Άρθρα - απόψεις

7+1 ταξιδιωτικά βιβλία για τις διακοπές σας!

Ο Αύγουστος είναι ευρέως γνωστός ως ο μήνας της ανεμελιάς και των διακοπών! Η εποχή κατά την οποία η βοή της πόλης γίνεται αχός και τα χωριά και οι παραλίες γεμίζουν γέλια και μελωδικούς σκοπούς. Ο καλύτερος μήνας με άλλα λόγια για να ταξιδέψουμε και κατ’ επέκταση να χαθούμε στις σελίδες ταξιδιάρικων βιβλίων! Από οδοιπορικά στα πιο εναλλακτικά μέρη της χώρας μας, την γειτονική Κωνσταντινούπολη, ταξίδι στο παρελθόν των κάστρων και των ιπποτών, μέχρι και την Αφρική και τις ακτές του εξωτικού Μαρόκο, δεν παραλείψαμε ακόμη και τις πιο κρυφές γωνιές του σύμπαντος! Ο Πρότυπος Όμιλος Πολιτισμού Πηγή σας προτείνει 7+1 ταξιδιωτικά βιβλία για να περιηγηθείτε εντός, αλλά και εκτός Ελλάδας, αυτόν τον πολυαναμενόμενο μήνα. Γιατί μπορεί να παραμένετε στην πόλη, αλλά ο νους ταξιδεύει πάντοτε σε άλλα μέρη…

ταξιδιωτικά βιβλία

Συλλογικό – Παράξενη Ελλάδα – Εκδόσεις iWrite

Ένα από τα σπάνια εκείνα ταξιδιωτικά βιβλία που αποτελούν ύμνους στην Ελλάδα. Δεν αποτελεί ωστόσο ένα συνηθισμένο road trip, ούτε προτείνει μέρη που ήδη ξέρετε ή έχετε ακούσει ξανά. Αντιθέτως, η ομάδα του Παράξενου Ταξιδιώτη, σας έχει ετοιμάσει μια περιήγηση στα πιο αλλόκοτα μέρη της ελληνικής γης.

Γραμμένο με μια ξεχωριστή, δημοσιογραφική πένα, η «Παράξενη Ελλάδα» υπόσχεται να σας μαγέψει! Μέσα από το βιβλίο πραγματοποιείτε ένα οδοιπορικό στα μυστηριώδη και αλλόκοτα μέρη που έχει να προσφέρει η χώρα μας στους ανήσυχους αναγνώστες και οδοιπόρους. Ένας εναλλακτικός ταξιδιωτικός οδηγός, μια πρωτόγνωρη περιήγηση στις πυραμίδες, τον κόσμο των τερατόμορφων αγίων και γκαργκόιλ, την αρχαία ρομποτική και το μουσείο Σαμουράι. Οι πιο καλά κρυμμένες τοποθεσίες που θα συνεπάρουν ακόμη και τους πιο πολυταξιδεμένους, συγκεντρωμένες σε ένα βιβλίο για απαιτητικούς εξερευνητές. Απευθύνεται στους κατοίκους όλης της Ελλάδας, μιας και πρόκειται να βρείτε κάτι καινούριο σε οποιαδήποτε περιοχή κι αν μένετε, ακόμη και τις πιο κεντρικές πόλεις. Από την πλευρά μας προειδοποιούμε, ο εκδοτικός οίκος δεν φέρει ουδεμία ευθύνη αν επιθυμείτε ήσυχες ή πληκτικές διακοπές!

ταξιδιωτικά βιβλία

Νικόλαος Κουμαρτζής – Κάστρα και Θρύλοι στην Ελλάδα – Εκδόσεις Δαιδάλεος

Έχοντας κατά νου να σας προτείνουμε βιβλία που θα σας ταξιδέψουν, μεταφερόμαστε μακριά στον άξονα όχι του χώρου, αλλά του χρόνου. Ειδικότερα, στόχος μας είναι να σας καταστήσουμε γνώστες της ιστορίας δεκαεπτά κάστρων της χώρας μας! Ένα μοναδικό οδοιπορικό στον χρόνο από τις Εκδόσεις Δαιδάλεος και τον συγγραφέα Νικόλαο Κουμαρτζή με τίτλο «Κάστρα και Θρύλοι στην Ελλάδα».

Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο οδοιπορικό σε δεκαεπτά από τα σημαντικότερα κάστρα της χώρας. Περιέχει γνωστά σε όλες και όλους μας κάστρα και καστέλια, όπως τον Πύργο της Θεσσαλονίκης, το κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών στην πόλη της Ρόδου, τον Μεγάλο Κουλέ του Ηρακλείου στην Κρήτη και το κάστρο των Ιωαννίνων, το απόρθητο φρούριο του Αλή Πασά! Ακόμη, θα γνωρίσουμε κάστρα λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, όπως το κάστρο της Λίνδου, της Μεθώνης και της Κορώνης, αλλά και το Φραγκοκάστελο, με τους φασματικούς Δροσουλίτες! Μέσα από μια ενδελεχή και συναρπαστική έρευνα ο συγγραφέας θα μας παρασύρει στην εποχή των ιπποτών, θα μας ανεβάσει σε πύργους και θα μας μαγέψει με τις εικόνες που συνοδεύουν το οδοιπορικό. Ένα βιβλίο για τους λάτρεις του Μεσαίωνα που επιθυμούν να εντρυφήσουν στην ιστορία και την δόξα των κάστρων, η οποία δεν έχει παρέλθει. Αντιθέτως, παραμένει καλά κρυμμένη σε όλες τις γωνίες της χώρας μας και μας περιμένει να την ανακαλύψουμε!

ταξιδιωτικά βιβλία

Μιλτιάδης Τσαπόγας – Ιππότες στον Μοριά – Εκδόσεις Δαιδάλεος

Για την επόμενή μας πρόταση δεν θα απομακρυνθούμε πολύ από τη μεγαλοπρεπή ιπποτική ατμόσφαιρα. Τρίτο κατά σειρά στα ταξιδιωτικά βιβλία που θα σας μαγέψουν είναι οι «Ιππότες στον Μοριά» από τις Εκδόσεις Δαιδάλεος. Ο συγγραφέας Μιλτιάδης Τσαπόγας, γνωστός για τις ταξιδιωτικές του ανησυχίες, μας παραδίδει μια εκτενέστατη έρευνα, αφιερωμένη στα κάστρα της Πελοποννήσου.

Ένα έργο που απευθύνεται σε όσους και όσες θέλουν να γνωρίσουν την Πελοπόννησο και την ιστορία της κατά την περίοδο του Βυζαντίου, της Λατινοκρατίας και της Οθωμανικής κυριαρχίας, όχι όμως από την πεπατημένη οδό. Όχι, όμως, μονο για αυτούς! Πρόκειται για μια έρευνα ικανή να γοητεύσει όσους και όσες πραγματικά θέλουν να ακολουθήσουν ένα σκοτεινό μονοπάτι της ιστορίας, κοσμημένο με την λογοτεχνική χροιά του συγγραφέα, καθώς και τα φωτογραφικά τεκμήρια, μοναδικά δοσμένα, από έναν από τους καλύτερους περιηγητές του είδους. Δεν αποτελεί ένα ακόμη οδοιπορικό της Πελοποννήσου, αλλά ένα μοναδικό στο είδος του σύγγραμμα για την κρυφή ιστορία των ιπποτών και των κάστρων. Θα μας συνεπάρουν ιστορίες όπως εκείνη του κάστρου του Μυστρά, της Ακροκορίνθου, της Άρλας και άλλα μεσαιωνικά κάστρα και εκκλησίες της εποχής των ιπποτών. Από την πλευρά μας δεν έχουμε παρά να αφεθούμε στην πνοή μιας αλλοτινής, παραμυθένιας εποχής.

Χριστίνα Αντωνιάδου – Η Jacaranda ανθίζει πάντα την άνοιξη – Εκδόσεις Πηγή

Ένα ακόμα από τα, ιδανικά για το καλοκαίρι σας, ταξιδιωτικά βιβλία των Εκδόσεων Πηγή είναι το «Η Jacaranda Ανθίζει Πάντα την Άνοιξη», γραμμένο από την πολυταξιδεμένη Χριστίνα Αντωνιάδου. Η συγγραφέας θα σας γνωρίσει μέσα από τα προσωπικά της βιώματα την μητρόπολη του Γιοχάνεσμπουργκ και θα σας ψυχαγωγήσει με τις περιπέτειές της.

Έθιμα, ρυθμοί ζωής, συνήθειες, νοοτροπία των μόνιμων κατοίκων, νόμοι, πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, δοσμένα με την λογοτεχνικότητα που τους αναλογούν. Ένας ταξιδιωτικός οδηγός βγαλμένος από την ζωή και την σύγχρονη πραγματικότητα μιας γυναίκας που ερωτεύτηκε την Νότια Αφρική και τη βίωσε ως πατρίδα της. Έχοντας στο ταξιδιωτικό της σακίδιο την εμπειρία διάφορων χωρών, όπως η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία η αφηγήτριά μας μαγεύεται από τον τόσο ξεχωριστό προορισμό, της εντελώς διαφορετικής για την ίδια ηπείρου και μας τον περιγράφει γλαφυρά, με αμείωτο ενδιαφέρον. Πώς μια ελληνίδα βιώνει το αχανές Γιοχάνεσμπουργκ; Θα καταφέρει να ενσωματωθεί στο νέο, εκ πρώτης όψεως αφιλόξενο κοινωνικό σύνολο; Ένα βιβλίο για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στην περιπέτεια, να εντρυφήσουν σε μια νέα κουλτούρα και να λάβουν ένα σημαντικό ηθικό δίδαγμα.

Ηλίας Βροχίδης – Ταξιδεύω άρα υπάρχω – Εκδόσεις iWrite

Συνεχίζουμε την περιήγηση μας στην ήπειρο της Αφρικής με το «Ταξιδεύω άρα Υπάρχω»! Ωστόσο, αυτό το έργο δεν πρόκειται για έναν απλό ταξιδιωτικό οδηγό, αλλά μια γνήσια περιπέτεια από τον δεινό οδοιπόρο και ιστιοπλόο Ηλία Βροχίδη.

Ο συγγραφέας μας ομολογούμε πως ξάφνιασε ακόμη και εμάς με την τρελή ιστορία του! Λογικό κι επόμενο, αφού με μοναδική παρέα την Χριστίνα Πεφάνη και την μικρού κυβισμού μοτοσικλέτα τους έκανε τον γύρο ολόκληρης της ηπείρου της Αφρικής σε μόλις τρία χρόνια! Ακόμη και όταν η Χριστίνα γύρισε αεροπορικώς στην Ελλάδα ο Ηλίας συνέχισε μόνος του το ταξίδι στην Νότια και Ανατολική Αφρική, καθώς και την Μέση Ανατολή. Μάλιστα δεν δίστασε να πιάσει δουλειά για έξι μήνες στο Κονγκό, ώστε να μπορέσει να συμπληρώσει τα έξοδα του οδοιπορικού του. Αναποδιές, περιπέτειες, κάποιες νύχτες στην φυλακή και άλλες σε βίλες με πισίνα συνθέτουν ένα πολυτάραχο ταξίδι. Ο συγγραφέας μας επέστρεψε στην Ελλάδα το 2016, έχοντας επισκεφτεί 39 χώρες και αφού κατάφερε να καλύψει 96.000 χιλιόμετρα πάνω σε μια μικρή μοτοσυκλέτα. Μια περιπέτεια εκτός ορίων, όπως δεν την έχετε ζήσει ξανά, αποτυπωμένη σε ένα από τα καλύτερα ταξιδιωτικά βιβλία που μπορείτε να βρείτε!

ταξιδιωτικά βιβλία

Ηλίας Κοντοζαμάνης – Κωνσταντινούπολη – Εκδόσεις iWrite

Ένα από τα ταξιδιωτικά βιβλία τα οποία δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την λίστα μας είναι το «Κωνσταντινούπολη» του Ηλία Κοντοζαμάνη, από τις Εκδόσεις iWrite. Ο συγγραφέας και δικηγόρος μας παραδίδει μια ανεπανάληπτη αφήγηση για την περιήγησή του σε δρόμους, όπου οι σκιές του ελληνικού παρελθόντος της Πόλης είναι ακόμη ζωντανές.

Η Κωνσταντινούπολη υπήρξε και είναι ακόμη πόλος έλξης λαών, πολιτισμών, κοιτίδα των μεγαλύτερων ιστορικών και πολιτιστικών γεγονότων του ευρασιατικού χώρου επί χιλιετίες. Όπως αναφέρει και στον πρόλογο του έργου ο Θωμάς Κοροβίνης: «με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας θέλει να μας παρασύρει σ’ ένα ταξίδι συναρπαστικό, μαγικό, μαυλιστικό, στη λαμπρή Κωνσταντίνου Πόλη, την Πόλη πασών των πόλεων κεφαλή». Θα ταξιδέψουμε στην ιστορία της Αγίας Σοφιάς και τους γύρω οικισμούς και θα δούμε τα βιώματα του συγγραφέα να ανασυντίθενται. Στις σελίδες του βιβλίου γινόμαστε συμπαραστάτες του συγγραφέα σε ένα ιστορικό οδοιπορικό στα πιο γνωστά, αλλά και στα πιο κρυφά σοκάκια της πόλης, θα περιηγηθούμε σε διάφορες τοποθεσίες και θα θαυμάσουμε την ιστορία τους, η οποία αριστοτεχνικά συνυφαίνεται με το σήμερα και συναρπάζει.

Ιωάννης Μπαζιώτης – Ένας Έλληνας στην Ανταρκτική, 80 Ημέρες – Εκδόσεις iWrite

Συνεχίζουμε την αναζήτηση μας για εκλεκτά ταξιδιωτικά βιβλία με κάτι… ξεχωριστό! Στο «Ένας Έλληνας στην Ανταρκτική, 80 Ημέρες», ο Ιωάννης Μπαζιώτης PhD θα μας ταξιδέψει όχι μόνο σε άλλη ήπειρο, αλλά και σε άλλον πλανήτη!

Ένα έργο που ακροβατεί μεταξύ λογοτεχνίας και επιστήμης, σε περίπτωση που θέλετε να μεταφερθείτε στα ενδόμυχα μιας αποστολής της NASA! Ο συγγραφέας στο παρόν βιβλίο μας αφηγείται τις περιπέτειες και την καθημερινότητά του στην Ανταρκτική, όπου βρέθηκε ως απεσταλμένος του προγράμματος Antarctic Search for Meteorites (ANSMET). Ο πρώτος Έλληνας στην ιστορία της μοναδικής Αποστολής αναζήτησης και ανάκτησης μετεωριτών της Εθνικής Υπηρεσίας Διαστήματος της Αμερικής, σε ένα από τα πιο αφιλόξενα σημεία της γης. O Ιωάννης Μπαζιώτης εκπλήρωσε το παιδικό του όνειρο και έμαθε περισσότερα από όσα περίμενε για το σύμπαν και κυρίως για τον εαυτό του. Ένα μοναδικό στο είδος του οδοιπορικό που διδάσκει με τον πιο λογοτεχνικό τρόπο. Ένα ταξίδι στα άδυτα του σύμπαντος και την ανθρώπινης ψυχής, που δεν μπορεί να λείπει από την βιβλιοθήκη που αγαπά το ταξίδι και την γνώση. Δηλαδή, μεταξύ μας, από καμία!

Αντιγόνη Γκούρα – Κάποτε στο Μαρόκο – Εκδόσεις Πηγή

Η τελευταία βιβλιοπρότασή μας ξεφεύγει λίγο από τις υπόλοιπες, καθώς δε θα σας ωθήσει μόνο σε μια αναζήτηση υπέροχων τοπίων, αλλά, ενδεχομένως, και σε εκείνη του ίδιου σας του εαυτού. Πρόκειται για το «Κάποτε στο Μαρόκο» της Αντιγόνης Γκούρα. Ένα ταξιδιωτικό μυθιστόρημα, στο οποίο τέσσερις ταξιδιώτες βιώνουν τη δύναμη της διαφορετικότητας μέσα από την περιπλάνηση στην αχανή Σαχάρα.

Μέσα από αυτό το έργο θα γνωρίσουμε τέσσερις χαρακτήρες με πολύ διαφορετική ιστορία και βιώματα. Η Εκάβη, η Ιφιγένεια, ο Μάνος και ο Κωνσταντίνος είναι πολύ διαφορετικοί χαρακτήρες. Ωστόσο, έρχονται αντιμέτωποι με τους δαίμονές τους όταν τυχαία βρεθούν μαζί σε ένα ταξίδι με φόντο τα στενά του Γιβραλτάρ. Η δύσβατη έρημος θα καταφέρει να ενώσει την ετερόκλιτη παρέα ή θα την σκορπίσει σαν κόκκους άμμου σε διαφορετικές κατευθύνσεις; Οι ψυχολογικές διακυμάνσεις, οι διαφορετικές δυναμικές των χαρακτήρων και η ανάγκη για επιβίωση καθορίζουν την μοίρα των πρωταγωνιστών. Ένα ταξίδι στο σαγηνευτικό Μαρόκο και στις ψυχές των ηρώων. Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα για την ανθρώπινη φύση, ένα ταξιδιωτικό ψυχογράφημα που θα μας συναρπάσει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *