Συνεντεύξεις

Με στόχο την “εντρύφηση στην ανθρώπινη εσωτερικότητα”

orgh

1)Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ». Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;

Η οργή του Τυφλού Ποταμού είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με φόντο την Κρητική ύπαιθρο των δεκαετιών 1930 έως και  1990. Ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που αναφέρεται στις λειτουργίες και δυσλειτουργίες μιας ανθρώπινης κοινωνίας και αναδεικνύει ποικίλα θέματα κοινωνικού προβληματισμού.”Η οργή του Τυφλού ποταμού ” περιγράφει τα σκληρά, τα επώδυνα και τα υγρά της ψυχής ,όπως αναφέρει και ο τίτλος του. Οργή: λέξη σκληρή, Τυφλός: λέξη επώδυνη, ποταμός: λέξη υγρή ,με ροή. Η αρχή της δημιουργίας του μυθιστορήματος μου ξεκίνησε με την εύρεση του τίτλου του κι ολοκληρώθηκε  μόλις σε πενήντα μέρες παρά τις 508 σελίδες του. Η ιδιαίτερη φύση του Τυφλού ποταμού- ο οποίος είναι υπαρκτός- παρέσυρε την φαντασία μου σε μια έξαρση συναισθημάτων και σκέψεων και την οδήγησε σε ένα ταξίδι έντονης και ταχύρυθμης γραφής.

2)Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο? Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία?

Η ιδιαιτερότητα του βιβλίου μου έγκειται στην” εις βάθος ” εστίαση της ανθρώπινης εσωτερικότητας. Ο πολιτισμός των ηθών ψυχής εκσυγχρονίζει μια κοινωνία κι όχι οι υλικοβιοτικές αλλαγές. Πολιτισμός ψυχής είναι ο πυρήνας του βιβλίου μου κι αυτό είναι το λάβαρο του. Καταγράφεται μέσα από τις σελίδες του, βήμα, βήμα ,η αλλοτρίωση των ψυχών από βάρβαρα,ακαλλιέργητα ένστικτα και η πορεία τους στα σκοτάδια μιας εσωτερικής κόλασης, ενώ αναδεικνύεται από την άλλη η υπεροχή των ευγενών πόθων που ξεπερνούν το φθαρτό, βατό και γήινο. Συνεπώς τα δυνατά του σημεία είναι ακριβώς οι αλήθειες των ψυχών, όπως αυτές απογυμνώνονται, στο ξετύλιγμα της υπόθεσης του!

3)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας.

Το βασικό μήνυμα που επιθυμώ να αποκομίσει ο αναγνώστης μου είναι η εντρύφηση στην ανθρώπινη εσωτερικότητα. Να αντιληφθεί πως ο εξευγενισμός του ήθους και των συναισθημάτων του ,θα τον οδηγήσει στην πραγματική ευτυχία και την αληθινή επιτυχία.

4)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?

Ο τίτλος είχε προαποφασιστεί πριν ξεκινήσει η συγγραφή του βιβλίου μου. Σε όλα τα λογοτεχνικά μου πονήματα,είτε είναι ποιήματα , είτε διηγήματα,είτε μυθιστορήματα… η παράμετρος .. είναι  απόλυτα…κοινή κι αμετάκλητη. Προικονομώ τον τίτλο και μετά.. γράφω. Ο τίτλος με κατευθύνει στη ροή της εξέλιξης κατ’ αποκλειστικότητα. Οι λέξεις οδηγούν τις σκέψεις και τα συναισθήματα μου. Συνεπώς υπάρχει πάντα ακολουθία τίτλου και περιεχομένου και δεν τίθεται έτσι ποτέ θέμα αλλαγής του προεπιλεγμένου τίτλου.

 

5)Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας  συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ?

Τα συστατικά μιας πετυχημένης συγγραφής δομούνται ως εξής: Απαιτείται αρχικά συναισθηματική νοημοσύνη, να μπορεί δηλαδή ο συγγραφέας να αναλύει σε  ποιοτικό και ποσοτικό βάθος τον ανθρώπινο ψυχισμό, ακολουθεί η δεξιοτεχνική ,σωστή σε έκφραση και σύνταξη, γραφή, η υποβολή διδαχών κι αξιών ζωής μέσα από τις αναλύσεις γεγονότων και καταστάσεων, η αριστοτεχνική παρουσίαση ηρώων έτσι ώστε ο κοινός αναγνώστης να ταυτίζεται άμεσα μαζί τους, το ξεδίπλωμα μιας έξυπνης πλοκής και..η αλληλουχία τίτλου κι επιλόγου του βιβλίου. Ο επίλογος δηλαδή να τιμά τον τίτλο και να είναι αποτέλεσμα του .

 

6)Πως προέκυψε η συνεργασία για την έκδοση του βιβλίου σας, με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ?

Η συνεργασία μου με τις εκδόσεις Πηγή συνέβη αυθόρμητα και ανθρώπινα. Ένιωσα οικεία και οικογενειακά μαζί τους και τους εμπιστεύτηκα το βιβλίο μου. Η επικοινωνία των ανθρωπίνων σχέσεων και συνεργασιών στηρίζεται σε αλληλοσεβασμό και κατανόηση, δύο στοιχεία που τα βρήκα σε αφθονία στον εκδοτικό οίκο ” Πηγή “.

7)Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε;

Θα επέλεγα το έντυπο. Ανήκω στην παλιά σχολή αναγνωστών που θέλω να έχω στα χέρια μου το κλασικό βιβλίο. Να το αγγίζω,να αισθάνομαι την μυρωδιά του χαρτιού, να το κλειδώνω στα χέρια μου ,να τοποθετώ σελιδοδείκτες στις σελίδες του,εν ολίγοις να το γεύομαι οπτικά με όλες μου τις αισθήσεις.

 

8)Πείτε μας τι διαβάζετε αυτό τον καιρό και αν υπάρχουν αγαπημένα βιβλία στη βιβλιοθήκη σας, που δε θα τα δανείζατε σε κανέναν και γιατί;

Αυτή την περίοδο διαβάζω πολλή ποίηση. Λατρεύω τους Γάλλους συμβολιστές ποιητές Μπωντλαίρ, Ρεμπώ, Ελυάρ και την δική μας Ελληνίδα, Κική Δημουλά. Αγαπώ όμως εξίσου και κλασικούς λογοτέχνες πεζογραφίας, Ξενόπουλο,Λουντέμη και την σύγχρονη μας ,Αλκυόνη Παπαδάκη. Στις βιβλιοθήκες μου υπάρχουν πολλά αξιόλογα βιβλία τα οποία συχνά τα δανείζω σε φιλαναγνώστες..όχι όλα βέβαια. Αυτά που δεν φεύγουν ποτέ από τη θέση τους για να βρεθούν σε ξένα χέρια είναι τα βιβλία που κρατώ ,ως κειμήλια, από τη βιβλιοθήκη του πατέρα μου και είναι πολύ παλιά. Το πρώτο χρονολογείται από το 1934. Όπως αντιλαμβάνεστε, τέτοια βιβλία δεν δανείζονται ποτέ!!

 

9)Θα ήθελα να μας πείτε μερικά πράγματα για εσάς, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Ως άνθρωπος είμαι λάτρης της λογοτεχνίας καθώς με ταξιδεύει,της θάλασσας γιατί ..με εμπνέει και της σοκολάτας.. αφού γλυκαίνει τον ουρανίσκο μου. Είμαι άνθρωπος του μέτρου, σε γενικές γραμμές ,σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μου, πέρα από ένα πεδίο… εκείνο των συναισθημάτων μου. Εδώ διακατέχομαι από υπερβολή,στοιχείο που βοηθά την συγγραφική μου δράση αλλά και ανασταλτικό της εύκολης και πλήρους χαλάρωσης. Κατάγομαι από την  Κρήτη και διαθέτω και εγώ λίγη από την αντάρτικη ψυχή της και εύχομαι.. και λίγα από τα μυροβόλα της αισθήματα. Είμαι μητέρα, σύζυγος και εργαζόμενη. Ασκώ το επάγγελμα της φιλολόγου στο ιδιόκτητο φροντιστήριο που διατηρώ στη γενέτειρα πόλη μου,τα Χανιά. Λατρεύω και τις δύο μου επαγγελματικές ιδιότητες, εκείνη της διδασκαλίας γιατί με κατακλύζει αρώματα αγάπης από τους μαθητές μου και εκείνη της συγγραφέως αφού μου χαρίζει στιγμές κοινής επαφής κι επικοινωνίας με πολυπληθή κόσμο. Και ολοκληρώνοντας την παρουσίαση μου ως προσωπικότητας να δηλώσω πως συνεχίζω καθημερινά να βάζω νέους στόχους ζωής και να προσπαθώ για την κατάκτηση τους ,καθώς είμαι πολύ επίμονη και τολμηρή.

 

10)Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;

Τα μελλοντικά μου σχέδια περιλαμβάνουν άμεσα την έκδοση της δεύτερης ποιητικής μου συλλογής “Τα ρο της καρδιάς” που ήδη έχουν φιλοξενηθεί και πάλι στις εκδόσεις Πηγή και θα φτάσουν στα χέρια του αναγνωστικού κοινού σε λίγους μήνες. Το επόμενο μυθιστόρημα μου είναι ήδη έτοιμο για να πάρει το δρόμο του για τον εκδοτικό οίκο κι ακολουθεί μια συλλογή διηγημάτων μου που θα ολοκληρωθεί άμεσα τους προσεχείς μήνες.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Υγεία και αρώματα όμορφων στιγμών σε όλο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ beautydaysbymary.blogspot.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ