Άρθρα - απόψεις, Συνεντεύξεις

Αποκάλυψη μυστικών μέσα στην οικογένεια: Λύτρωση ή Καταδικασμός

αισθηματικό μυθιστόρημα

Συνέντευξη της Κωνσταντινιάς Τσιγκράκη Αναστασιάδου με την ομάδα των Εκδόσεων Πηγή, για το πολυσυζητημένο της  αισθηματικό μυθιστόρημα “Η Ώρα της Αλήθειας”! 

 

  1. Πόσο συχνό θεωρείτε πως είναι να έχει μια οικογένεια μυστικά; Πιστεύετε ότι κάνουν καλό στις σχέσεις;

Θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχουν μυστικά στις οικογένειες και γενικότερα στις ανθρώπινες σχέσεις. Καμιά φορά όμως οι άνθρωποι αναγκάζονται να έχουν μυστικά, όπως οι ήρωες του μυθιστορήματός μου για να προστατέψουν αυτούς που αγαπούν, δίνοντας καθημερινά τη δική τους μάχη μέσα από τις τύψεις και τις ενοχές.

Καμιά αλήθεια δε μένει κρυμμένη για πάντα. Η αλήθεια έχει ένα δικό της τρόπο να βγαίνει στην επιφάνεια και τότε οι σχέσεις δοκιμάζονται και οι άνθρωποι καλούνται να τις ξαναχτίσουν μέσα από τις αλήθειες τους αυτή τη φορά.

 

  1. Αντίθετα, θεωρείτε λυτρωτική ή καταδικαστική την αποκάλυψη μυστικών που αγγίζουν παραπάνω από έναν ανθρώπους;

Τα μυστικά είναι μεγάλο βάρος σε αυτόν που τα κουβαλάει. Η αποκάλυψή τους, τους λυτρώνει και ελευθερώνει μεν αυτόν που τα λέει αλλά πληγώνει αυτόν που τα ακούει. Θεωρώ ότι πρέπει να λέγονται, όσους ανθρώπους και αν αφορούν. Αποκαλύπτοντάς τα, αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν και δημιουργούμε ένα καινούργιο μέλλον.

Η ελπίδα για το καλύτερο που μας περιμένει κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη, πιο φωτεινή. Μέσα από τις στάχτες των χαμένων σχέσεων γεννιούνται καινούργιες, πολύ πιο ισχυρές.

 

  1. Όλες οι ανθρώπινες σχέσεις μα κυρίως οι οικογενειακές και οι ρομαντικές τυλίγονται από ανείπωτα μυστικά. Θεωρείτε υγιές το να μην υπάρχουν μυστικά στις σχέσεις των ανθρώπων;

Πολλές φορές οι άνθρωποι κρύβουν αθώα μικρά μυστικά που τα τυλίγουν με ένα σύννεφο χρυσόσκονης και μυστηρίου. Θεωρώ ότι είναι υγιές να υπάρχουν μυστικά στο μυαλό του καθενός που τον αφορούν, αν αυτό τον κάνει να νοιώθει όμορφα, αν μέσα από αυτά τα μυστικά γίνεται καλύτερος, δυνατότερος και δεν βλάπτουν τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους.

Μέσα από τα μικρά μυστικά μας δημιουργούμε μαγικές στιγμές και όνειρα που μας ταξιδεύουν, γινόμαστε χαρούμενοι και δοτικοί σε αυτούς που υπάρχουν δίπλα μας, παρασέρνοντας τους να ζήσουν μαζί μας τη μαγεία των στιγμών.

 

  1. Οι χαρακτήρες σας μπερδεύονται ο ένας με τον άλλον δημιουργώντας όμορφες χημείες μεταξύ τους. Πιστεύετε πως αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

Πιστεύω στη χημεία των ανθρώπων και υπάρχει και στην πραγματική ζωή. Η οικογένεια είναι οι θησαυροί της καρδιάς μας, όμως κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο ξεχωριστοί, τόσο πολύτιμοι, είναι οι φίλοι μας που τους κρατάμε φυλαγμένους σε μια γωνία της ψυχής μας, που πάντα έχουν κάτι να μας διδάξουν, που τρέφουν αισθήματα για εμάς και είναι ειλικρινείς. Το να μπορείς να αλλάξεις εξαιτίας της συναναστροφής σου με κάποιον είναι ένα από τα ωραιότερα στις ανθρώπινες σχέσεις.

Στο αισθηματικό μυθιστόρημα μου δημιουργήθηκαν πολλές δυνατές φιλίες που στήριζαν ο ένας τον άλλον. Η φιλία είναι κάτι πλούσιο και δυνατό. Και όταν είναι αληθινή δεν τη χάνουμε ποτέ.

 

  1. Η συγχώρεση είναι ανθρώπινο συναίσθημα, και την περιγράφετε στο βιβλίο σας. Είναι όμως και δύσκολη στην υλοποίηση. Θεωρείτε πως σε όλους αξίζει η συγχώρεση;

Το μεγαλείο της ψυχής είναι η συγχώρεση. Ποιος έχει τόση πίστη και δύναμη να συγχωρήσει όσους τον έβλαψαν; Θεωρώ ότι όλοι έχουν δικαίωμα συγχώρεσης, αρκεί να αποδείξουν ότι την αξίζουν. Ο ήρωας μου κατρακύλησε στα σκοτάδια σκορπίζοντας πόνο και φόβο στην οικογένειά του. Πλήρωσε το τίμημα μένοντας μόνος. Μετάνιωσε, σύρθηκε στα γόνατα ταπεινωμένος, έκλαψε και παρακάλεσε να τον συγχωρήσουν τα παιδιά του.

Ο Ερρίκος και η Σοφία βλέποντας την ειλικρινή μεταμέλεια του τον συγχωρέσαν και τον αποδέχτηκαν και μετά από τόσα χρόνια κατάφεραν να γαληνέψουν.

Η συγχώρεση γεμίζει γαλήνη σε αυτόν που την δίνει αλλά και σε αυτόν που την λαμβάνει.

 

Δείτε εδώ το αισθηματικό μυθιστόρημα Η Ώρα της Αλήθειας