Συνεντεύξεις

«Το αστυνομικό βιβλίο που λείπει από το ράφι με τα βιβλία σου»

αστυνομικό βιβλίο

Ο συγγραφέας Γιώργος Κουντουράκης μιλάει για τις «Ίντριγκες στο Λούσιο», ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που κόβει την ανάσα!

Κάνετε μας μια περιήγηση στο βιβλίο σας με δυο λόγια.

Το βιβλίο μου «Ίντριγκες στον Λούσιο» εκτυλίσσεται, όπως φαίνεται και από τον τίτλο του, στον ποταμό Λούσιο της Αρκαδίας. Μια άλλοτε αρραγής παρέα 8 νέων, που όμως είναι πλέον στα πρόθυρα της διάλυσης, έχει οργανώσει ένα ράφτινγκ σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διατηρήσει τη συνοχή της. Οι τεταμένες σχέσεις, οι αντιζηλίες και οι ίντριγκες γενικότερα υπερισχύουν τον τελευταίο καιρό, με αποτέλεσμα η κατάσταση να μοιάζει με απασφαλισμένη χειροβομβίδα. Ο Μανώλης, που έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα με τον Άρη, φέρνει ένα πιστόλι στην εκδρομή και σε μια στάση για ξεκούραση βρίσκει αφορμή να πυροβολήσει δήθεν στον αέρα. Ο Άρης πέφτει στο νερό και χάνεται στη ροή του ποταμού. Από εκεί και πέρα και με αγνοούμενο τον Άρη, ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου της Αστυνομίας να τον εντοπίσει και παράλληλα να ανακαλύψει τι ακριβώς έχει συμβεί ανακρίνοντας τους υπόλοιπους. Καθώς τα στοιχεία που εμφανίζονται σταδιακά αλλάζουν συνεχώς την κατεύθυνση των αναζητήσεων, η οξυδέρκεια του “Αρχιεπίσκοπου”, του απόστρατου Αξιωματικού της Αστυνομίας που συνδράμει στις έρευνες, είναι αυτή που αποτελεί τον καταλύτη στην επίλυση του μυστηρίου.

Από πού αντλήσατε έμπνευση ώστε να συγγράψετε το βιβλίο σας;

Έχοντας κάνει και ο ίδιος ράφτινγκ σε αυτήν τη διαδρομή ήταν αδύνατο να μη θαυμάσω το υπέροχο τοπίο και την επιβλητικότητα της φύσης, αλλά και την περίεργη ενέργεια του συγκεκριμένου ποταμού, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με τη μυθολογία και την ιστορία. Έτσι, όταν άρχισα να κάνω το σχεδιάγραμμα για το αστυνομικό αυτό βιβλίο, τον επέλεξα ως «πεδίο μάχης». Η μαγεία της φύσης από τη μία και οι ίντριγκες από την άλλη νομίζω ότι συνθέτουν ένα σκηνικό μυστηριώδους αντίθεσης.

Τι διαφορετικό θεωρείτε πώς έχει να προσφέρει στον χώρο της λογοτεχνίας το παρόν αστυνομικό βιβλίο;

Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής και ταπεινός απέναντι στο αναγνωστικό κοινό. Έχω το δικό μου ύφος και τη δική μου σύνθεση χαρακτηριστικών, αλλά δεν θεωρώ ότι έχω χαράξει μια νέα διάσταση όσον αφορά τον τομέα «αστυνομικό βιβλίο». Νομίζω ότι με τόσα βιβλία που κυκλοφορούν παγκοσμίως, είναι απίθανο ένα νέο έργο και ένας νέος συγγραφέας να διαθέτει πρωτοτυπία. Σίγουρα είναι επηρεασμένος από κάποιον άλλον, δεν υπάρχει παρθενογένεση. Ως εκ τούτου, το βιβλίο μου μπορεί να είναι διαφορετικό και μοναδικό ως προς την πλοκή και τη δράση, αλλά εκτιμώ ότι από επιστημονικής άποψης δεν έχει κάποιο γνώρισμα που να μην διακρίνεται ήδη σε κάποιο άλλο έργο.

Ποια η άποψή σας για την νέα Σειρά Αστυνομικών μυθιστορημάτων των εκδόσεών μας, Πηγή Crime;

Είμαι πολύ χαρούμενος που το έργο μου είναι κομμάτι μιας σειράς βιβλίων με ομοιόμορφη εμφάνιση, στυλ, χρώματα κτλ. Η σειρά Πηγή Crime είναι μια αξιόλογη προσπάθεια να ενταχθούν κάτω από κοινή στέγη διαφορετικά έργα και συγγραφείς και μέχρι στιγμής εκτιμώ ότι έχει επιτυχία και σίγουρα έχει μέλλον. Πιστεύω ότι όποιος αναγνώστης διαβάσει ένα αστυνομικό βιβλίο από τα βιβλία της σειράς είναι πολύ πιθανό να αναζητήσει και τα υπόλοιπα κι έτσι πολλαπλασιάζεται το ενδιαφέρον για όλα. Τουλάχιστον σε μένα έχει λειτουργήσει αυτό καθώς έχω διαβάσει τα έργα των άλλων συγγραφέων-συνοδοιπόρων μου στο εγχείρημα αυτό.

Δείτε όλα τα βιβλία της σειράς «Πηγή Crime»

Ίντριγκες στον Λούσιο

book
11.00 9.90

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *