Συνεντεύξεις

Δ. Καντεράκη: “Tο αστυνομικό μυθιστόρημα συγγενεύει με το παιχνίδι και την εξερεύνηση”

egklima-ton-augousto-muthistorima
1)Κα ΚΑΝΤΕΡΑΚΗ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας. Πείτε μας κάποια πράγματα για τον εαυτό σας, μιλήστε μας για εσάς.
Γεννήθηκα και μένω στην Αθήνα, μαζί με τον σύζυγό μου και τα δύο παιδιά μας. Οι σπουδές μου είναι γύρω από την επιστήμη των Οικονομικών και των Χρηματοοικνομικών και εργάζομαι σε μεγάλη εταιρεία του Ιδιωτικού Τομέα. Μεγάλη μου αγάπη είναι ο Ελληνικός Παραδοσιακός Χορός, το διάβασμα αστυνομικών μυθιστορημάτων και ο κινηματογράφος.
2)Πείτε μας, είχατε ονειρευτεί από μικρή να γίνεται συγγραφέας? πότε
και πως ξεκινήσατε την συγγραφή.
Από μικρή με γοήτευαν οι αστυνομικές ιστορίες. Είτε ήταν στην τηλεόραση, είτε στον κινηματογράφο αλλά κυρίως μέσα από τις σελίδες των βιβλίων, μου άρεσε να ψάχνω τον δολοφόνο, να γίνομαι μέρος της πλοκής του συγγραφέα και να προσπαθώ να ανακαλύψω όλες τις λεπτομέρειες που μου δίνονταν! Πραγματικά ζούσα την ιστορία κάθε φορά. Έκλεινα τα μάτια μου και μεταφερόμουν στον τόπο του εγκλήματος. Με γοήτευαν, με συνάρπαζαν οι ιστορίες αυτές. Θαύμαζα τους ανθρώπους που μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα αστυνομικό μυστήριο και δεν ήταν λίγες οι φορές που θα ήθελα να βρισκόμουν στην θέση τους. Η δική μου συγγραφική προσπάθεια ξεκίνησε λίγο ανορθόδοξα, εν μέσω οικογενειακών υποχρεώσεων και όταν τα δίδυμα αγόρια μας είχαν αρχίσει να μπουσουλάνε! Σωματικά κυρίως κουρασμένη και εξαντλημένη από τις καθημερινές υποχρεώσεις προσπάθησα να βρω τρόπο να χαλαρώσω! Ξεκίνησα έτσι και άρχισα να δημιουργώ έναν τόπο, έναν ήρωα, μία παρέα…

3)Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ» . Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;
Όπως σας ανέφερα, το «ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ» ξεκίνησα να τον γράφω όταν οι οικογενειακές μου υποχρεώσεις ήταν στο ζενίθ τους (πολύ μικρά δίδυμα αγόρια!!!) οπότε χρειάστηκε αρκετός χρόνος για την συγγραφή του! Δεν ήταν ούτε κάτι που έγινε γρήγορα ούτε κάτι που έγινε εύκολα! Αυτό που έχει μείνει όμως ανεξίτηλο στην μνήμη μου και με κάνει πάντα να χαμογελάω είναι το συναίσθημα που είχα όταν εικόνες κατέκλυζαν το μυαλό μου και ενώ ήθελα να γράψω δεν μπορούσα να βρω χρόνο! Πολλές ήταν οι φορές που προσπαθούσα να ξεκλέψω έστω και λίγη ώρα για να κρατήσω σημειώσεις ή να βάλω σε ένα χαρτί την συνέχεια της ιστορίας, μέχρι να βρω λίγο περισσότερο χρόνο για να την ξεδιπλώσω έτσι όπως εγώ την είχα στο μυαλό μου!

4)Πείτε μας πως σας ήρθε η έμπνευση για αυτή την ιστορία και πως αποφασίσατε να γράψετε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα?
Νομίζω ότι εκτός από αστυνομικής φύσεως, κανένα άλλο μυθιστόρημα δεν θα μπορούσα να γράψω! Από όταν ήμουν μικρή έως και τώρα, οι αστυνομικές ιστορίες είναι αυτές που με συναρπάζουν! Στην πραγματικότητα, το αστυνομικό μυθιστόρημα συγγενεύει περισσότερο με το παιχνίδι και την εξερεύνηση, είναι περισσότερο εκδήλωση της εγγενούς περιέργειας που έχει κάθε άνθρωπος ήδη από την παιδική του ηλικία καθώς γνωρίζει τον κόσμο και της προσπάθειάς του να λύσει τα αινίγματα που του θέτει η ζωή και να κυριαρχήσει στο άγνωστο. Ανεβάζει ευχάριστα την αδρεναλίνη, καθώς σου βάζει προς λύση έναν διανοητικό γρίφο. Στην πραγματικότητα, το αστυνομικό μυθιστόρημα συγγενεύει περισσότερο με το παιχνίδι και την εξερεύνηση, είναι περισσότερο εκδήλωση της εγγενούς περιέργειας που έχει κάθε άνθρωπος ήδη από την παιδική του ηλικία καθώς γνωρίζει τον κόσμο και της προσπάθειάς του να λύσει τα αινίγματα που του θέτει η ζωή και να κυριαρχήσει στο άγνωστο. Ανεβάζει ευχάριστα την αδρεναλίνη, καθώς σου βάζει προς λύση έναν διανοητικό γρίφο. Η έμπνευση για αυτή την ιστορία μου ήρθε από κάποια ρεπορτάζ που είχα διαβάσει σε εφημερίδες σχετικά με τον Στρατό και τους Στρατιωτικούς.

5)Στο αστυνομικό μυθιστόρημα για να έχει ενδιαφέρον, ο αναγνώστης δεν πρέπει να φτάνει εύκολα στην λύση του εγκλήματος και στον δολοφόνο και εσείς το καταφέρατε αυτό μέχρι και την τελευταία του σελίδα. Πείτε μας ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα?
Σημαντικό κατά την γνώμη μου είναι να προσπαθήσει ο συγγραφέας να τοποθετήσει τον αναγνώστη, στον τόπο και στον χρόνο που εξελίσσεται η υπόθεση του βιβλίου του. Να τον κάνει να αισθανθεί πως είναι εκεί, στο πλάι ενός δέντρου, δίπλα σε έναν θάμνο, πίσω από μία πόρτα και παρακολουθεί από κοντά τους ήρωες του βιβλίου.Οριακά θα μπορούσε κανείς να πει ότι θα έτεινε να τους κατευθύνει κιόλας, έχοντας άλλωστε μια πιο σφαιρική εικόνα των όσων διαδραματίζονται! Ταυτόχρονα, θα ήταν καλό να μπορείς ως συγγραφέας να τον κατευθύνεις και να τον κάνεις να αμφισβητήσει τόσο αυτά που καταλαβαίνει όσο και αυτά που φαντάζεται, δημιουργώντας του αμφιβολίες και δίνοντάς του στοιχεία για να αναθεωρεί συνεχώς. Τι είναι αυτό που γοητεύει τους αναγνώστες και τα τελευταία χρόνια αναζητούν βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας; Είναι η αίσθηση του κινδύνου. Το κυνηγητό. Το παιχνίδι του κλέφτη και του αστυνόμου, της γάτας που κυνηγά το ποντίκι, το αδιέξοδο, η αγωνία, οι ανατροπές, το καλό και το κακό στην αιώνια μάχη τους.

6)Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο? Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία?
Η κύρια αίσθηση που σου δίνει το βιβλίο όταν το διαβάζεις είναι ότι σε «τοποθετεί» νοερά πλην όμως ουσιαστικά σε ένα ιδεώδες καλοκαιρινό περιβάλλον. Με την δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας, διαβάζοντας κάποιος το συγκεκριμένο βιβλίο αισθάνεται ότι…πάει διακοπές! Χαλαρώνει! Ταυτόχρονα όμως, κεντρίζει έχει σε εγρήγορση το μυαλό του, χωρίς όμως να φεύγει το χαμόγελο από τα χείλη του!
7)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?
Όχι, δεν υπήρξε κανένας άλλος τίτλος! Εξαρχής αυτός ήταν! Ο Αύγουστος επιλέχθηκε γιατί θεωρείτε ο κατ’εξοχήν καλοκαιρινός μήνας και οι ήρωες του βιβλίου μου έκαναν τις διακοπές τους ενώ συνέβη ένα έγκλημα! Νομίζω ότι είναι ένας τίτλος απόλυτα ρεαλιστικός και ξεκάθαρα περιγραφικός και σύμφωνος με το περιεχόμενου του βιβλίου, δίνοντας στον εν δυνάμει αναγνώστη την δυνατότητα να καταλάβει πολλά στοιχεία αυτού εξ’αρχής.
8)Πως προέκυψε η συνεργασία σας, με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ.
Όταν ολοκληρώθηκε το κείμενο του βιβλίου και μετά την παρότρυνση του συζύγου μου για την έκδοσή του, άρχισα να ρωτάω γνωστούς, φίλους, να ψάχνω στο internet για τις διαδικασίες έκδοσεις κλπ. Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ ήταν από τα πρώτα ονόματα που άκουσα. Είναι σημαντικό να αναφέρω πως ως πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας οι πόρτες των εκδοτικών οίκων, ειδικά στις σημερινές δύσκολες εποχές που διανύουμε, δεν είναι ιδιαίτερα ανοιχτές και εύκολα προσβάσιμες. Με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ αυτό το οποίο με κέρδισε ήταν η επαγγελματική ανταπόκρισή τους, από την αρχή της συνεργασίας μας, με την υποβολή του κειμένου προς αξιολόγηση, μέχρι την συμφωνία για την συνεργασία μας αλλά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
9)Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ?
Η αγάπη για αυτό που κάνει και το είδος το οποίο υπηρετεί αποτυπώνεται πάντα στις σελίδες του βιβλίου του. Επίσης, θα πρέπει οι αναφορές που κάνει να είναι σωστές και να τις έχει ελέγξει για την ακρίβεια και την ορθότητά τους. Ένα καλό αστυνομικό, όπως κάθε μυθιστόρημα, πρέπει να έχει ενδιαφέροντες χαρακτήρες, δουλεμένη πλοκή, προσεγμένη γλώσσα. Η καλύτερη συμβουλή που ίσως θα μπορούσα να δώσω είναι ότι ένας συγγραφέας πρέπει να είναι πρώτα καλός αναγνώστης. Να διαβάζει πολύ και μάλιστα με ανοιχτό μυαλό, δηλαδή να προσέχει τις φόρμες και τις αφηγηματικές τεχνικές που χρησιμοποιούν, το πώς χτίζουν τους χαρακτήρες και πώς προσεγγίζουν τα θέματα που πραγματεύονται.

10) Μιλήστε μας για τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια.
Ο αγαπημένος μου ήρωας Υπολοχαγός Βεντίρης θα βρεθεί και πάλι στο μέσον μιας δύσκολης κατάστασης και θα του ζητηθεί για μία ακόμα φορά, σε έναν τόπο που δεν είναι συνηθισμένος και που κανείς δεν θα περίμενες ότι θα γίνει κάποιο έγκλημα, να βοηθήσει στην λύση ενός μυστηρίου.

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.
Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για αυτήν την δυνατότητα που μου δώσατε! Το βιβλίο μου είναι διαθέσιμο τόσο απευθείας από τον εκδοτικό οίκο ΠΗΓΗ όσο και σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Σε ότι με αφορά, τόσο μέσω του εκδοτικού οίκου όσο και μέσω του e-mail μου dkanteraki1@gmail.com είμαι και εγώ στην διάθεση σας.

ΠΗΓΗ beautydaysbymary.blogspot.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ