Άρθρα - απόψεις

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΓΩΝΗΣ | Συγγραφέας, ετών 21!

pionia2

Ο ΑΙΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΓΩΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟΣ ΝΕΑΡΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ

Συχνά ακούμε πως η κρίση αξιών έχει επηρεάσει βαθιά τον χώρο των ελληνικών γραμμάτων και πως η λογοτεχνία διέρχεται κάμψη με τα καλά συγγράμματα να εκλείπουν.

Ο μόλις 21 ετών συγγραφέας Μιχαήλ Παγώνης από το Αίγιο, με τις αναζητήσεις, τη συγγραφή και το πρώτου του βιβλίο ήδη να βρίσκεται σε ράφια βιβλιοπωλείων, βιβλιοθήκες αλλά κυρίως στις… καρδιές των αναγνωστών του, όχι μόνο αποδεικνύει το αντίθετο, αλλά σίγουρα έχει πολλά να… πει στο μέλλον.

Εκφραστής της σύγχρονης λογοτεχνίας, μέσα από το βιβλίο του με τίτλο «Ανθρώπινα Πιόνια», έχει έναν δικό του τρόπο να επικοινωνεί με το αναγνωστικό του κοινό, ξεδιπλώνοντας το ξεχωριστό ταλέντο του να δίνει χρώμα και εικόνα στις λέξεις. Φοιτητής που εργάζεται ταυτόχρονα, δεν παραλείπει να διαβάζει ελληνική και ξένη λογοτεχνία και κυρίως να κάνει αυτό ο ίδιος ξέρει καλά από παιδί: Να γράφει.

Γεννήθηκε το 1999 και μεγάλωσε στο Αίγιο. Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Αίγιου και τώρα φοιτά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς στο τμήμα της Πληροφορικής, ενώ παράλληλα εργάζεται σε καφετέρια.

Καλλιτεχνική φύση με διαρκείς αναζητήσεις

Ο ίδιος, ερωτηθείς από το protionline.gr για το πώς ξεκίνησε τη συγγραφή, επισημαίνει: “Άρχισα να γράφω στα 14 χρόνια μου, πρώτα ιστορίες φαντασίας, αλλά πλέον γράφω και σε άλλα λογοτεχνικά είδη όπως κοινωνικά, ρομάντζο και μυστηρίου. Ήμουν στη θεατρική ομάδα «Μονόλογοι» για έξι χρόνια και παράλληλα έκανα πολλές άλλες δημιουργικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Μου άρεσε να γράφω στίχους – ποίηση, να σκηνοθετώ βίντεο και να τα μοντάρω.

Στην εφηβεία μου, πήρα μέρος στο διαγωνισμό θεατρικού σεναρίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, αλλά και σε άλλους διαγωνισμούς συγγραφής όπως ο παγκόσμιος διαγωνισμός συγγραφής 50.000 λέξεων στη διάρκεια ενός μήνα, NaNoWriMo. Έγραφα όποτε είχα ελεύθερο χρόνο, μες στη νύχτα ή ανάμεσα στα φροντιστήρια και στα διαλείμματα μεταξύ των εξωσχολικών δραστηριοτήτων΄΄.

Αναφέρει ακόμη και τα εξής: “Όποτε δεν έγραφα, λάτρευα να διαβάζω. Η βιβλιοθήκη μου είναι γεμάτη βιβλία από το 2000 μέχρι και σήμερα, από τα πρώτα που διάβασα ποτέ μου μέχρι και αυτά που παίρνω ακόμη και τώρα. Τα βιβλία που διάβασα, ουσιαστικά με ώθησαν να γράψω και συγκεκριμένα το πρώτο μου βιβλίο το έγραψα αφού διάβασα τη τριλογία «Οι Αγώνες Πείνας». Έκτοτε, δεν σταμάτησα ποτέ να γράφω και 7 βιβλία αργότερα κατέληξα σε αυτό που κυκλοφορεί πλέον από τις εκδόσεις Πηγή, τα «Ανθρώπινα Πιόνια»”.

«Τα Ανθρώπινα Πιόνια»

Πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα όπου οι δυο βασικοί ήρωες του, η Αριάνα και ο Ερμής, αναζητούν τους εαυτούς τους και προσδιορίζουν τη ζωή τους μέσα από μια σκληρή και απρόβλεπτη κοινωνικότητα.

«Στους πρωταγωνιστές υπάρχουν σίγουρα κομμάτια του εαυτού μου», είχε αναφέρει κατά την παρουσίαση του βιβλίου ο Μιχαήλ Παγώνης, συμπληρώνοντας πως έμπνευσή του αποτελεί κάθε απλή στιγμή της ζωής.  Το βιβλίο αυτό γράφτηκε αρχικά μέσα σε τρεις μήνες και αποτελεί το πρώτο από τα πολλά σκαλοπάτια που θέλει να ανέβει στη συγγραφική του πορεία, τα οποία εύχεται να είναι γεμάτα με νέα βιβλία.

Σχετικά με το είδος που «υπηρετεί», τονίζει: “Αν και όλα ξεκίνησαν με βιβλία φαντασίας, το συγκεκριμένο δεν ανήκει σε αυτό το είδος. Ωστόσο ακόμη γράφω και αποσκοπώ να βγάλω και βιβλία φαντασίας, να αλλάξουν λίγο οι παραστάσεις στις ελληνικές εκδόσεις. Λατρεύω τη φαντασία και πιστεύω πως είναι η καλύτερη «διέξοδος» από τη σημερινή κοινωνία”.

Πνεύμα ανήσυχο καθώς είναι, δεν επαναπαύεται. “Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής, αλλά και άλλα σεμινάρια γενικά στο τομέα της συγγραφής και των βιβλίων, μιας και θέλω να γνωρίζω καλά το αντικείμενό μου και επειδή θέλω να ασχοληθώ στον τομέα των βιβλίων και των εκδόσεων, μου αρέσει να έχω τις απαιτούμενες γνώσεις και όχι μόνο. Πάντα ήμουν και θα είμαι φιλομαθής”, αναφέρει.

Οι εμπνεύσεις και τα ερεθίσματα του συγγραφέα

Τι είναι αυτό όμως που τον εμπνέει: “Ουσιαστικά αυτό που μου δίνει έμπνευση, είναι μουσική, βιβλία, ταινίες, ταξίδια αλλά και συζητήσεις – οι φίλοι μου, οι βόλτες και η καθημερινότητα. Μπορώ να βρω έμπνευση στο οτιδήποτε και να χτίσω πάνω σε κάτι πολύ μικρό που μου συνέβη π.χ. στο λεωφορείο. Όλες μου οι ιστορίες έχουν μέσα μια μικρή δόση αλήθειας και μικρά «διαμαντάκια» που μόνο οι κοντινοί μου άνθρωποι θα μπορούσαν να εντοπίσουν”.
Αναφορικά με το πώς δημιουργεί αυτή την περίοδο, σημειώνει: “Αυτό το διάστημα βρίσκομαι στο στάδιο της επιλογής και των διορθώσεων ανάμεσα σε δύο βιβλία που θέλω να συνεχίσω στον τομέα των εκδόσεων και ακόμη βρίσκομαι στο στάδιο της επιλογής. Ίσως το επόμενο έχει μια μικρή δόση φαντασίας, ίσως και όχι. Θα δείξει”.

ΠΗΓΗ protionline.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΠΙΟΝΙΑ