Κριτικές

Τη ζωή μετράω σε… ανάσες του Γιώργου Βαγγελάκη

zwh

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΥΑ ΚΟΥΚΗ

Αποτελούμενο από σαράντα τρία ποιήματα, το τρίτο κατά σειρά έργο του Γιώργου Βαγγελάκη, που φέρει τον τίτλο Τη ζωή μετράω σε… ανάσες και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή, μιλά για την υπαρξιακή αγωνία και την αναμόχλευση των συναισθημάτων έτσι όπως αυτά εκφράζονται μέσα από την εμπειρία και το βίωμα της ζωής.

Με κέντρο του τον Άνθρωπο και το πώς αυτός περνά μέσα από τη ζωή, πώς αγαπά, πώς τραυματίζεται, πώς ονειρεύεται, πώς κρύβεται, πώς αναπνέει, ο Γ. Βαγγελάκης καταφέρνει να δώσει τον παλμό της ζωής που μετριέται σε μικρές στιγμές και αποτελείται από εμπειρίες που αφήνουν ξεκάθαρο το στίγμα τους στο εσωτερικό μας. Η αλήθεια, η θλίψη, ο φόβος, ο συμβιβασμός, ο έρωτας, η μοναξιά, τα όνειρα, ο χρόνος, η μνήμη είναι κάποια από τα συνεκτικά στοιχεία της συλλογής που μαρτυρούν την πρόθεση του ποιητή να ασχοληθεί με όλα όσα μοιραία παίζουν ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και τη διαμορφώνουν.

Σε κάθε του ποίημα ο Γ. Βαγγελάκης μεταγγίζει το πηγαίο και γνήσιο συναίσθημα. Προβαίνει σε μια συνομιλία με τις βαθύτερες σκέψεις που όλοι κάνουμε, φέρνει στην επιφάνεια τα κρυφά και ενίοτε σκοτεινά σημεία του εαυτού μας, μετριέται με το βίωμα και προχωρά. Κάθε βίωμα είναι μια ανάσα, κάθε ανάσα είναι και ένα βήμα μπροστά. Και, εν τέλει, πράγματι η ζωή μετριέται σε αυτές τις ανάσες, που άλλοτε είναι κοφτές και άλλοτε μεγάλες. Άλλοτε είναι δύσκολες και άλλοτε ανακουφιστικές. Αλλά όλες συνιστούν μια κίνηση προς τα εμπρός.

Τα ποιήματα, που είναι κατά βάση σύντομα, εμφανίζουν μια ευελιξία στην μορφή και αποκτούν συχνά πεζολογικό χαρακτήρα, ενώ άλλοτε χρησιμοποιούν στοιχεία που μας θυμίζουν μια ποίηση παρελθοντική. Με απλή μα έντεχνη γλώσσα, ο ποιητής καταφέρνει να μιλήσει με αμεσότητα στον αναγνώστη και να τον κάνει συμμέτοχο.

Η ποιητική συλλογή του Γιώργου Βαγγελάκη είναι ένα ταξίδι στα ενδότερα του εαυτού μας.

ΠΗΓΗ tetragwno.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΛΙΟ ΤΗ ΖΩΗ ΜΕΤΡΑΩ ΣΕ… ΑΝΑΣΕΣ