Κριτικές

Ένα σύγχρονο παραμύθι για ενηλίκους, με περιπέτεια, χιούμορ και μαγεία.

anya-to-kalesma-ths-akths-fantastikh-logotexnia

Λοιπόν, σήμερα έχω μία πολύ διαφορετική πρόταση για τους αναγνώστες μου!

Ένα από τα καλύτερα -αν όχι το καλύτερο- παραμύθια για μεγάλους που διάβασα ποτέ! Το βιβλίο του Γιώργου Χατζηκυριάκου με τίτλο Άνυα, Το κάλεσμα της ακτής είναι μακράν η πιο διασκεδαστική και συναρπαστική καλοκαιρινή ιστορία που έχετε διαβάσει.

Η ιστορία έχει ως εξής:

Ο Ορφέας «λιώνει» για ακόμη μία χρονιά στη ζέστη και τα τσιμέντα της Αθήνας αναπολώντας διαρκώς τις παλαιότερες διακοπές που έκανε με τους γονείς του, όσο εκείνοι ήταν ακόμη μαζί. Από τότε όμως που ο πατέρας του έφυγε τίποτα δεν του δίνει χαρά. Έχουν χρόνια να μιλήσουν, όμως ο Ορφέας κρατά ακόμη στην καρδιά του τις εικόνες από εκείνο το μαγικά παραμυθένιο μέρος που περιέγραφε στα γράμματα ο πατέρας του, την ΆΝΥΑ.

«Τα αληθινά μέρη δεν υπάρχουν στους χάρτες»

Και εκεί που ο μικρός νόμιζε πως ούτε φέτος θα περάσει ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι ένας τρελός Ιρλανδός, που οδηγεί ένα αμάξι με καπέλο, έρχεται και τον παίρνει μακριά απ’ τα καυσαέρια και τον πηγαίνει -ύστερα από πολλές περιπέτειες- στην Άνυα και τον πατέρα του. Στην Άνυα, που τα βράδια τα παιδιά ψάχνουν UFO, τα δειλινά γοργόνες κολυμπούν στον κόλπο του Βασιλιά Ψαρά, που κάθε κάτοικος έχει ένα ζώο-τοτέμ τατουάζ για να τον προστατεύει απ’ το κακό. Στην Άνυα, που τις νύχτες με πανσέληνο απαγορεύεται να απομακρυνθείς από την παραλία, που όλα επιτρέπονται εκτός απ’ το να πλησιάσεις το Απαγορευμένο Βουνό. Στην Άνυα, όπου οι έφηβοι μπορούν να ερωτευτούν με ξωτικά…

Για το συγγραφέα:

Ειλικρινά μου έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Αρχικά να πω ότι δεν τον ήξερα και δεν έχω διαβάσει κάποιο βιβλίο του, παρ’ όλο που έχει γράψει αρκετά, και ενώ πίστευα πως το βιβλίο δεν συμπίπτει με τα δικά μου αναγνωστικά γούστα λίγες σελίδες αρκούσαν για να με διαψεύσουν.

Ο λόγος του έχει μία πάρα πολύ όμορφη ροή, που ακόμα κι όταν αναφέρεται σε απλά πράγματα που δεν έχουν σημασία, ο αναγνώστης διαβάζει με μεγάλο ενδιαφέρον και έγνοια για τη συνέχεια.

Ένα από τα πράγματα που αγάπησα περισσότερο είναι το γεγονός πως ο σύγχρονος κόσμος και ο μυθικός γίνονται ένα. Η σύγχρονη ροκ μουσική, η τεχνολογία, η Ελλάδα του σήμερα, εναλλάσσονται με μαγικά τοπία, πόλεις φτιαγμένες από καράβια, μυθικά πλάσματα και κάνουν τον αναγνώστη να ζει τις σελίδες σε αυτό το παραμύθι του σήμερα.

Ομολογώ πως δεν έχω διαβάσει ξανά κάτι παρόμοιο κι αυτό έκανε το βιβλίο ακόμη πιο ενδιαφέρον. Αυτό το είδος στο οποίο γράφει ο Γιώργος Χατζηκυριάκος, το οποίο εγώ θα ονομάσω σύγχρονο παραμύθι για ενηλίκους, δίνει κάτι πολύ φρέσκο και νέο στην νεοελληνική λογοτεχνία. Η περιπέτεια, το χιούμορ, η μαγεία, όλα με κέρδισαν και μου κέντρισαν το ενδιαφέρον τόσο, ώστε να αναζητήσω και άλλα βιβλία του συγγραφέα.

Κι όσο για τις περιπέτειες του Ορφέα στην Άνυα, αυτές θα συνεχιστούν στο επόμενο βιβλίο, μιας και ο μικρός μας φίλος δημιούργησε ένα χαμό στις τελευταίες σελίδες του έργου.

«Ορκίζομαι να έχω πάντα καλοκαίρι στην καρδιά μου, ακόμη κι όταν έρθει να με βρει ο πιο βαρύς χειμώνας.»

-Γιώργος Χατζηκυριάκος

Ανυπομονώ για τη συνέχεια!

ΠΗΓΗ booksharbor.wordpress.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΝΥΑ, ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ