Άρθρα - απόψεις

Αυτό που μου ‘μαθες εσύ! Ένα βιβλίο για την πατρική αγάπη και τα μικρά , καθημερινά θαύματα.

auta

ΓΡΑΦΕΙ Η ΣΤΕΛΙΝΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ

«Αυτό που μου μαθες εσύ» τιτλοφορείται το μυθιστόρημα της Δάφνης Μπερμπέρη-Κρυστάλλη, κι αυτό που μαθαίνει ή μάλλον εκπλήσσει τον αναγνώστη είναι πως ο κεντρικός ήρωας της είναι ένας πατέρας. Η πατρική αγάπη, η αγάπη σε όλες της τις εκφάνσεις διαπερνά τις σελίδες του βιβλίου (πρότυπες εκδόσεις Πηγή) και όπως η ίδια η συγγραφέας λέει «είναι ένα βιβλίο γεμάτο συναισθήματα»:

« Η αλήθεια είναι πως, ναι, συνήθως οι μητέρες είναι εκείνες που αναλαμβάνουν τον ρόλο να στηρίζουν τα παιδιά τους σε ό,τι χρειαστεί, από τα πιο μικρά θέματα έως τα πλέον σημαντικά. Είναι απόλυτα εύλογο να γίνεται αυτό. Στο βιβλίο μου, αντιθέτως, ο πατέρας είναι εκείνος που στηρίζει την κόρη του στις δύσκολες στιγμές που περνάει, αλλά και γενικότερα. Ο ρόλος του δεν είναι καθόλου επικουρικός. Ίσα ίσα, είναι το σημαντικότερο πρόσωπο στη ζωή της Δανάης. Η επιλογή ενός άντρα ως βασικού ήρωα ήταν σκόπιμη από μέρους μου. Ήθελα με αυτόν τον τρόπο να τονίσω ότι στη ζωή ενός παιδιού, σε ό,τι αντιμετωπίζει, μπορεί να συνεισφέρει κατά πολύ και ο πατέρας. Επιβάλλεται να συνεισφέρει κι έχει τεράστια σημασία να υπάρχει ουσιαστικά στη ζωή του παιδιού, να το στηρίζει και κυρίως να το αγαπά. Υπάρχουν πράγματι πατεράδες που ξαγρυπνούν στο προσκεφάλι των παιδιών τους, τα φροντίζουν και στηρίζουν με κάθε δυνατό τρόπο την οικογένειά τους. Η επιλογή μιας μητέρας θα ήταν κάτι αναμενόμενο. Η επιλογή του Έκτορα, πέρα από το γεγονός ότι εξυπηρετεί την υπόθεση, αποτελεί κι έναν φόρο τιμής σε όλους εκείνους του πατεράδες που στήριξαν και στηρίζουν τα παιδιά τους με κάθε δυνατό τρόπο».

Ο Έκτορας και η Αλεξάνδρα

Η ζωή των ανθρώπων είναι γεμάτη μικρά ή μεγαλύτερα καθημερινά θαύματα. Κάποιοι τα ονομάζουν συμπτώσεις, λέει η Δάφνη και εξηγεί: «Κάθε ζευγάρι, κάθε οικογένεια αντιμετωπίζει καθημερινά μικρά ή μεγάλα προβλήματα. Το ζητούμενο είναι να μπορούν αυτά τα προβλήματα να ξεπερνιούνται. Θεωρώ ότι μέσα από κάποιες αναποδιές μαθαίνουμε να εκτιμούμε κάποια πράγματα και να δίνουμε περισσότερη αξία στην ίδια τη ζωή. Το ίδιο συμβαίνει και μέσα από την εναλλαγή συναισθημάτων. Παύει η ζωή να είναι μονότονη».

Η υπόθεση:
Ο Έκτορας συναντάει την Αλεξάνδρα ένα βροχερό φθινοπωρινό πρωινό και την ερωτεύεται με την πρώτη ματιά. Ο έρωτάς τους είναι αμοιβαίος και τα όνειρα για μια κοινή ζωή πολλά. Κι εκεί που όλα δείχνουν ότι ένα μωρό θα σφραγίσει την ευτυχία τους, η μοίρα σαν ζηλιάρα ερωμένη θα στήσει τα δίχτυα της και θα τους παγιδεύσει. Θα μπορέσουν άραγε να γλιτώσουν από τα σχέδιά της; Θα καταφέρουν να σταθούν απέναντί της και να την αντιμετωπίσουν; Τι είναι εκείνο που θα ωθήσει τον Έκτορα να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για το “αύριο”;
Η ιστορία ενός πατέρα που παρά τις αντιξοότητες δεν το βάζει κάτω και μαθαίνει μέσα από το πρόβλημα υγείας της κόρης του ότι η ζωή είναι πολύτιμη και αξίζει ο καθένας να παλεύει γι’ αυτήν ακόμα κι αν νιώθει ότι όλα συνηγορούν προς το αντίθετο.
Η Δάφνη Μπερμπέρη Κρυστάλλη, γεννήθηκε στις Σέρρες, μεγάλωσε όμως στην Καβάλα όπου ζει μέχρι σήμερα με την οικογένειά της. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Αυτή την περίοδο επιμελείται το δεύτερο μυθιστόρημά της και ξεκινά τη διαδικασία για τη συγγραφή ενός τρίτου.

ΠΗΓΗ thinkfree.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΜΑΘΕΣ ΕΣΥ