Άρθρα - απόψεις

ΑΝΥΑ | ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ του Γιώργου Χατζηκυριάκου

anya-to-kalesma-ths-akths-fantastikh-logotexnia

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

“Τα ομορφότερα μέρη δεν υπάρχουν στους χάρτες και στους τουριστικούς οδηγούς, μα παραμένουν κρυφά μέχρι να καταφέρεις να τα εντοπίσεις”.

Κατά κάποιο τρόπο νιώθω πως αυτό το βιβλίο έπρεπε να έρθει στα χέρια μου. Έχει το όνομα ενός μαγαζιού που έχω πάει κάμποσες φορές, έχει το μισό όνομα του χωριού μου, και έχει και τους Metallica! Η μια έκπληξη μετά την άλλη!

Το εξώφυλλο απόλυτα καλοκαιρινό και το οπισθόφυλλο με κέρδισε απλά με το “χιουμοριστική περιπέτεια”. Έκοψα τα φρουτάκια μου, αλείφτηκα με το αντικουνουπικό, μπαλκονάκι και ξεκίνησα την ανάγνωση γεμάτη περιέργεια. Πριν το καταλάβω έφτασα τις 100 πρώτες σελίδες! Ήρθα κοντά στον Ορφέα, έγινα φίλη του. Αυτός ζούσε τον καύσωνα της Αθήνας, εγώ της Θεσσαλονίκης. Βέβαια, ο έφηβος πρωταγωνιστής είχε και το φροντιστήριο και την μητέρα του που έχει εμμονή για το πως πάει στο σχολείο και που πάει για γάμο με έναν ανυπόφορο άνθρωπο (μα Τσικουλάτα στο τέρμα στα ηχεία;;;), και όλα αυτά χωρίς παρέα για να ξεδίνει και χωρίς να φαίνονται διακοπές στον ορίζοντα.
Μέχρι που όλα θα αλλάξουν. Θα έρθει ο Τρελός Ιρλανδός ο Άντι μαζί με το τρελό αμάξι του, που δεν είναι ακριβώς αμάξι, και θα τον πάνε αλλού! Στην Άνυα. Στο μέρος που ζει πλέον ο πατέρας του, και που με τα γράμματά του έκανε τον γιο του, να θέλει να πάει κι αυτός εκεί.
Η διαδρομή δεν είναι εύκολη, αλλά ο προορισμός θα τον ανταμείψει.
Αυτό είναι το πρώτο μέρος του βιβλίου που διαβάστηκε χωρίς να το συνειδητοποιήσω και επειδή κατάλαβα απόλυτα τον Ορφέα, έγινε φίλος μου.

Στο δεύτερο μέρος γνωρίζουμε αυτό το μαγικό μέρος. Την Άνυα. Μια παραλία που έχει πάντα καλοκαίρι, ο Ορφέας που είναι πια κοντά στον πατέρα του, θα γνωρίσει τους μελλοντικούς του φίλους με τους οποίους θα ζήσει ωραίες και όχι τόσο ωραίες περιπέτειες, θα γνωρίσει τον έρωτα. Θα δει γοργόνες να είναι μαζί με ξωτικά, θα δει μια πόλη από καράβια να είναι χτισμένη σε βουνό, θα αποκτήσει το πρώτο του τατουάζ που δε θα είναι απλό τατουάζ. Θα γνωρίσει πλάσματα κακά και θα μπει σε μια δοκιμασία που θα φέρει τα πάνω κάτω στην όμορφη Άνυα. Κι αυτό ακριβώς ζούμε στο τρίτο μέρος. Αυτή τη δοκιμασία, γεμάτη δράση, που μου έφερε τόση αγωνία καθώς διάβαζα. Και έφτασα στο τέλος. Και τώρα, απλά θέλω τη συνέχεια.

Ένα στοιχείο του βιβλίου που μου άρεσε πολύ, είναι ότι μας περνάει μηνύματα. Να δούμε ότι η απόδραση από την καθημερινότητα κάνει καλό όταν είναι εφικτή, αρκεί να βρούμε τη δύναμη να κάνουμε αυτό το βήμα, ότι η ευτυχία δεν κρύβεται στα μεγάλα πράγματα. Να μάθουμε να μη κρίνουμε τον άλλον από το πως φαίνεται εξωτερικά και ότι με το bullying δεν κερδίζεις τίποτα. Τη δύναμη της φιλίας.
Ο συγγραφέας με μια γραφή που με κέρδισε από την αρχή, με ατμόσφαιρα καλοκαιρινή, με αφήγηση που ρέει, με περιγραφές που με έκανε να βρεθώ κι εγώ σε αυτή τη μαγική παραλία. Λάτρεψα τους Άντι και Ρόβερ.

 

Ήθελα κάτι το διαφορετικό από τα βιβλία που διαβάζω συνήθως και η Άνυα τα κατάφερε. Ένα βιβλίο που προτείνω και όχι μόνο σε εφήβους. Όσοι θέλετε να ξεσκάσετε, αφήστε τον Άντι να σας μεταφέρει στην Άνυα… Απλά κρατηθείτε γερά!

ΠΗΓΗ biblioexartisi.blogspot.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΝΥΑ|ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ