Άρθρα - απόψεις

«Ψυχο-λογικες σχέσεις» | Ένα ταξίδι αυτογνωσίας για όσα δεν λένε οι φίλοι μεταξύ τους

psyxologikes-sxeseis-coaching

ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Το βιβλίο του γνωστού ψυχολόγου και συγγραφέα, Δημήτρη Φλαμούρη «Ψυχο-λογικες σχέσεις»  μας προσκαλεί σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι αυτοανακάλυψης. Πρόκειται για αυτοτελείς ιστορίες για να ταξιδέψουμε μαζί τους, να ταυτιστούμε με τους προβληματισμούς των άλλων και να εντοπίσουμε τελικά τον ίδιο μας τον εαυτό.

Το βιβλίο το χαρακτηρίζει η σύζευξη της λογικής με την ψυχολογία και η δημιουργία έτσι μιας καινούριας λογικής, μιας Ψυχο-Λογικής, όπως την ονομάζει ο συγγραφέας, συνδυάζοντας τις ψυχολογικές θεωρίες με τη μαθητική λογική στην οποία έχει εντρυφήσει. Τα βιβλία του προσφέρουν μια πολύ πρακτική και δομημένη ματιά σε θέματα τόσο συντροφικά. Αλλά καταφέρνοντας να βάλουν σε τάξη  όλα όσα μας απασχολούν και συχνά δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε.

Βασικός άξονας

Ο συγγραφέας θέτει το ζήτημα της σχέσης ανάμεσα στο “θέλω” και το “βαθυ-θέλω”. Η βασική διαφορά τους είναι ότι το “θέλω” είναι προιόν σκέψης, αποτέλεσμα συνειδητής επεξεργασίας. Είναι αυτό που έχουμε την εντύπωση πως μας ικανοποιεί. Το “βαθυθέλω” μας από την άλλη, είναι οι ασυνείδητες οδηγίες, η βαθύτερη ορμή στην οποία δεν μπορούμε να αντισταθούμε, οι αυτοματισμοί μας, οι βαθιές επιθυμίες μας οι οποίες  διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό τις επιλογές της ζωής μας.

Ανακαλύπτοντας, εντούτοις, τα βαθυθέλω μας ανακαλύπτουμε τις βαθύτερες εσωτερικές μας σχέσεις, δίνουμε ακόμη μια γροθιά στην ψεύτικη προσωπικότητα για να αναδυθεί σαν εσωτερική αλήθεια, το φως, η ουσιαστική γνωριμία με τον γνωστό- άγνωστο εαυτό μας. Συγχρόνως η γνώση προσδιορίζει ποιοι είμαστε, τι θελουμε και τι κάνουμε εντέλει για αυτό. Εξάλλου, όλα είναι στο χέρι μας. Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε οτιδήποτε στη ζωή μας, φτάνει να το θέλουμε για την ακρίβεια να το “βαθυθέλουμε”.

Αποτέλεσμα

Ο συγγραφέας, με απλή και καθημερινή γραφή, προσεγγίζει τα πιο κοινά προβλήματα της ζωής και τα ερμηνεύει με έναν τρόπο που σίγουρα οι περισσότεροι δεν είχαμε ως τώρα σκεφτεί.

Έτσι, μας παίρνει από το χέρι και μας βυθίζει με έναν πολύ γλυκό, βελούδινο και άμεσο τρόπο σε μια θάλασσα αυτογνωσίας με σκοπό να ανακαλύψουμε τα ψυχο-λογικά μυστικά της ζωής που χρειαζόμαστε προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, αλλά και τους γύρω μας.

ΠΗΓΗ beasty-press.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΨΥΧΟ-ΛΟΓΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ