Συνεντεύξεις

Η αγάπη δεν είναι κινηματογραφική

Τατιάνα Τζινιώλη, Μεθυσμένες Αλήθειες, Εκδόσεις Πηγή - www.pigi.gr

Η αγάπη δεν είναι κινηματογραφική. H συγγραφέας Τατιάνα Τζινιώλη δίνει τη δική της νηφάλια οπτική για τον έρωτα στο blog της ιστοσελίδας των Εκδόσεων Πηγή.

Η ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ ΜΙΛΑ ΣΤΟ blog ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΗΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ, ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΡΑΦΗ.

Τι “συστατικά” πρέπει να περιλαμβάνει ο τέλειος κύκλος ενός ερωτικού ταξιδιού;

Θα έλεγα πως πρέπει να υπάρχει απαραίτητα η φιλία και η χημεία. Για ένα ταξίδι χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από την έλξη. Χρειάζεσαι να περνάς καλά με τον άλλο και να γελάτε. Αυτό είναι που θα κάνει το ταξίδι πραγματικά ξεχωριστό

Οι σχέσεις έχουν γίνει απομακρυσμένες, ηλεκτρονικές, μακρινές και όχι απαραίτητα λόγω του Covid-19. Πως μπορούμε, κατά τη γνώμη σου, να έρθουμε πιο κοντά στον άνθρωπο που μας ενδιαφέρει, να νιώσουμε τα δυνατά συναισθήματα της πραγματικότητας μέσα από μια οθόνη υπολογιστή ή τάμπλετ;


Πιστεύω ακράδαντα πως αν κάποιος θέλει, βρίσκει τον τρόπο να στο δείξει. Έτσι, μπορεί μία επικοινωνία να ξεκινήσει από το διαδίκτυο αλλά η εξέλιξή της θα δείξει πόσο το θέλουν και οι δυο. Λόγω των περιορισμών του lockdown είναι σίγουρα πολύ δύσκολο για ζευγάρια που δεν μένουν μαζί. Οπότε εκεί, η τεχνολογία είναι φίλη μας. Είναι μία πρωτόγνωρη και δύσκολη συνθήκη που χρειάζεται υπομονή και ευτυχώς, ζούμε σε μία εποχή που από τον καναπέ του σπιτιού μας μπορούμε να κάνουμε τα πάντα.

Θεωρείς πως το messaging έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των σημερινών σχέσεων και γιατί;Γιατί μπορείς να επικοινωνήσεις με τον άλλον άμεσα και γρήγορα. Επιπλέον, για εμένα που δεν έχω σήμα στο σπίτι είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας με τους φίλους, οπότε δεν πρόκειται να πω κανένα κακό λόγο για τα apps κοινωνικών δικτύων!

Η ροή των ιστοριών σου επηρεάζεται από τις ιστορίες που διαβάζεις ή βλέπεις σε μια ταινία;

Η απάντηση είναι κάπου στη μέση. Από τη μία, πιστεύω πως κάθε βιβλίο επηρεάζει ασυνείδητα τον αναγνώστη του. Από την άλλη, δεν έχω εντάξει σκόπιμα κάτι στις δικές μου ιστορίες. Σίγουρα, ως αναγνώστρια, έχω διαμορφωθεί πολύ από τα βιβλία που έχω διαβάσει από την παιδική μου ηλικία έως σήμερα και με έχουν βοηθήσει στο να αποκτήσω μία δική μου ταυτότητα στις ιστορίες που γράφω. Πιστεύω πως αυτό ισχύει άλλωστε για κάθε συγγραφέα. Μαθαίνουμε να αγαπάμε τις λέξεις και τις ιστορίες πρώτα ως αναγνώστες.

Αφήνεις χρόνο στον εαυτό σου να κατασταλάξει στην ιστορία πριν ξεκινήσεις τη συγγραφή ή γράφεις όπως τα σκέφτεσαι και γεμίζεις στο τέλος τα κενά;

Μετά από επτά βιβλία έχω δει πως λειτουργώ με ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Έρχεται η ιδέα, μετά εμπλουτίζεται με αρκετά σημεία και αρχίζω να «γνωρίζω» τους πρωταγωνιστές. Ύστερα, έρχεται αυτή η στιγμή που απλά δεν μπορώ να μην γράψω γιατί έχω μία έντονη επιθυμία να το κάνω, και έτσι ξεκινά το κάθε ταξίδι. Όταν αρχίσω, τα κενά που μου έλειπαν, αλλά και η εξέλιξη, μου έρχονται καθώς το γράφω. Δεν ανήκω σε αυτούς που κάνουν ουtline το βιβλίο πριν το γράψουν, αν και πιστεύω πως θα με βοηθούσς.

Ποιο θεωρείς πως είναι το καλύτερο κινηματογραφικό love story ever; Με ποιο τρόπο σε επηρέασε;

Είναι πραγματικά, τόσα πολλά! Κυρίως είναι μεταφορές βιβλίων και είναι επικά επειδή η αγάπη ταλαιπωρεί και στοιχειώνει τους ήρωες. Όπως το «The Notebook» και τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη». Όμως, δεν θεωρώ πως η πραγματική αγάπη πρέπει να είναι τόσο…κινηματογραφική. Είμαι βέβαιη ότι η αγάπη δεν είναι κινηματογραφική στη ζωή. Όλη αυτή η ταλαιπωρία και το παίδεμα είναι ωραία να τα διαβάζεις και να τα βλέπεις αλλά όχι και να τα ζεις. Οπότε, θεωρώ πως τα μεγαλύτερα love story είναι ανθρώπων που ζουν μαζί πάνω από 20 χρόνια, είναι αγαπημένοι μαζί, περνούν καλά και γελούν και δεν έχουν πει ποτέ πως θα χωρίσουν.

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕΘΥΣΜΕΝΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *