Booknews

4+1 ποιητικές συλλογές για το φθινόπωρο

ποιητικές συλλογές για το φθινόπωρο

“Η ποίηση είναι το καταφύγιο που φθονούμε”, όπως είχε πει ο Κώστας Καρυωτάκης. Αυτό το καταφύγιο είναι ιδιαίτερα φιλόξενο, στις Εκδόσεις Πηγή, αφού θέλουμε να στηρίζουμε όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ποίηση, αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες. Ακολουθούν λοιπόν,  4+1 ποιητικές συλλογές για το φθινόπωρο, τις οποίες σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα! Γιατί δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από μια ζεστή κούπα και μια ποιητική συλλογή, ένα φθινοπωρινό, βροχερό απόγευμα.

ποιητικές συλλογές για το φθινόπωρο

Κωνσταντίνος Καλέσης-Ελευθέρως– Εκδόσεις Πηγή

 

Ελευθέρως

Η πρώτη συλλογή που ήρθε πρόσφατα στα χέρια μας έχει τον τίτλο «Ελευθέρως», από τον Κωνσταντίνο Καλέση και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή. Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει από τις 4+1 ποιητικές συλλογές για το φθινόπωρο. Τον θεσσαλονικιό συγγραφέα γνωρίσαμε μέσα από άρθρα του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά το βιβλίο αυτό αποτελεί το ποιητικό του πρωτόλειο.

Το συγκεκριμένο έργο άπτεται πολλών θεματικών, των διαπροσωπικών σχέσεων, των συναισθημάτων και των μοτίβων, αλλά στο επίκεντρο όλων παραμένει ο έρωτας. Ο σύγχρονος έρωτας, που μαστίζεται από τις κοινωνικές επιταγές και τα θέλω ενός νέου ανθρώπου, αλλά ευτυχώς δεν αποξενώνεται από το ένστικτο, το οποίο αποτελεί αρωγός για τις ενδόμυχες πυξίδες του. Ένα ποίημα από την συλλογή:

“Μη παραδίνεσαι

στη μάταιη δίκη που έστησε

το άπειρο μυαλό σου 

Πόσο ακόμα θα κουβαλάς 

των ξένων τις ανείπωτες πράξεις”

 

βιβλίο, ποίηση, ποιητική συλλογή, έρωτας, Ελλάδα, αέναος έρως, εκδόσεις Πηγή

Γεωργία Μητσάκου- Αέναος Έρως– Εκδόσεις Πηγή

 

Αέναος Έρως

Επόμενο βιβλίο σταθμός στο αναγνωστικό μας -και όχι μόνο- ταξίδι είναι ο «Αέναος Έρως» από την Γεωργία Μητσάκου. Στην εποχή που ζούμε, διατυμπανίζεται στα social media και τα ΜΜΕ ότι «ο έρωτας πέθανε», τουλάχιστον με την παραδοσιακή μορφή του. Είναι, όμως, όντως έτσι; Αφορμώμενη από τις σύγχρονες περιστάσεις και κοινωνικά προβλήματα, όπως την αλλοτρίωση του σύγχρονου ανθρώπου, τον covid-19 και άλλες μάστιγες της εποχής μας, η νέα ποιήτρια θα παραδώσει μια άρτια λογοτεχνική συλλογή. Επιστρατεύοντας την ποίηση και τη ζωγραφική, τόσο δική της όσο και άλλων, λαϊκή και μη, καταγεγραμμένη στο παρελθόν, η εκπαιδευτικός και καλλιτέχνιδα Γεωργία Μητσάκου υπογράφει την πρώτη της ποιητική συλλογή, με τίτλο: «Αέναος Έρως». Ένα έργο- ύμνος στον Έρωτα, όπως αυτός βιώθηκε και καταγράφηκε στην Ελλάδα στο πέρασμα ενός αιώνα, που μας περιβάλλει σε κάθε στιγμή της ύπαρξής μας, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι! Ένα απόσπασμα από τη συλλογή:

“…Μακρύς ο δρόµος που ακολουθείς!

Μα µε σένα σαν συναντηθείς

στο παρόν σου θ’ αφεθείς

και για την ψυχή σου θα λυτρωθείς…”

 

Ποιητική συλλογή- Υπερβάσεως Κέλευθος

Στρατής Γ. Οικονόμου- Υπερβάσεως Κέλευθος– Εκδόσεις Πηγή

 

Υπερβάσεως Κέλευθος

Μια ποιητική συλλογή που δεν θα μπορούσε να λείπει από καμία ολοκληρωμένη βιβλιοθήκη είναι και το νέο έργο του Στρατή Γ. Οικονόμου, με τίτλο «Υπερβάσεως Κέλευθος». Η πρώτη ποιητική συλλογή του συγγραφέα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή και απευθύνεται στους λάτρεις της ποίησης, αλλά και της φιλοσοφίας εν γένει.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο είναι ουσιαστικά δομημένο σε τρείς ενότητες: Στη Γη, Μεταξύ Ουρανού και Γης και Στον Ουρανό, με κριτήριο το ύψος του συναισθηματικού επιπέδου  του κάθε ποιήματος. Το ευρύ φάσμα των ενδιαφερόντων και σπουδών του συγγραφέα και ποιητή οδηγεί σε ένα πλέον ευεργετικό για κάθε αναγνώστη καλλιτεχνικό συνονθύλευμα. Σας παραθέτουμε, παρακάτω, ένα απόσπασμα ποιήματος από τη συλλογή:

“Κύριε, Κύριε, Κύριε!

Εις ποίον ύψος δύναται αρθήναι

ο Έρως, ο Έρως, ο Έρως;

Η Καρδία σκιρτά

και ο Νους απορεί!”

 

 

 

Μεσοδιάστημα- ποιητική συλλογή

Σπυριδούλα Γεωργοκίτσου- Μεσοδιάστημα– Εκδόσεις Πηγή

 

Μεσοδιάστημα

Επόμενη ποιητική συλλογή, ιδανική για τους φθινοπωρινούς μήνες, είναι εκείνη της Σπυριδούλας Γεωργοκίτσου, με τίτλο «Μεσοδιάστημα». Δεύτερη ποιητική συλλογή για την ίδια μιας και η πρώτη, με τίτλο «Αντιθέσεις» κυκλοφόρησε το 2019 από τις Εκδόσεις Πηγή. Η ίδια, πέρα από την ποίηση, ασχολείται και με την πεζογραφία, με κείμενα και ποιήματά της να έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικές ιστοσελίδες και να έχουν συμπεριληφθεί σε ομαδικές εκδόσεις.

Ειδικότερα, στο έργο «Μεσοδιάστημα» θα βρούμε μια ποιητική συλλογή που μιλά για την ζωή, την μοναξιά, τον έρωτα, την κοινωνία και την ίδια την ποίηση. Μέσα στο βιβλίο θα βρούμε επίσης και βραβευμένα ποιήματα καθώς και πολλές ποιητικές τεχνικές και φιλολογικά παιχνιδίσματα. Ένα ποίημα από την συλλογή:

“Είναι η ζωή τρία αποσιωπητικά

ανάµεσα σε δυο ανθρώπους,

σε δυο ηµεροµηνίες,

σε δυο στιγµές.

Είναι η ζωή µας ένα µεσοδιάστηµα…

Ένα πέρασµα, από µια στιγµή, σε κάποια άλλη.

Μια µετάβαση από το τώρα στο άγνωστο.”

 

 

Εικόνων φανέρωσις- ποιητική συλλογή

Σπύρος Μπεκατώρος- Εικόνων Φανέρωσις– Εκδόσεις Πηγή

 

Εικόνων Φανέρωσις

Τελευταία ποιητική συλλογή του άρθρου μας, η οποία θα μπορούσε να συγκαταλεγεί στα φθινοπωρινά σας αναγνώσματα, έχει τον τίτλο «Εικόνων Φανέρωσις». Η εν λόγω ποιητική συλλογή, με την υπογραφή του Σπύρου Μπεκατώρου, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή.

Μέσα από τις σπουδές του στην Θεολογία και τα ταξίδια που έχει κάνει,  ο ποιητής μας παραδίδει ένα άρτιο έργο με πλήθος αναφορών στα παραπάνω. Η έμπνευση των ποιημάτων αντλείται επίσης από πρόσωπα και γεγονότα πλασμένα από την φαντασία του ή και την πραγματικότητα, έργα τέχνης, την  ίδια  την ιστορία καθώς και άλλες θρησκείες. Μια ποιητική συλλογή που θα σας καθηλώσει! Απόσπασμα από ποίημα:

“Σάµπως να ‘µουν το νερό,

αγκαλιάζοντας του ποταµού τις πέτρες,

έτσι τα δάχτυλα τρεµάµενα αφήνονταν

πάνω στα κύµατα τα ήρεµα,

που ‘ναι γραµµένα στο κορµί σου.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *