φίλη Ιωάννα στη Γαλλία του 14ου αιώνα και έναν που συνομιλεί με τη σκιά του στην Αγγλία του 18ου αιώνα; Όλοι τους μετεωρίζονται μεταξύ του υπαρκτού και της φαντασίας, ακροβατώντας πάνω στο λεπτό σκοινί του τρόμου και της παράνοιας.

Με αξιοσημείωτο συγγραφικό ταλέντο από νεαρή ηλικία, γαλβανισμένο από τη συμμετοχή της σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής, η Μαριθένια Τερεζάκη διαβάζει τη φαντασία ”αλλιώς” και μεταφέρει στο χαρτί μια σειρά από μοναδικές ιστορίες που αποτελούν σπουδή πάνω στη ματαιότητα της υπερβολής.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *