Συνεντεύξεις

Γιώργος Αθανασέλλης: Σε μια “αναμέτρηση του ανθρώπου με το χρόνο”

aorato

Η Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε το
συγγραφέα κ. ΑΘΑΝΑΣΕΛΛΗ ΓΙΩΡΓΟ και το βιβλίο του “ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΝΗΜΑ”
που εκδόθηκε από τις ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

1.Κε ΑΘΑΝΑΣΕΛΛΗ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε, για να γνωρίσουμε το βιβλίο σας, “ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΝΗΜΑ”. Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας, πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε?

Καταρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας και της
παρουσίασης του τελευταίου μου βιβλίου με τίτλο “ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΝΗΜΑ”. Το βιβλίο γράφτηκε μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 3-4 εβδομάδων τον Απρίλιο του 2018. Το βιβλίο περιλαμβάνει τέσσερις ιστορίες, η πρώτη εκ των οποίων εκτυλίσσεται στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στο 1967, με αρκετές όμως αναφορές και σε γεγονότα που χάνονται στο βάθος του χρόνου. Η δεύτερη ιστορία λαμβάνει χώρα στο μέλλον, στο 2084, ανατρέχοντας όμως και σε εποχές του παρελθόντος. Η τρίτη ιστορία εκτυλίσσεται το 2020, θέλοντας να κλείσει το κεφάλαιο παρελθόν, παρόν και μέλλον. Η ιστορία που ολοκληρώνει το βιβλίο, η τέταρτη ιστορία, αναφέρεται στο σήμερα, (όχι απαραίτητα στο 2020, αλλά στο σήμερα όπως ορίζεται κάθε στιγμή) και αποτελεί το αόρατο νήμα που συνδέει τις τρεις πρώτες ιστορίες αλλά και τις έννοιες του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.

2. Πως σας ήρθε η έμπνευση για αυτές τις 3 ιστορίες μέσα στο χρόνο, παρελθόν, παρόν και μέλλον και τελικά μπορεί ο άνθρωπος να νικήσει τον χρόνο? Πείτε μας τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο?

Η έμπνευση προήλθε από μία τυχαία κουβέντα οπότε και συνέδεσα την έννοια του χρόνου
(παρελθόν, παρόν, μέλλον) με την προσπάθεια των ανθρώπων να σχετιστούν. Οι ιστορίες
αφορούν την προσπάθεια των ηρώων να ανακαλύψουν τον/ην ιδανικό/η σύντροφο, έχοντας να αντιμετωπίσουν εξωγενή εμπόδια, αλλά και το χρόνο που τρέχει . Στην αρχή της συγγραφής, η σκέψη μου ήταν προσανατολισμένη προς την προσπάθεια των ηρώων να μετατρέψουν τις μεταξύ τους διαφορές σε συμπληρωματικά στοιχεία της σχέσης ανάμεσα τους. Στην πορεία όμως συνειδητοποίησα πως το νόημα του βιβλίου θα μπορούσε να μεταφερθεί σε μία άλλη διάσταση, γι’ αυτό και γεννήθηκε η ιδέα της τέταρτης ιστορίας που θέλει να δώσει μία νέα έννοια στην αναμέτρηση του ανθρώπου με το χρόνο.

3. Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία του βιβλίου σας?

Το βασικό στοιχείο που διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη στο βιβλίο πιστεύω
πως είναι το γεγονός της δημιουργίας ζωντανών εικόνων που μπορούν να μετατρέψουν το
βιβλίο σε μία ταινία που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του. Παράλληλα, πολλοί θα βρουν
αρκετά στοιχεία ώστε να ταυτιστούν με κάποιους από τους ήρωες της κάθε ιστορίας, ένα
στοιχείο που δημιουργεί αμεσότητα στον κάθε αναγνώστη. Επιπλέον, η τελευταία ιστορία είναι σε θέση να δώσει μία νέα διάσταση στο όλο βιβλίο και να διατηρήσει ζωντανή την ανάμνηση της ανάγνωσης του.

4.Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας?

Το μήνυμα είναι πως είμαστε πολύ μικροί και λίγοι ώστε να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο σύμπαν που βρισκόμαστε. Ο βασικός μου στόχος είναι να κάνω τον αναγνώστη να δει τη ζωή μέσα από μία διαφορετική ματιά, κυρίως μέσα από το ανατρεπτικό τέλος του βιβλίου.

5.Με λίγα λόγια πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας?

Θα το χαρακτήριζα ως μία ιστορία αυτογνωσίας σχετικά με την ανθρώπινη ζωή και την έννοια του χρόνου. Θα μπορούσε να είναι ένα μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη μέσα στο χρόνο, αλλά παράλληλα θα ήθελα να αφήνει και μία διδακτική χροιά μετά την ανάγνωση του.

6.Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?
Υπήρχαν στο μυαλό μου οι έννοιες του Ήλιου και της Σελήνης ως λέξεις σε πιθανούς τίτλους, αφού είναι στοιχεία που κυριαρχούν μέσα στις ιστορίες του βιβλίου. Καθώς όμως προχωρούσε η συγγραφή, γεννήθηκε η ιδέα του τίτλου “ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΝΗΜΑ” και καθώς ολοκλήρωσα και την τέταρτη ιστορία, συνειδητοποίησα πως ήταν ο πλέον κατάλληλος.

7.Πείτε μας γιατί γράφετε βιβλία και ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου? Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης?

Η συγγραφή για εμένα αποτελεί ξεκάθαρα την ικανοποίηση μίας εσωτερικής ανάγκης έκφρασης. Σαφώς και δεν αποκλείω το πιθανό οικονομικό όφελος αλλά και τη δυνατότητα απόκτησης φήμης μέσα από ένα βιβλίο, αλλά δεν ξεκινώ τη συγγραφή έχοντας στο μυαλό μου αυτά τα πιθανά οφέλη.

8.Εσείς διαβάζετε? Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία?

Προσπαθώ να διαβάζω όσο το δυνατό περισσότερο, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο. Η ανάγνωση βιβλίων μοιάζει με ένα ταξίδι, οπότε ειδικά στην εποχή μας που τα ταξίδια είναι πλέον δύσκολα, το βιβλίο μπορεί να γίνει η ευκαιρία για να αλλάξουμε παραστάσεις, να ταυτιστούμε με ήρωες, να χαθούμε σε άλλες εποχές και να ανοίξουμε τον οπτικό μας ορίζοντα.

9.Υπάρχουν αγαπημένα βιβλία στη βιβλιοθήκη σας που δε θα τα δανείζατε σε κανέναν και γιατί?

Θα δάνειζα κάθε βιβλίο που έχω στη βιβλιοθήκη μου, γιατί θεωρώ πως το βιβλίο ζει μέσα μας και όχι τοποθετημένο σε μία βιβλιοθήκη.

10.Μιλήστε μας για εσάς και τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια.
Η συγγραφή είναι κάτι που δεν αποτελεί αυτοσκοπό για εμένα, οπότε αφήνω την έμπνευση να με οδηγήσει στη χρονική στιγμή που θα ξεκινήσει η συγγραφή του επόμενου βιβλίου μου.
Θεωρώ πως θα παρουσιαστεί η ευκαιρία να υπάρξει και επόμενο βιβλίο, αλλά δεν μπορώ να
γνωρίζω πότε θα λάβει χώρα κάτι τέτοιο. Άλλωστε, κάπως έτσι ένιωθα και μετά την
ολοκλήρωση και την έκδοση του πρώτου μου βιβλίου (Κραυγή Σιωπών από τις εκδόσεις
Ιβίσκος), οπότε και δε γνώριζα αν θα μπορούσε να υπάρξει επόμενο βιβλίο.

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε τόσο μέσω του Εκδοτικού Οίκου (Εκδόσεις Πηγή) όσο και μέσω των βιβλιοπωλείων.

ΠΗΓΗ beautydaysbymary.blogspot.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΝΗΜΑ