Συνεντεύξεις

Γ. Κουντουράκης: Αστυνομικό μυστήριο σε “σκηνικό”… Κατάρας

Συνέντευξη – Γιώργος Κουντουράκης

Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, θα γνωρίσουμε τον κ. Γιώργο Κουντουράκη, συγγραφέα του βιβλίου «1352μ. Έγκλημα στην Κατάρα» που κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.

Καλησπέρα, κ. Κουντουράκη, σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μας διαθέτετε.

Γ.Κ. Καλησπέρα. Κι εγώ σας ευχαριστώ για την e-φιλοξενία.

Το «1352μ. Έγκλημα στην Κατάρα» είναι το πρώτο σας βιβλίο. Ήταν εύκολη η απόφαση να καταγράψετε τις σκέψεις σας; Στην πράξη, η διαδικασία συγγραφής του βιβλίου αποδείχτηκε πιο εύκολη ή πιο δύσκολη απ’ ό,τι φανταζόσασταν;

Γ.Κ. Η διαδικασία συγγραφής αποδείχτηκε στην πράξη πιο εύκολη απ’ ό,τι περίμενα, όμως πρέπει να υπογραμμίσω ότι είχα ήδη καταγράψει επιγραμματικά τις σκέψεις μου και την πλοκή, αφού τα επεξεργάστηκα στο μυαλό μου κατά τη διάρκεια προπονήσεων τρεξίματος. Η δημιουργία κι η ανάλυση της πλοκής, δηλαδή, προέκυψε μετά από πολλά δρομικά χιλιόμετρα, ενώ όταν συνειδητοποίησα ότι είχα κάτι ολοκληρωμένο, το κατέγραψα για να μην το ξεχάσω. Έτσι, αρκετά πριν αρχίσω την ανάπτυξη του έργου, είχα αριθμημένες τις σκηνές του με μια μικρή περιγραφή μιας παραγράφου.

Αυτό που αποδείχτηκε πιο δύσκολο απ’ ό,τι φανταζόμουν ήταν οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στο κείμενο, αφού είχα λάβει τα σχόλια των πρώτων αναγνωστών, καθώς κι η αναζήτηση εκδοτικής στέγης.

Όταν ξεκινήσατε να γράφετε, υπήρχε στο μυαλό σας ολόκληρη η ιστορία ή ήρθαν όλα σταδιακά στην πορεία; Υπήρξε κάποιο συμβάν του οποίου γίνατε μάρτυρας που δημιούργησε μέσα σας τα πρόσωπα και την πλοκή ή απλά ήρθαν στο μυαλό σας χωρίς κάποιο ερέθισμα;

Γ.Κ. Όπως είπα και παραπάνω, όλη η ιστορία ήταν ήδη καταγεγραμμένη από πριν. Βέβαια, κατά τη συγγραφή άλλαξα ορισμένα πράγματα, ακόμα και στην ουσία της πλοκής, γιατί στην πράξη είδα ότι με εξυπηρετούσε κάτι διαφορετικό ή γιατί στην πορεία σκέφτηκα κάτι που μου φάνηκε καλύτερo.

Tο έργο δεν φωτογραφίζει κάποιο συμβάν ή πρόσωπο που ξέρω, είναι αποτέλεσμα έμπνευσης που καλλιεργήθηκε κατά τη διάρκεια πολλών μοναχικών tempo ή long runs, όπου είχα την ανάγκη ν’ απασχολώ το μυαλό μου κι έτσι σκέφτηκα να πλάσω ένα δικό μου σενάριο μυστηρίου.

Πώς επιλέξατε την Κατάρα ως σκηνικό μεγάλου τμήματος της πλοκής του βιβλίου;

Γ.Κ. Η Κατάρα νομίζω ότι ταιριάζει ως πεδίο δράσης μιας αστυνομικής ιστορίας, αφού το ίδιο το όνομά της παραπέμπει σε μυστήριο, ενώ κι όσοι την έχουν διασχίσει, ειδικά τον χειμώνα, έχουν δεινοπαθήσει απ’ τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Προσωπικά, οι ελάχιστες φορές που έχω βρεθεί στην ορεινή διάβαση της Κατάρας ήταν αρκετές για να μου μείνει χαραγμένο στη μνήμη το επιβλητικό τοπίο με την έντονη αίσθηση της κυριαρχίας της φύσης. Έτσι, ήταν επόμενο να προσπαθήσω να πλάσω ένα έγκλημα που υποτίθεται πως διαδραματίζεται στην ιστορική, πλέον, διαδρομή αυτή.

Υπάρχει περίπτωση να δούμε τον «Αρχιεπίσκοπο» σε άλλο βιβλίο ή έχει επιτελέσει το έργο του και τελείωσε ο ρόλος του;

Γ.Κ. Σίγουρα θα τον ξαναδείτε αφού πρωταγωνιστεί και στο δεύτερο έργο μου, όπου έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της πλοκής και στη φάση αυτή κάνω τοπικές παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωσή του, αξιοποιώντας και τις κριτικές απ’ το πρώτο. Είναι κι αυτό μικρό στον όγκο, έχει γρήγορη πλοκή, ενώ διαδραματίζεται και πάλι στην ελληνική επαρχία και στη φύση (διαδρομή ράφτινγκ στον Λούσιο ποταμό). Μόλις τελειώσω με τις διορθωτικές κινήσεις, θα ξεκινήσω και τις ενέργειες προς την κατεύθυνση της έκδοσης.

Υπάρχει στο μυαλό σας η σκέψη της συγγραφής νέου μυθιστορήματος ή δεν θέλετε να ασχοληθείτε ξανά με τη συγγραφή βιβλίων;

Γ.Κ. Δεν έχω σκοπό να σταματήσω εδώ. Όπως ήδη σας ανέφερα, έχω ολοκληρωμένο και δεύτερο βιβλίο που σύντομα θα προωθηθεί για έκδοση. Επίσης, έχω καταγράψει αναλυτικά και την πλοκή για ένα τρίτο έργο, αλλά ακόμη δεν έχω βρει χρόνο να το αναπτύξω.

Η λογοτεχνία τι θέση έχει στη ζωή σας; Περνάτε ώρες διαβάζοντας βιβλία; Ποιο είδος είναι το αγαπημένο σας, αυτό που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε;

Γ.Κ. Λογοτεχνικά βιβλία διάβαζα πάντα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ήμουν και βιβλιοφάγος. Τα τελευταία 3 χρόνια όμως, λόγω και της ενασχόλησής μου με τη συγγραφή, διαβάζω πλέον αρκετά βιβλία, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν στην αστυνομική λογοτεχνία / έγκλημα και μυστήριο. Οι ώρες που αφιερώνω στην ανάγνωση, αν και αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν, δεν είναι στα επίπεδα που θα ήθελα, αφού η καθημερινότητά μου (εργασία, οικογένεια) έχει πολλές απαιτήσεις.

Μπορείτε να μας προτείνετε ένα βιβλίο ή έναν συγγραφέα που αγαπήσατε στα παιδικά ή εφηβικά σας χρόνια καθώς και στην ενήλικη ζωή σας;

Γ.Κ. Ο αγαπημένος μου συγγραφέας ως παιδί ήταν ο Ιούλιος Βερν και τα έργα του «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» και «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες». Ως ενήλικας είμαι λάτρης των έργων της Αγκάθα Κρίστι, χωρίς να μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο από αυτά ως καλύτερο.

Κλείνοντας, και αφού σας ευχαριστήσω για την ειλικρίνειά σας, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

Γ.Κ. Θα ήθελα να τους προτρέψω να συνεχίσουν να ενημερώνονται για την επιλογή ενός βιβλίου από ανθρώπους με μεράκι κι αγάπη για το βιβλίο π.χ. σε ιστοχώρους όπως ο δικός σας, από το εξειδικευμένο προσωπικό ενός βιβλιοπωλείου, που κάνει μόνο αυτό (όχι δηλαδή κάπου που μεταξύ άλλων πωλούνται και βιβλία), από ομάδες βιβλιόφιλων, από διασταύρωση προτάσεων και κριτικών. Ο λόγος δεν είναι μόνο για να έχουν μια ευκαιρία παραπάνω τα έργα μη δημοφιλών συγγραφέων, αλλά και για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να πέσει στα χέρια τους κάτι που δεν θα τους αρέσει. Προσωπικά, τα μεγαλύτερα στραπάτσα ως αναγνώστης τα έχω «φάει» από υποτιθέμενα best sellers από προωθητικές ενέργειες μεγάλων αλυσίδων κι από πληρωμένες διαφημίσεις.

Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

ΠΗΓΗ: ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 1352 μ. ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΑ