Άρθρα - απόψεις

Σκοτεινά Φεγγάρια | Σε όλους βγαίνει κι ο άλλος εαυτός τους, ο δεύτερος που παίρνει τα ηνία και πράττει.

skoteina-feggaria-istories-mysthriou

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

Ένας λόγος που επέλεξα αυτή τη συλλογή είναι το εξώφυλλό του. Με έναν περίεργο τρόπο το έβλεπα να κοσμεί την βιβλιοθήκη μου. Νέος συγγραφέας, διηγήματα κι όμως, δεν φοβόμουν μήπως δεν μου αρέσει. Λίγο πριν το ξεκινήσω και διαβάζοντας, ξανά, το οπισθόφυλλο, έφτιαξα μια συγκεκριμένη playlist στο YouTube. Τα λίγα λόγια για το κάθε διήγημα μου έβγαλαν συγκεκριμένα τραγούδια που ήθελα να ακούσω κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Και τελικά, έδεσαν πολύ καλά.

Τέσσερα διηγήματα που τα ενώνει ένα μόνο χαρακτηριστικό των πρωταγωνιστών. Σε όλους βγαίνει κι ο άλλος εαυτός τους, ο δεύτερος που παίρνει τα ηνία και πράττει.
Και τα τέσσερα με ταξίδεψαν και με έκαναν να σκεφτώ. Ένιωθα σε κάθε πρωταγωνιστή το πιο έντονο συναίσθημά του. Τι γίνεται όταν φέρεσαι υπερβολικά, όταν η πίστη σου είναι το μόνο που έχεις στη ζωή σου, όταν νιώθεις ότι αδικείσαι, όταν το μόνο που έχεις στο μυαλό σου είναι η ελευθερία σου. Όλα αυτά ο συγγραφέας τα τύλιξε σε μία σκοτεινή ατμόσφαιρα, και επέλεξε να θίξει θέματα όπως το bullying, η μοναξιά, η εργασιακή εκμετάλλευση. Ένα πράγμα που με παραξένεψε είναι ότι
Αυτό που δεν περίμενα όταν το τελείωσα ήταν ότι δεν μπορούσα να αποφασίσω ποιο μου άρεσε περισσότερο. Είμαι ανάμεσα στο δεύτερο και στο τρίτο.

“Τριαντάφυλλα και νύχια”: Ένα κορίτσι που βιώνει την αδιαφορία της μητέρας του και το bullying από τους συμμαθητές της, κάνει μια συμφωνία με μία γριά μάγισσα ώστε να καλυτερέψει η ζωή της. Αυτή η απόφαση της φαίνεται εύκολη στην αρχή, μα στη συνέχεια θα προβληματιστεί.
“Παλαιό βιβλιοπωλείο”: Εκεί θα κάνει την εμφάνισή της μια μάγισσα που θα τρομάξει τον ιδιοκτήτη. Μόνο ο παπάς θα μπει στη διαδικασία να την αντιμετωπίσει. Θα ζητήσει την βοήθεια ενός επιστήμονα, ο οποίος όμως θα αρνηθεί.
“Το μηχανάκι”: Ένας ντελιβεράς χάνει τη πίστη του για τη ζωή όταν, εκτός από τον πατέρα του, χάνει τη μητέρα του. Έχει ένα πολύ κακό αφεντικό κι όταν πάει να παραδώσει μια πίτσα, γίνεται ένα τροχαίο και χάνει τη ζωή του. Γυρίζει στον κόσμο των ζωντανών θέλοντας να βασανίσει το αφεντικό του, μα τελικά γίνεται το αντίθετο. Αγαπημένη φράση που υπογράμμισα “Όσοι ζουν πραγματικά την κάθε στιγμή τους δεν φοβούνται και να πεθάνουν”.
“Θηλιά στον λαιμό”: Στον καναπέ ενός ψυχαναλυτή κάθεται ένα βαμπίρ. Μιλάει για τα εγκλήματα που έχει κάνει, ενώ νοσταλγεί την ελευθερία του.

Μια συλλογή διηγημάτων 134 σελίδων η οποία κρύβει σκέψεις πίσω από τις λέξεις της και σε βάζει να σκεφτείς τι θα έκανες εσύ στη θέση των ηρώων της. Εσείς, πώς θα αντιδρούσατε;
Ο Γιώργος Δόλγυρας έδωσε ένα αρκετά καλό πρώτο δείγμα της γραφής του.

ΠΗΓΗ biblioexartisi.blogspot.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ