Συνεντεύξεις

Μ. Παγώνης: ”Η συγγραφή είναι η τέχνη που επέλεξα και αγάπησα”.

pionia2

1.Κε ΠΑΓΩΝΗ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε, για να γνωρίσουμε το καινούργιο σας βιβλίο, “ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΠΙΟΝΙΑ”. Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας, πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε?

Το βιβλίο Ανθρώπινα Πιόνια αποτελεί ένα κοινωνικό μυθιστόρημα στο οποίο εξελίσσονται δύο ιστορίες σε παράλληλη δράση με δύο πρωταγωνιστές, τον Ερμή και την Αριάνα. Οι δυο τους, ακόμη φοιτητές, προσπαθούν παράλληλα με τις σπουδές να τα βγάλουν πέρα με τη ζωή και να πάρουν τις σωστές αποφάσεις ώστε να βρουν το δρόμο τους. Όλα ανατρέπονται όταν ανώνυμα μηνύματα αρχίζουν να τους τρομοκρατούν και να τους βάζουν σε σκέψεις για γεγονότα του παρελθόντος, κυρίως σχετικά με το δυστύχημα που σκότωσε τη μητέρα της Αριάνας. Το βιβλίο το έγραψα το Φθινόπωρο του 2017, το πρώτο προσχέδιο μου πήρε τρεις μήνες και έκτοτε με διορθώσεις, «κόψιμο-ράψιμο», μετά από άλλα τέσσερα προσχέδια, έφτασα στο σημείο που πίστευα πως έχει τελειώσει και ήμουν ικανοποιημένος στις αρχές του 2019.

2.Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο? Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία? 

Το βιβλίο αυτό έχει πολύ «εγώ» μέσα, τόσο στον Ερμή σαν χαρακτήρα, όσο και στην Αριάνα. Εκφράζω επιθυμίες, άγχη, όνειρα και προσπάθειες. Έχω δώσει πολλές σκέψεις μου και στους δύο πρωταγωνιστές και αυτό είναι που το κάνει ιδιαίτερο. Είναι αληθινό, είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου. Αγγίζει τις ερωτικές σχέσεις και τα όνειρα με έναν αρκετά περίεργο τρόπο, ενώ παράλληλα, καθώς το μυστήριο εξελίσσεται και η αγωνία κορυφώνεται, γυρνάς τις σελίδες με ανυπομονησία, τόσο χάρη στην αγωνία του μυστηρίου, αλλά και χάρη στους χαρακτήρες, οι οποίοι πιστεύω πως είναι το πιο δυνατό του στοιχείο. Λατρεύω τα βιβλία με ηχηρούς χαρακτήρες και νομίζω πως το «Ανθρώπινα Πιόνια», είναι σε αυτή τη κατηγορία.


3.Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας?

Δεν μπορώ να πω πως είναι ένα, αλλά πολλά μηνύματα, κυρίως όμως πρόκειται για το μήνυμα που αναγράφεται στην πρώτη σελίδα, στα άτομα που το έχω αφιερώσει. «Στους ονειροπόλους». Εάν θα ήθελα οι αναγνώστες να αποκομίσουν κάποιο μήνυμα, είναι να μη φοβούνται να πάρουν αποφάσεις, να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και όσα εμπόδια κι αν μπαίνουν στο δρόμο τους, να πολεμήσουν για να τα ξεπεράσουν.

4.Με λίγα λόγια πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας?

Το βιβλίο θα το χαρακτήριζα περιπετειώδες. Οι δύο φοιτητές κυνηγούν τα όνειρά τους ενώ η ζωή τους εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Θα το χαρακτήριζα επίσης και αρκετά βιωματικό. Περνάει μηνύματα που έχουν μεταφορική σημασία, επειδή πολλές φορές μπορεί να χρειαζόμαστε κάτι να μας «ταρακουνήσει», να μας «ξυπνήσει». Το βιβλίο είναι αρκετά προσωπικό, γεμάτο όνειρα, περιπέτεια και αγωνία.

5.Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?

Ο τίτλος από την αρχή (φαινόμενο σπάνιο για εμένα μιας και βρίσκω εύκολα τίτλους για τα βιβλία μου) μου διέφευγε. Από το μυαλό μου πέρασαν κι άλλοι τίτλοι με επικρατέστερο το: «Αποσιωπώντας το θόρυβο», αλλά όταν σκέφτηκα το «Ανθρώπινα Πιόνια», κατάλαβα ότι το βρήκα. Ηχηρό, κινούσε το ενδιαφέρον και με αυτόν ξεκίνησε το ταξίδι του βιβλίου από τα χέρια μου και μέσω του εκδοτικού στα δικά σας.

6.Πείτε μας γιατί γράφετε βιβλία και ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου?Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης?

Ο λόγος που γράφω βιβλία είναι επειδή υπάρχουν «κόσμοι» που θέλω να επισκεφθώ, χαρακτήρες που θέλω να συναντήσω και όνειρα που θέλω να κυνηγήσω. Κυρίως διαβάζω και γράφω βιβλία φαντασίας και όταν ξεκίνησα να γράφω στα 14 χρόνια μου, ήταν επειδή ήθελα να πω ιστορίες, να γράψω μάχες, έρωτες και περιπέτειες. Ήθελα να φτιάξω το δικό μου κόσμο, να βιώσουν οι αναγνώστες των βιβλίων μου αυτά που βίωσα κι εγώ ο ίδιος από τα αγαπημέναμου βιβλία. Πάντα ήθελα να λέω ιστορίες και πιστεύω πως τα βιβλία είναι ο καλύτερος αλλά και ο αγαπημένος μου τρόπος. Όμως, κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου είναι για εμένα η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης, είναι η τέχνη που διάλεξα να αγαπήσω και να δώσω το «είναι» μου.

7.Εσείς διαβάζετε? Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία?

Διαβάζω και μάλιστα πολύ. Διάβαζα πολύ από μικρός και συνεχίζω και τώρα. Τα χρήματά μου φεύγουν κυρίως σε βιβλία. Τα αγαπώ όσο τίποτα και πιστεύω πως είναι ένα μοναδικό είδος μαγείας, μια πύλη σε διαφορετικούς κόσμους, ενώ απλά κάθεσαι στο κρεβάτι ή την πολυθρόνα σου. Σε ταξιδεύουν τόσο εύκολα, απλά με λέξεις. Πέρα από τις γνώσεις και τα πνευματικά δώρα που χαρίζουν, αυξάνουν την κρίση, , την ενσυναίσθηση, σε βοηθούν να εμβαθύνεις σε διάφορα θέματα, αλλά κυρίως αυτό που χαρίζουν τα βιβλία είναι συναισθήματα και καλοπέραση. Και σε όσους πιστεύουν πως δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό, όπως είπε μια γνωστή συγγραφέας «σε όσους δεν αρέσει το διάβασμα, δεν έχουν βρει το σωστό βιβλίο».

8.Υπάρχουν αγαπημένα βιβλία στη βιβλιοθήκη σας που δε θα τα δανείζατε σε κανέναν και γιατί?

Η βιβλιοθήκη μου αποτελείται μονάχα από βιβλία τα οποία αγαπώ και αυτό γιατί βιβλία τα οποία δεν με κέρδισαν όσο περίμενα, τα έχω χαρίσει σε φίλους ώστε να βρουν ένα νέο σπίτι σε ανθρώπους που θα τα αγαπήσουν όπως τους αρμόζει. Όπως καταλαβαίνετε, στη βιβλιοθήκη μου έχω βιβλία τα οποία αγαπώ περισσότερο από άλλα και τα σκέφτομαι συνεχώς, όπως είναι η σειρά «The Diviners», απ’ τη συγγραφέα Libba Bray, βιβλία φαντασίας της V.E. Schwab, της Sarah J. Maas, του Brandon Sanderson έως και τα γνωστά Hunger Games της Suzanne Collins, αλλά και βιβλία απλά, καθημερινά χωρίς το στοιχείο της φαντασίας. Όσον αφορά τον δανεισμό, συγγνώμη, αλλά είναι απαγορευτικός για όλα! Τα προσέχω πολύ, δεν μου αρέσει να λείπουν από τα ράφια, θέλω να κοιτάζω τη βιβλιοθήκη μου και από κάθε ράχη βιβλίου να αναδύονται αναμνήσεις. Επίσης περιττό να πω, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν εμπιστεύομαι κανέναν με τα βιβλία μου! Δεν θέλω να χαλάσουν, ούτε και να χαθούν, πράγματα που μου έχουν συμβεί. Νομίζω όλοι οι βιβλιοφάγοι και οι συλλέκτες βιβλίων, καταλαβαίνουν.

9.Μιλήστε μας για εσάς και τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια.

Έχω πολλά βιβλία στον υπολογιστή αλλά και στο μυαλό μου, σειρές φαντασίας που έχω γράψει, άλλες που μόλις ξεκινώ, αλλά και βιβλία που διορθώνω και αποσκοπώ να ακολουθήσουν τα «Ανθρώπινα Πιόνια» και να εκδοθούν κι αυτά. Εάν όλα πάνε καλά, το επόμενο θα είναι με ακόμη περισσότερα όνειρα, περισσότερη αγωνία, περισσότερο έρωτα. Τα «Ανθρώπινα Πιόνια», ήταν μόνο η αρχή. Σας περιμένουν βιβλία με μπόλικη φαντασία , αλλά δεν θα αποκαλύψω περισσότερα! Δεν θα σταματήσω ποτέ να γράφω και πραγματικά ελπίζω κάποια στιγμή να είναι το μόνο πράγμα που θα κάνω. Αγαπώ τη συγγραφή όσο τίποτα. Θα είμαι ξανά κοντά σας με πολλά βιβλία ακόμη!

10.Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο online από την ιστοσελίδα των εκδόσεων Πηγή, αλλά μπορείτε επίσης να το βρείτε (τόσο online, αλλά και δια ζώσης) σε μεγάλα και μικρά ενημερωμένα βιβλιοπωλεία! Εμένα μπορείτε να με βρείτε και στο Facebook και στο Instagram (@michailpag), να περνάμε μαζί χρόνο, να ενημερώνεστε για όλα τα νέα και να μιλάμε μαζί για βιβλία και όσα αυτά μας χαρίζουν! Επιπλέον μέσω του Facebook και του Instagram, μπορείτε να μεταφερθείτε και στην ιστοσελίδα μου για νέα, ενημερώσεις, αλλά και blog posts ανά τους καιρούς!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΠΙΟΝΙΑ

ΠΗΓΗ: BEAUTY DAYS WITH A BOOK