Συνεντεύξεις

Αφροδίτη Καριοφύλλη: “οι δικές μας επιλογές καθορίζουν τη ζωή μας”

skoteino

1) Καταρχάς θα ήθελα να μας μιλήσετε για εσάς, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα. Πως και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή;

Πάντα είχα την ανάγκη να γράφω. Από μικρή με βοηθούσε να βάλω σε σειρά τις σκέψεις μου και να εκφράζω πράγματα που δεν μπορούσα με άλλον τρόπο. Πριν μερικά χρόνια άρχισα να μοιράζομαι δειλά κάποια κείμενα με φίλους και αργότερα συνεργάστηκα με κάποια blog. Βλέποντας θετική ανταπόκριση για τα γραπτά μου, αποφάσισα να παρακολουθήσω μαθήματα δημιουργικής γραφής. Με αυτά μεγάλωσε η αγάπη μου για τη συγγραφή και τη λογοτεχνία. Τα τελευταία χρόνια γράφω και διαβάζω ασταμάτητα.

2) «12 διηγήματα που τα ενώνουν, τα πάθη και οι λάγνες απολαύσεις, με πρωταγωνιστές που άλλοτε παραδίδονται άνευ όρων στην ηδονή και άλλοτε παλεύουν έντρομοι να γλυτώσουν από το αναπόφευκτο φινάλε τους». Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ». Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ’ αυτό το βιβλίο;

Το βιβλίο είναι ένα μείγμα μυστηρίου, τρόμου και σεξ. Υπάρχει έρωτας, όπως στο διήγημα «Επανόρθωση», που μιλάει για ένα ομόφυλο ζευγάρι, αλλά στις περισσότερες ιστορίες τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Το σεξ καθοδηγεί τις σκέψεις και μεταβάλλει τις σχέσεις των ανθρώπων. Οι ήρωες είτε το χρησιμοποιούν για να πάρουν αυτό που θέλουν, είτε πέφτουν θύμα του.

3) Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του βιβλίου σας, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία;

Αρχικά οι ανατροπές. Υπάρχουν αρκετές. Τίποτα και κανείς δεν είναι όπως φαίνεται. Έπειτα η ποικιλία. Οι ιστορίες έχουν κοινό παρονομαστή το σεξ, αλλά είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους. Τέλος η ένταση. Άλλοτε ερωτική και άλλοτε τρομακτική.

4) Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας;

Θέλω να πω πολλά μέσα από τις αφηγήσεις και δύσκολο να τα απαριθμήσω. Εξάλλου, ότι και αν θέλω εγώ να περάσω στον αναγνώστη, ο καθένας αντιλαμβάνεται αυτό που διαβάζει με διαφορετικό τρόπο και μπορεί να βρει κι αλλά νοήματα. Ξεκάθαρο, όμως, σε όλο το έργο είναι ότι δεν είναι τίποτα απόλυτο και δεν είναι αποκλειστικά οι δικές μας επιλογές αυτές που καθορίζουν τη ζωή μας.

5) Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου σας; Υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε;

Πριν ξεκινήσω να γράφω και αφού είχα ήδη επιλέξει θέμα, αποφάσισα ο τίτλος να είναι «Σεξ». Καθώς άρχισα να γράφω όμως το βιβλίο, θεώρησα ότι αδικεί το περιεχόμενο. Έτσι το έσπασα σε αρχικά και έγινε «Σκοτεινό Ερωτικό Ξύπνημα». Τελικά το «Ξύπνημα» έγινε «Ξέσπασμα» μετά από προτροπή της επιμελήτριας του βιβλίου και φίλης μου Ευλαμπίας Τσιρέλη, καθώς θεωρήσαμε και οι δυο ότι ταιριάζει περισσότερο στη δυναμική του βιβλίου.

6) Από τα 12 κεφάλαια του βιβλίου σας ποιο ξεχωρίζεται και γιατί;

Δύσκολο να επιλέξω ένα, γιατί είναι όλα πολύ ξεχωριστά για μένα. Θα πω το διήγημα «Τροχός» που έχει ως θέμα τη σεξουαλική κακοποίηση μιας ομάδας παιδιών. Η πλοκή με βασάνισε αρκετά και ήταν η δυσκολότερη να τελειώσω. Επίσης είναι το διήγημα που, έως τώρα, έχουν σχολιάσει θετικά οι αναγνώστες.

7) Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις;

Το βασικότερο είναι να αγαπά τη λογοτεχνία. Όχι απλά να διαβάζει, αλλά να μελετάει σε βάθος τους συγγραφείς που τον εμπνέουν. Επίσης ξεκινώντας να γράφει, να ξέρει πολύ καλά για ποιο πράγμα θα μιλήσει και να δουλέψει πάρα πολύ σκληρά για να βρει τον κατάλληλο τρόπο να το μεταφέρει στον αναγνώστη. Η σκληρή δουλειά φαίνεται και ανταμείβεται. Τέλος να φιλτράρει σωστά την κριτική και τις συμβουλές των αναγνωστών και να προσπαθεί πάντα να βελτιώνεται.

8) Τι σκέφτεστε όταν σας ασκούν αρνητική κριτική για το βιβλίο σας (μπορεί να μην συμβαίνει αυτό, η ερώτηση είναι υποθετική) και πως αντιδράτε;

Την κριτική την δέχομαι εφόσον γίνεται καλοπροαίρετα και περιλαμβάνει συμβουλές βελτίωσης. Αν απλά δεν αρέσει σε κάποιον το έργο μου συνολικά ή του φαίνεται ακραίο, ίσως το είδος δεν είναι γι’ αυτόν. Κάθε συγγραφέας έχει το δικό του στυλ και κάθε αναγνώστης τις προτιμήσεις του. Όπως και να ‘χει, θα συνεχίσω να γράφω προσπαθώντας πάντα να εξελίσσομαι συγγραφικά.

9) Ποιο είναι το motto σας;

Ο Ηράκλειτος είχε πει «Τὰ πάντα ῥεῖ». Νομίζω είναι μια φράση που πρέπει όλοι μας να επαναλαμβάνουμε καθημερινά και να την κατανοήσουμε σε βάθος. Δεν ωφελεί στην ζωή να επενδύουμε σε σταθερότητες. Το σύμπαν κινείται και εξελίσσεται και μαζί του και εμείς. Ξεβόλεμα, δράση και εξέλιξη.

10) Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;

Αγαπώ πολύ την ερωτική λογοτεχνία και τα διηγήματα, οπότε μένω στο ίδιο μοτίβο προς το παρόν. Στο συρτάρι υπάρχουν σε αναμονή πάρα πολλές ιδέες. Το επόμενο βιβλίο που ήδη έχω ξεκινήσει να δουλεύω έχει θέμα το σεξ και το διαδίκτυο και είναι εξίσου σκοτεινό με το πρώτο. Εχω σκοπό στο μέλλον να χρησιμοποιήσω μεγαλύτερη φόρμα, να γράψω μια νουβέλα ή ένα μυθιστόρημα, αλλά όχι ακόμα.

11) Πείτε μας, αγαπημένα σας βιβλία και συγγραφείς.

«Τα Μαύρα Φεγγάρια του Έρωτα» του Πασκάλ Μπρυκνέρ είναι το αγαπημένο μου βιβλίο. Γενικά αγαπώ και με εμπνέουν οι Γάλλοι της κλασσικής ερωτικής λογοτεχνίας. Μαρκήσιος Ντε Σαντ, Τζορτζ Μπατάιγ, Γκιγιόμ Απολλινέρ και πολλοί ακόμη «απαγορευμένοι» αλλά όχι μόνο. Με έχουν συγκλονίσει «Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι» του Όσκαρ Ουάιλντ και «Το Άρωμα του Ονείρου» του Τομ Ρόμπινς. Θεωρώ ονειρικά αριστουργήματα τα διηγήματα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε και στην ποίηση συχνά επιστρέφω στις ωμές και ρεαλιστικές δημιουργίες του Τσαρλς Μπουκόφσκι.

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή και θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Επίσης μπορείτε να το παραγγείλετε από την ιστοσελίδα των εκδόσεων. Μαζί μου μπορείτε να επικοινωνείτε μέσω της σελίδας μου στο Facebook.

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ για φιλοξενία.

ΠΗΓΗ: beautydaysbymary.blogspot.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ