Booknews, Άρθρα - απόψεις

«Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος, από κείνον που εσφαλμένα πιστεύει πως είναι ελεύθερος»

«Η Αφαιρετική Μέθοδος, βαθύ σκούρο μπλε»

Η Αφαιρετική Μέθοδος- βαθύ σκούρο μπλε, είναι ένα μυθιστόρημα που γράφτηκε με γνώμονα τον άνθρωπο. Διάλεξα στοιχεία που θεωρώ δεδομένα και σίγουρα, και μετά, απλώς, τα αφαίρεσα.. Αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει και ο τίτλος του βιβλίου που υπηρετεί στο απόλυτο, το σκοπό και την ιδέα της αρχικής έμπνευσης. Δεν πρόκειται για μια ιστορία που έχει μαθηματικά, πράξεις και ασκήσεις. Πρόκειται για μια βαθιά, ανθρώπινη ερωτική ιστορία. ‘Η Αφαιρετική μέθοδος’ δηλώνει τον τρόπο στη δράση και το ‘Βαθύ σκούρο μπλε’ τον τρόπο στο συναίσθημα. Γιατί σκούρο μπλε? Γιατί αντικατέστησα το ανοιχτό γαλάζιο της θάλασσας με το αφιλόξενο μαύρο-μπλε που έχουν τα βάθη των ωκεανών, και πανικοβλήθηκα. Γιατί συνειδητοποίησα ότι ο πλανήτης μας είναι ντυμένος στα γαλάζια. Γιατί θεώρησα δεδομένο, ότι ο ουρανός τα πρωινά της άνοιξης είναι γαλανός, ότι ο ήχος της βροχής στο τζάμι είναι μεθυστικός και ότι οι τριανταφυλλιές θ’ ανθίσουν και πάλι. Μετά αναρωτήθηκα, κι αν για κάποιο λόγο όλα αυτά, ξαφνικά, έπαυαν να υπάρχουν? Γι΄ αυτό έγραψα, για το αν αιφνίδια έπαυαν να υπάρχουν όλα όσα θεωρούμε δεδομένα. Έγραψα για το τυχαίο γεγονός να γεννηθούμε αυτόν τον αιώνα, για το μέλλον που εμφανίζεται ολοένα και πιο δυσοίωνο, για την ελπίδα να ονειρευόμαστε ότι ο έρωτας μπορεί ν’ αλλάξει την ασχήμια του κόσμου. Για όλα αυτά έγραψα, και για όλα αυτά, συνεχίζω να γράφω. Δυο χρόνια αφού τελείωσα το βιβλίο ήρθε η ίδια η ζωή και επιβεβαίωσε τις φοβίες μου. Ήταν τότε, που οι άνθρωποι άρχισαν να κρύβουν το χαμόγελο τους πίσω από μάσκες.

Οι πρωταγωνιστές στο βιβλίο είναι τρείς και ο καθένας έχει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για τη ζωή. Τους λάτρεψα και τους τρείς. Μαζί τους πορεύτηκα για σχεδόν ένα χρόνο, και παρά το γεγονός ότι ήταν μια δύσβατη και δύσκολη διαδρομή, ευχαρίστως θα την ξανάκανα. Το βιβλίο είναι κοινωνικό, ερωτικό και περιέχει στοιχεία επιστημονικής φαντασίας. Προσπάθησα να ενώσω αυτά τα είδη, ελπίζω να τα κατάφερα.

 

– Η κάστα –

Οι προβολείς στην αίθουσα των αποφάσεων ήταν όλοι αναμμένοι. Στη μέση του δωματίου δέσποζε ένα λευκό μαρμάρινο τραπέζι σε σχήμα οβάλ. Ο ένας τοίχος είχε καλυφθεί για ν’ απεικονίσει με ανάγλυφο σχήμα τη γη, σε μαύρο χρώμα. Το πάτωμα διακοσμούσαν λευκοί γρανίτες με μαύρα κύματα. Γύρω από το τραπέζι της συνεδρίασης υπήρχαν επτά μαύρες βελούδινες καρέκλες. Επτά οι επικεφαλείς της «κάστας», επτά δισεκατομμύρια και ο πληθυσμός της γης.

Μπήκαν μέσα στη φωτισμένη αίθουσα και έκατσαν στις θέσεις τους. Ο γηραιότερος σηκώθηκε και διάβασε: «Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία, η απόφαση βγήκε ομόφωνα και χωρίς ενστάσεις. Η επιτακτική ανάγκη της μείωσης του ανθρώπινου γένους θα επιτευχθεί με νέες μεθόδους. Το πλάνο και η υλοποίηση του σχεδιασμού, συνοψίζεται ως εξής: Σκοπός: Η μείωση πληθυσμών Μέθοδος: Η αφαιρετική, με απότομη παρέμβαση σε βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, σε τρία στάδια, στοχεύοντας στη διατάραξη της ανθρώπινης ισορροπίας και την απουσία οποιασδήποτε μορφής αντίστασης Μέγεθος στατιστικού δείγματος: 0,000000001 %, Διάρκεια δοκιμαστικής περιόδου ανά δείγμα: Δύο εβδομάδες Κόστος απώλειας: Μηδενικό »

Χειροκρότησαν. Πριν αποσυρθούν, ενημερώθηκαν: «Κύριοι, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, οι κυβερνήσεις των χωρών που χρειάζεται να εμπλακούν, δέχτηκαν με προθυμία να συνεργαστούν και να συμβάλλουν σε αυτή την ιδέα»

Πλάτων 437 – 347 π.Χ. «Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος, από κείνον που εσφαλμένα πιστεύει πως είναι ελεύθερος»

 

Δεν ξέρω αν γεννήθηκα για να γράφω ιστορίες, το μόνο που ξέρω είναι πως οι λέξεις, όπως και αριθμοί, έχουν τεράστια σημασία αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα το κρίνει ο συνδετικός κρίκος ή το πρόσημο που μπαίνει αναμεσά τους. Μπορεί να είναι ένα «πλην», μπορεί να είναι ένα «δεν». Η αλήθεια είναι, πως κι εγώ, δεν ήμουν προετοιμασμένη να γίνω συγγραφέας, αλλά έγραψα ένα μυθιστόρημα. Δεν το είχα υπολογίσει, κι όμως οι λέξεις από μόνες τους στοιχήθηκαν στην κορυφογραμμή του μυαλού μου έτσι ώστε να μπορώ να τις διακρίνω όταν ήταν θαμπό ή μισό το φεγγάρι. Και τις νύχτες που είχε πανσέληνο έγγραφα πιο γρήγορα, γιατί δεν ήθελα να με προλάβει η αφεγγιά ή εκείνο το «ίσως».

 

Το παρόν κείμενο υπογράφει η Γεωργία Πετούλη Γλάρου, οικονομολόγος και συγγραφέας του κοινωνικού μυθιστορήματος “Η Αφαιρετική Μέθοδος – Βαθύ Σκούρο Μπλε