Άρθρα - απόψεις

Τα οφέλη της ανάγνωσης στην υγεία!

τα οφέλη της ανάγνωσης στην υγεία

 

Ας διαβάσουμε τα σημαντικά οφέλη της ανάγνωσης στην υγεία…

που θα μας κάνουν να αγαπήσουμε ακόμη περισσότερα τα βιβλία!

 

 

1. Μείωση του στρες

Έχει αποδειχθεί ότι το στρες είναι υπεύθυνο για το 60% κάθε είδους αρρώστιας του ανθρώπου. Ένα καλό ανάγνωσμα, ένα ελκυστικό μυθιστόρημα, μία ενδιαφέρουσα ιστορία, μπορεί να μας αποσπάσουν την προσοχή, να τραβήξουν την ένταση που νιώθουμε, να μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε ώστε να απολαύσουμε και να ζήσουμε εκείνη τη μοναδική στιγμή της ανάγνωσης.

2. Βελτίωση της μνήμης

Όταν διαβάζουμε, ο εγκέφαλος μας δημιουργεί νέες συνάψεις αλλά ενισχύει και τις ήδη υπάρχουσες. Άρα διαβάζοντας, μπαίνουμε σε μία διαδικασία να θυμόμαστε ιστορίες, χρώματα, λέξεις, ημερομηνίες, γεγονότα…και όλα αυτά συντελούν στην ενίσχυση της μνήμης μας.

3. Μείωση της πιθανότητας εμφάνισης Alzheimer

Μακροχρόνιες μελέτες έχουν αποδείξει πως η ανάγνωση και τα πνευματικά παιχνίδια, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Κρατώντας το μυαλό μας πάντα σε εγρήγορση, αυξάνουμε τις πιθανότητες να κρατηθούν τα κύτταρα του εγκεφάλου μας πιο υγιή ώστε να μην υπάρξει γνωστική εξασθένηση.

4. Εγκεφαλική προπόνηση

Το κάθε είδος ανάγνωσης διεγείρει διαφορετικά κομμάτια του εγκεφάλου μας, προσφέροντας διαφορετικά οφέλη κάθε φορά. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ δείχνουν ότι η ανάγνωση που γίνεται για λόγους ευχαρίστησης αυξάνει τη ροή του αίματος σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου, από ότι η ανάγνωση που γίνεται για λόγους εκμάθησης.

5. Ισχυροποίηση των αναλυτικών δεξιοτήτων σκέψης

Όταν διαβάζουμε μυθιστορήματα αστυνομικά ή μυστηρίου, μπαίνουμε σε μία διαδικασία ανάλυσης των σκέψεων μας σε σχέση με τα γεγονότα της υπόθεσης, αναλύοντας λεπτομέρειες και κάνοντας συνδυασμούς ώστε να καταφέρουμε να οδηγηθούμε στη λύση. Όλη η αυτή διαδικασία ενισχύει τόσο την αναλυτική όσο και την κριτική μας σκέψη.

6. Βοήθεια στον ύπνο

Το 2009 πραγματοποιήθηκε μελέτη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Sussex, η οποία έδειξε ότι το άνοιγμα ενός βιβλίου λίγο πριν πάμε για ύπνο, μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις διαταραχές του ύπνου. Έξι λεπτά ανάγνωσης καθαρίζουν το μυαλό και μας προετοιμάζουν για έναν ήρεμο ύπνο.

7. Βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων

Το 2013, το περιοδικό Science δημοσίευσε μία μελέτη στην οποία διαπιστώθηκε ότι η μυθοπλασία βελτιώνει την ικανότητα κατανόησης πεποιθήσεων, επιθυμιών και σκέψεων οι οποίες είναι διαφορετικές από τις δικές μας… γεγονός που βοηθάει στην αύξηση του επιπέδου ενσυναίσθησης.

 

Πατήστε εδώ για να δείτε τα Best Sellers των Εκδόσεων Πηγή!