Booknews, Συνεντεύξεις

Τα ερωτικά ποιήματα της Ελένης Ισπόγλου

ερωτικά ποιήματα

“Το ταξίδι λοιπόν του έρωτα και της αγάπης”… Ερωτικά Ποιήματα μέσα από Μια Ιστορία Αγάπης της Ελένης Ισπόγλου…

Πόσο όμορφα μπορεί να υμνεί η ποίηση τον έρωτα και την αγάπη. Δύο από τα ομορφότερα συναισθήματα που μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος, δύο δυνάμεις που μας δίνουν ώθηση να πάμε μπροστά, να κάνουμε πράγματα που ίσως ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι είμαστε ικανοί να κάνουμε, γίνονται ακόμα πιο δυνατά όταν το μελάνι αγγίξει το χαρτί κι έτσι, αυτό που έχει καταλάβει την καρδιά μας βρίσκει την ευκαιρία να ζήσει αιώνια.

Γι’ αυτό το ταξίδι λοιπόν του έρωτα και της αγάπης μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου, θα μιλήσουμε με τη σημερινή μας καλεσμένη, Ελένη Ισπόγλου, η οποία με αφορμή την κυκλοφορία της ποιητικής της συλλογής με τίτλο “μία ιστορία αγάπης” από τις εκδόσεις Πηγή, μας μιλά για τη δική της σχέση με τον φτερωτό θεό.

Ανυπομονώ να τη γνωρίσω, εσείς;

Συνέντευξη

1) Καλώς βρεθήκαμε Ελένη! Καταρχάς, θέλω να ταξιδέψεις λίγα χρόνια πίσω και να μου πεις πώς ακριβώς ξεκίνησε για ‘σένα το ταξίδι στον κόσμο της συγγραφής; Ποιο ήταν το έναυσμα;

Ε.Ι. : Καλώς σας βρήκα! Πολλά χρόνια πίσω, βρίσκομαι στο πατρικό μου κι εκεί γύρω στα δεκατρία, αρχίζω να λατρεύω τη μουσική και τους στίχους τραγουδιών. Ξεκινώ και γράφω τους πρώτους δικούς μου στίχους στα οπισθόφυλλα των σχολικών βιβλίων και τα δείχνω σε φίλες μου. Κάποια άλλα  τα μοιράζομαι σε λευκώματα, που ήταν πολύ της μόδας στη δεκαετία του ’80.  Γύρω στα δεκαπέντε αγοράζω για πρώτη φορά στη ζωή μου ποίηση, την ποιητική συλλογή του Καβάφη, “Τα ποιήματα”. Μαγεύομαι από το ποίημά του “Κεριά” και αυτό το ποίημα γίνεται η αφορμή για να διαβάσω περισσότερη ποίηση.

2) Υπάρχουν άλλοι συγγραφείς που επηρέασαν ίσως τον τρόπο γραφής σου; Ανήκουν όλοι/όλες στον χώρο της ποίησης;

Ε.Ι. : Ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Λειβαδίτης, η Δημουλά και ο Πάμπλο Νερούδα είναι στην κορυφή των αγαπημένων μου ποιητών. Δεν ξέρω αν έχουν επηρεάσει τον τρόπο γραφής μου, αλλά κάθε φορά που διαβάζω ποιήματά τους, νιώθω την ψυχή μου να αναπαύεται στους στίχους τους. Αγαπώ πάρα πολύ τα έργα του Ιάπωνα συγγραφέα, Χαρούκι Μουρακάμι. Ταυτίζομαι με το έντονο ονειρικό στοιχείο που έχει σε κάθε μυθιστόρημά του.

3) Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι κάθε φορά να αποτυπώσεις με λέξεις στο χαρτί αυτό που γυροφέρνει στο μυαλό σου;

Ε.Ι. : Όσο έχω αυτές τις λέξεις, να γυροφέρνουν στο μυαλό μου, είναι πολύ δύσκολο. Από τη στιγμή όμως, που θα γράψω την πρώτη λέξη, η συνέχεια αποτυπώνεται θα έλεγα με έναν μαγικό τρόπο, σαν κάποια δύναμη να φέρνει όλες τις υπόλοιπες λέξεις στο χαρτί μου. Κι εκεί έρχεται η λύτρωση.  Φυσικά κάποιες φορές η όλη διαδικασία μέχρι να φτάσω στην τελευταία λέξη, είναι επίπονη ψυχικά.

4) Γενικά προτιμάς ελεύθερη ή έμμετρη ποίηση και γιατί;

Ε.Ι. : Η συλλογή μου “μία ιστορία αγάπης – Λόγια ενός Έρωτα” είναι αυτό που αναφέρω στον τίτλο της. Είναι λόγια ερωτικά, που όλοι έχουμε μέσα μας. Είναι λόγια αγάπης, που άλλα έχουν ειπωθεί και άλλα όχι, έχουμε νιώσει ή θα θέλαμε να μας πουν. Κάποια είναι γραμμένα σε λόγο πεζό και κάποια σε ελεύθερη ποίηση. Κάποια είναι απλά δίστιχα ή τρίστιχα, αποφθέγματα ή άλλα με ομοιοκαταληξία.

5) Υπάρχουν μηνύματα που προσπαθείς πιθανώς να περάσεις μέσα από τα γραφόμενά σου; Κι αν ναι, ποια είναι αυτά; Πιστεύεις ότι ένας καλλιτέχνης θα πρέπει να “διαπαιδαγωγεί”;

Ε.Ι. : Ζούμε όλοι πλέον την εποχή, που τα Social Media κυριαρχούν στη ζωή μας. Κυρίως στην παρούσα φάση, που όλοι αναγκαστικά έχουμε μειώσει τις επαφές μας και την κοινωνικοποίηση. Έφηβοι και νέοι χάνουν τις ευκαιρίες να φλερτάρουν και να ερωτευθούν από κοντά. Το μήνυμα που θέλω να περάσω, σε όσους με ακολουθούν στα Social Media, όπου γράφω σχεδόν καθημερινά, αλλά και μέσω της ποιητικής συλλογής μου, είναι πως μπορούμε, σε έναν κόσμο που τείνει να μας στερεί την ικανότητα να κατανοούμε τα συναισθήματά μας, να έχουμε τη δύναμη, έστω για λίγα λεπτά την ημέρα, να ξαναβρίσκουμε τον ρομαντισμό, την επαφή με την ψυχή μας, τον έρωτα, την αγάπη, την αγάπη με τον εαυτό μας, τον άνθρωπό μας, που είναι η βάση, για μία ισορροπημένη ψυχική κατάσταση.

6) Μίλησε μας λίγο για την ποιητική σου συλλογή. Πως ήταν η όλη διαδικασία μέχρι να φτάσεις στο σημείο να την κρατάς στα χέρια σου;

Ε.Ι. : Το 2018 ξεκίνησα να γράφω στα Social Media, ποιήματα και κείμενα σε πεζό λόγο, με το ψευδώνυμο “μία ιστορία αγάπης”. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν άμεση. Μετά από λίγο καιρό άρχισα να λαμβάνω προσωπικά μηνύματα, που με ρωτούσαν αρκετοί αν υπάρχει κάποια συλλογή με τα γραφόμενά μου. Κάπως έτσι, μου μπήκε η ιδέα να συλλέξω κάποια από τα αγαπημένα των αναγνωστών και να δημιουργήσω τη συλλογή “μία ιστορία αγάπης”. Και σε αυτό το σημείο, θέλω να ευχαριστήσω αυτούς τους αναγνώστες, γιατί πιθανώς, χωρίς την παρότρυνσή τους, μπορεί και να μην είχα μπει στη διαδικασία έκδοσης.

7) Ποια η δική σου σχέση με τον έρωτα; Είναι μόνο αυτό που νιώθεις ή κάτι πολύ παραπάνω;

Ε.Ι. : Για μένα έρωτας είναι να νιώθω ερωτευμένη με τις ψυχικές διαδικασίες προς την αγάπη. Να αγαπώ, να δίνω ανιδιοτελώς, μα φυσικά με κάποια όρια που θέτω στην ψυχή μου, ώστε να σέβομαι τον εαυτό μου και το άτομο που αγαπώ. Όταν νιώθω αυτόν τον έρωτα μέσα μου, νιώθω ερωτευμένη με τη ζωή γενικότερα και λαχταρώ με αισιοδοξία να κερδίζω την κάθε μέρα, ό,τι κι αν φέρνει.

8) Λένε ότι σε όλες τις περιπτώσεις, κάποια στιγμή φεύγει ο έρωτας και έρχεται η αγάπη, ότι το αρχικό αίσθημα με τις πεταλούδες στο στομάχι αφήνει τη θέση του σε κάτι πιο δυνατό, στην ανάγκη που έχεις να νιώθεις τον άλλο. Προσωπική μου όμως απορία είναι, φεύγει πραγματικά ο έρωτας;

Ε.Ι. : Χωρίς αμφιβολία, πολλοί από εμάς μεγαλώνουμε με τη θεωρία πως μία σχέση για να είναι υγιής, πρέπει ο έρωτας να είναι ζωντανός στη σχέση καθημερινά. Αυτό βλέπουμε σε ταινίες, διαφημίσεις, περιοδικά κλπ. Το αίσθημα με τις πεταλούδες θα φύγει σίγουρα. Όμως υπάρχουν τρόποι ώστε το κάθε ζευγάρι να μπορεί να κρατήσει τη σπίθα ζωντανή. Να λέμε αυτό που νιώθουμε, να επικοινωνούμε συναισθηματικά και  όχι μόνο για τα πρακτικά της ημέρας. Όσο κρατάμε την ψυχική επικοινωνία ανοιχτή, χωρίς φόβους κριτικής και προσδοκίες, τόσο κρατάμε τον έρωτα κοντά μας.

9) Πιστεύεις ότι υπάρχουν ευκαιρίες για νέους συγγραφείς εκεί έξω;

Ε.Ι. : Ο κύριος στόχος ενός νέου συγγραφέα είναι να εργαστεί αρκετά ώστε να γράψει ένα ποιοτικό έργο. Μετέπειτα θεωρώ, πως με σωστές κινήσεις, θα βρει και τον εκδότη αλλά και το κοινό που του ταιριάζει.

10) Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας τα σχέδια σου για το άμεσο μέλλον; Υπάρχει κάτι που ετοιμάζεις αυτή τη περίοδο;

Ε.Ι. : Γράφω ποιητικά και πεζά κείμενα, όπως ανέφερα και παραπάνω, καθημερινά στα Social Media. Υπάρχει κάτι που ετοιμάζω αλλά είναι πολύ νωρίς για να μιλήσω για αυτό. Ευχαριστώ πολύ!

  

Ελένη, σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διέθεσες και σου ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο σου!!!

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΑΠΗΣ – ΛΟΓΙΑ ΕΝΟΣ ΕΡΩΤΑ

ΠΗΓΗ https://authoring-melodies.blogspot.com/ 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *