Κριτικές

The Metal Chapters Volume I

metal
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΛΗ
 
Είναι πραγματικά ευτυχής η συγκυρία. Το πρώτο βιβλίο που παρουσιάζουμε για το συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο, έχει να κάνει με το Μέταλ. Τη μουσική που προβάλλουμε σε υπερθετικό βαθμό σε αυτό εδώ το περιοδικό. Οι δύο συγγραφείς – και πολυπράγμονες καλλιτέχνες – σκέφτηκαν όχι απλά να γράψουν ένα βιβλίο, αλλά να κάνουν κάθε κομμάτι του και μια συνεργασία. Ήλθαν σε επαφή με δέκα γνωστότατες ελληνικές μπάντες, συζήτησαν, καλιμπράρισαν και σερβίρουν δέκα ιστορίες φαντασίας, τρόμου, δυστοπικού περιβάλλοντος, σκοτεινών διαδρομών και φωτεινού ερέβους. Άνθρωποι, δαίμονες, αρχί-δαίμονες και όντα πέρα από κάθε λογική, ανταμώνουν, συνδιαλέγονται, αλλήλο-σκοτώνονται και διδάσκουν.
   Κάθε διήγημα έχει κάτι να αφήσει πίσω του. Στην ουσία εμπεδώνουμε πως ο άνθρωπος μπορεί να είναι το πιο δυνατό ον πάνω στον πλανήτη, αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα. Ο χρόνος παραμονής του στη Γη είναι ένα κακόγουστο αστείο σε σχέση με το πόσο έχουν ζήσει πολλά άλλα πλάσματα στη γαλάζια κουκίδα και το γεγονός πως ο άνθρωπος διαφεντεύει βασισμένος στη θέση του αντίχειρά του, το μυαλό του και την ανοχή της Φύσης, είναι η θεματική του μέλλοντος και της φούσκας που θα σκάσει σύντομα και περίτρανα στα μούτρα μας. Ο άνθρωπος κάνει ό,τι μπορεί για να αυτοκαταστραφεί και τα διηγήματα αναφέρονται σε διάφορες πτυχές του σήμερα και του μακρινού αύριο, κοιτώντας λίγο πίσω και κρατώντας εικόνες πρότερων εποχών. Είτε πρόκειται για ένα λύκο με φτερά από γρύπα, είτε πρόκειται για ανθρώπους που μεταμορφώνονται σε ζώα, είτε πρόκειται για διαταραγμένα μηχανήματα…

   Κάθε διήγημα προλογίζεται από ένα τραγούδι. Οι δύο δημιουργοί έσκαψαν στους στίχους, δούλεψαν παράλληλα με τα λιμπτρέτο και έδωσαν τη συγγραφική τους άποψη για τα τραγούδια των σχημάτων που φιλοξενούνται στο βιβλίο. Και οι στίχοι έγιναν ιστορίες, έγιναν εικόνες, ανάσες, ουρλιαχτά, ψευδής ελπίδα…

   Οι Rotting Christ, η μπάντα που λειτουργεί σαν πρεσβευτής μας στο εξωτερικό, σε ό,τι αφορά τη Μέταλ μουσική και τον πολιτισμό της, τον πολιτισμό μας, ηχογράφησε ένα τραγούδι ειδικά γι’ αυτό το βιβλίο. Συγγραφείς και συγκρότημα δούλεψαν παρέα και το “Fire And Flame” κοσμεί το CD που συνυπάρχει με το βιβλίο. Εννοείται φυσικά ότι θα αναφέρουμε όλες τις υπόλοιπες μπάντες που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο ανάγνωσμα. Nightrage, Suicidal Angels, InnerWish, Until Rain, Xelyruth, Sunburst, Emerald Sun, Nightstalker, Enemy Of Reality.
   Για το διήγημα που υπογράφει ο πολύ μεγάλος Graham Masterton, οι άνθρωποι που ετοίμασαν αυτό το βιβλίο, ετοίμασαν και μια μεγάλη έκπληξη. Μέλη από μερικά από τα παραπάνω σχήματα (και όχι μόνο) ηχογράφησαν ένα κομμάτι που έχουν συνθέσει οι Δημητριάδης και Δάμτσιος, παρέα με το Roger Rovento των Xelyruth, ενώ προσφέρθηκαν σαν συνδράμουν σαν καλεσμένοι οι παρακάτω κύριοι. Νικόλας Λεπτός, Ioannis Anastassakis, Bob Katsionis και Φραγκίσκος Σαμοΐλης. Το σχήμα απαντά στο όνομα Fantasmagoria (ήτοι sleep well in hell) και το τραγούδι “Ex-Voto” κλείνει το άλμπουμ, όπως το αντίστοιχο διήγημα κλείνει το βιβλίο.
   Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ αδημονώ για το επόμενο Metal Chapters. Πέρα από τον τρόπο γραφής που παραπέμπει σε θηρία του φανταστικού, του splatter, του ανίερα σκοτεινού, έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ δυνατό μοτίβο συλλογιστικής. Είναι εξαιρετική ιδέα να έρχεσαι σε επαφή με μια μπάντα, να ξεκοκαλίζεις ένα τραγούδι της στιχουργικά και να επανέρχεσαι με μία ιστορία που έχει τις ρίζες της στις λέξεις που σκέφτηκαν τα παιδιά που έγραψαν το τραγούδι. Είναι σημάδι υπέρτατου σεβασμού, είναι ένδειξη αγάπης και πάθους. Είναι σοβαρή δουλειά και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Πολύ λίγη σημασία έχει το ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2018. Η ευχή είναι πάντα ευχή. Καλοτάξιδο!
ΠΗΓΗ: noizy.gr
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: THE METAL CHAPTERS | VOLUME ΟΝΕ