Άρθρα - απόψεις

3+1 συναρπαστικά ιστορικά μυθιστορήματα!

Λίγα είδη λογοτεχνίας είναι σε θέση να μας ταξιδέψουν σε ένα περιβάλλον μακρινό σε σχέση με το δικό μας, έξω από το χρονικό σημείο του “σήμερα” και σε μια συνθήκη ξένη, όμως ταυτόχρονα οικεία με έναν παράδοξο τρόπο, όπως τα ιστορικά μυθιστορήματα. Διαβάζοντας ένα καλό μυθιστόρημα εποχής, μεταφερόμαστε σε ένα περιβάλλον εξωτικό και απτό την ίδια στιγμή. Τα αρώματα εντείνονται, το ασπρόμαυρο του παρελθόντος αντικαθίσταται από την πολυχρωμία και οι ζωές των ανθρώπων μας απλώνονται όχι ως παρελθόν αλλά ως παρόν και ενδεχόμενο, αλλά ακόμα απρόβλεπτο, μέλλον! Εκτιμώντας ιδιαίτερα το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος, οι Εκδόσεις Πηγή επιλέγουν και σας παρουσιάζουν 3+1 ιστορικά μυθιστορήματα τα οποία μας ταξιδεύουν μαεστρικά στο παρελθόν και μας τοποθετούν σε μια άλλη εποχή!

Καριγιέ – Η παλλακίδα του Σουλεϊμάν

ιστορικά μυθιστορήματα

Ραφαηλία Αφατίδου – Καριγιέ, η παλλακίδα του Σουλεϊμάν – Εκδόσεις Πηγή

 

Το όνομα της Αιλίν δεν ήταν πάντοτε το ίδιο. Γεννήθηκε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας το έτος 1522 και το όνοµά της ήταν Αουρόρα· δόνια Αουρόρα-Μαρία Πέρεζ υ Αλκαντάρα. Την ηµέρα των δέκατων όγδοων γενεθλίων της την  απήγαγαν Μαροκινοί πειρατές, οι οποίοι την πούλησαν ως σκλάβα στο χαρέµι του σουλτάνου Σουλεϊµάν του Μεγαλοπρεπούς.

Η Αουρόρα βρέθηκε από τη µια στιγµή στην άλλη στο Τοπ Καπί, το υπέρλαµπρο παλάτι της Κωνσταντινούπολης, ως σκλάβα στο χαρέµι του σουλτάνου της µεγαλύτερης αυτοκρατορίας του κόσµου, της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας. Ο δύσκολος και σκληρός κόσµος του χαρεµιού, καθώς και οι δολοπλοκίες ανάµεσα στις σουλτάνες -την πανίσχυρη Χουρρέµ σουλτάν, τη νόµιµη γυναίκα του σουλτάνου Σουλεϊµάν, και τη Μαχιντεβράν σουλτάν, τη µητέρα του διαδόχου του θρόνου-, θα παρασύρουν και την Αϊλίν, που θα µπει κι εκείνη στη σκληρή µάχη για τον θρόνο, για να πολεµήσει µε όλες της τις δυνάµεις και µε κίνδυνο της ζωής της για τον άνθρωπο που αγαπάει.

Το ιστορικό μυθιστόρημα ”Καριγιέ – Η παλλακίδα του Σουλεϊμάν”, το οποίο αποτελεί το συγγραφικό ντεμπούτο της Ραφαηλίας Αφατίδου, είναι ένα έργο το οποίο χαρακτηρίζεται από σπάνια συγγραφικά χαρίσματα και εξαιρετική ιστορική ανασύνθεση της εποχής, αναδεικνύοντας παράλληλα τον ισχυρό, μα εν πολλοίς ακόμη άγνωστο, ρόλο των γυναικών στη διοίκηση της πανίσχυρης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι Κήποι του Πασά

ιστορικά μυθιστορήματα

Φανή Μέλφου-Γραμματικού – Οι Κήποι του Πασά – Εκδόσεις Πηγή

 

Οι ζωές τριών κατοίκων της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, ενώνονται φαινομενικά τυχαία. Ένας κληρονόμος μιας πετυχημένης επιχείρησης χρωμάτων και λιπασμάτων, μία κόρη έκπτωτου εμπόρου ναυτιλιακών ειδών και μια νεαρή θυρωρός θα δουν τις τύχες τους να αλληλοπλέκονται με τρόπο απρόβλεπτο. Γύρω από αυτή τη σύνδεση ξετυλίγεται μια αλλόκοτη ιστορία, όπου μια υπερφυσική δύναμη ορίζει μοίρες αδυσώπητα.

Με φόντο την απόκοσμη και μυστηριώδη ομορφιά των Κήπων του Πασά, η πολυβραβευμένη συγγραφέας Φανή Μέλφου – Γραμματικού υφαίνει μια συναρπαστική ιστορία, στην οποία αποκτούν σάρκα και οστά οι αστικοί θρύλοι της Θεσσαλονίκης. Η παράλληλη σκιαγράφηση αγνώστων πτυχών της κοινωνικής και πνευματικής ζωής της πόλης, κατά τον Μεσοπόλεμο, μετατρέπει το παρόν βιβλίο σε μια συναρπαστική αναγνωστική εμπειρία.

Κονσέρτο για μια Πριγκίπισσα

Όλγα Λιάρατζη – Κονσέρτο για μια Πριγκίπισσα – Εκδόσεις Πηγή

 

Η Μαρία Βοναπάρτη, πριγκίπισσα και απόγονος του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, επισκέπτεται τα Ανάκτορα µε τον σύζυγό της, Πρίγκιπα Γεώργιο, δευτερότοκο γιο του βασιλιά των Ελλήνων, Γεωργίου του Α΄. Εκεί γνωρίζεται µε τον σταβλίτη Μάρκο Αυγερινό, δεξιοτέχνη του βιολιού, γοητεύεται από το παίξιµό του και αναλαµβάνει να χρηµατοδοτήσει τις σπουδές του στο Ωδείο των Παρισίων. Μέσα από τις συναντήσεις τους ένας έρωτας θα γεννηθεί, ρευστός και απροσδιόριστος, αλλά όµως καταδικασµένος να µην τους οδηγήσει στην ευτυχία, πράγµα που αυξάνει την ένταση και το πάθος των συναισθηµάτων των δύο προσώπων.

Η συγγραφέας Όλγα Λιάρατζη υπογράφει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα για την μουσική, το ψυχολογικό τραύμα και τον έρωτα μεταξύ δύο προσώπων με διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο. Με φόντο τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη στις αρχές του εικοστού αιώνα, οι ήρωες ζουν µε τον δικό τους µοναδικό τρόπο τα ιστορικά γεγονότα, τις ιδεολογικές συγκρούσεις, τα καινούργια ρεύµατα στην Τέχνη, καθώς διχάζονται ανάµεσα στο πάθος και τη λογική, στις ανάγκες του ψυχισµού τους  και τα κοινωνικά πρέπει.

Σκλαβωμένο Πάθος

Μανώλης Συλλιγάρδος – Σκλαβωμένο Πάθος – Εκδόσεις Πηγή

 

Στην ταραγμένη υπόδουλη Κρήτη του 1823, ο φόβος και ο θάνατος οδηγούν τους Κρητικούς σε ξεσηκωμό και επανάσταση. Οι αγριότητες και οι σφαγές θα οδηγήσουν τους κατοίκους του Μεραμπέλλου και την ηρωίδα του βιβλίου, τη Θεανώ, στη σπηλιά της Μιλάτου. Όμως η προδοσία θα φέρει στους έγκλειστους τα βασανιστήρια, τον θάνατο, την αιχμαλωσία. Ανάμεσα σε αυτή τη βαρβαρότητα, γεννιέται ένας έρωτας ανάμεσα στη Θεανώ και στον αρχηγό των γενίτσαρων, Μουράτ τον Αιμοσταγή. Ένας έρωτας που θα γεμίσει τον Μουράτ με ανθρωπιά και τη Θεανώ με ενοχές και τύψεις. Η νεαρή κρητικοπούλα θα καταλήξει τελικά στην καρδιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την Κωνσταντινούπολη, όπου θα καταφέρει να διαφεντέψει τις τύχες πολλών ανθρώπων χωρίς ποτέ να ξεχνά την καταγωγή και την πίστη της.

Ο Μανώλης Συλλιγάρδος μας παραδίδει ένα έργο που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ιστορικά μυθιστορήματα, με μια συνταρακτική πλοκή που αναδεικνύει τις πιο αιματηρές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά ταυτόχρονα και την καρτερία των ανθρώπων της εποχής, εστιάζοντας πάντοτε στην πανέμορφη, μα βασανισμένη, Κρήτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *